”Jag tror jag har en stämpel som lite aktivistisk”

Lise Klaveness utmanar pamparna i Uefa-valet

Publicerad 2023-04-04

Efter ett uppmärksammat tal på Fifa-kongressen i Doha förra året ska ”the Norwegian who rocked Fifa” ta nästa steg in i den europeiska fotbollens salonger.

Lise Klaveness tar sikte på Uefas exekutiva kommitté i valet i morgon, men vägrar ta genvägen via kvotering.

– Jag tror jag har en stämpel som lite aktivistisk, säger det norska fotbollsförbundets ordförande till Sportbladet.

Lise Klaveness kopplar upp sig på videolänk en dryg halvtimme efter avtalad tid på ett hotellrum i Batumi. Hon är sinkad efter en ”Georgian lunch” med landets fotbollsförbunds ordförande Levan Kobiashvili. Hon frågar om jag förstår hennes bergensiska dialekt eller om hon ska köra på den svenska varianten från tiden i Umeå IK i mitten på 00-talet.

Klaveness är i Georgien för att följa det norska herrlandslaget i EM-kvalet och samtidigt på upploppet i sin egen valkampanj inför Uefas kongress i Lissabon den 5 april. Där hoppas hon bli första kvinna invald i Uefas exekutiva kommitté utan kvotering, även om hon medger att det ”ser ut att bli svårt”.

– Det har inte varit någon logisk ambition för mig att ställa upp i det här valet, men jag har känt ett väldigt stort engagemang från medlemmarna i Norge. Någon gång förra året började jag fundera på om jag skulle ställa upp. Vid ett tillfälle träffade jag en ordförande för ett annat fotbollsförbund som tog mig åt sidan och sa: ”Lise, ett tips: Ha tålamod med jämställdheten. Saker tar tid, du måste ge dig till tåls.” Och när han gav mig det rådet, utan att jag bett om det, så visste jag att jag måste göra det motsatta.

Det har gått lite drygt ett år sedan Lise Klaveness valdes till ordförande för Norges fotbollsförbund som första kvinna i organisationens 102-åriga historia. Nu siktar hon på att krossa ännu ett glastak. Av 19 platser (plus ordförandeposten) i Uefas exekutiva kommitté ska nio tillsättas i Lissabon. Lise Klaveness är en av 13 kandidater och tävlar om en ordinarie plats i styrelsen, som också har en (1) stol reserverad för en kvinna.

– Nästa fråga blev om om vi skulle ställa upp på ”the women's position” eller ”open position”. Och det var svårt, för det är lite enklare att komma in på den kvoterade positionen. Det är bara en som ställer upp där i år och hon är inte ordförande i något fotbollsförbund. Men för det första så är jag inte så glad i det systemet. Då sätter man kvinnor upp mot varandra. En kvotplats blir max en kvinna istället för minimum en kvinna. Det ger mig ingen motivation.

Lise Klaveness.

Ser sig inte som en bråkmakare

Lise Klaveness hade bara suttit några veckor på posten som ordförande för norska fotbollsförbundet då hon reste till Qatar i slutet av mars förra året. I Doha höll hon Fifa-kongressens mest uppmärksammade tal, där hon slog fast att landet tilldelats VM på ett oacceptabelt sätt och att Fifa och Qatar fortfarande hade en lång väg att gå för att säkra mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati och trygghet för hbtq+-personer inför mästerskapet.

Initiativet att lyfta frågan på plats inför fotbollsvärldens alla pampar grundade sig i ett beslut på den norska extrastämman samma månad. Efter en långvarig debatt hade det norska fotbollsförbundet bestämt sig för att inte bojkotta Qatar i händelse av kvalificering, men att via sin nya ordförande uttrycka sina reservationer på plats i Doha.

Talet fick stor uppmärksamhet runt om i fotbollsvärlden – The Guardian dubbade Lise Klaveness till ”The Norwegian who rocked Fifa” – men är inte med nödvändighet en fördel inför Uefa-kongressen.

– Nej, det är väldigt svårt att svara på. Jag tror det är ett hinder på ett sätt, för jag får väldigt ofta höra från andra fotbollsordföranden att ”we agree, but I would not do it your way”. Jag tror det har gett oss en stämpel av att vara lite aktivistiska, säger Lise Klaveness som inte ser sig som en bråkmakare.

– Jag var sportdirektör i Norge i många år och ledare på herr- och damsidan. Jag är en lagspelare, jag har bara vänner. Och jag är van att man måste förhandla hela tiden.

Johannes Hösflot Kläbo med av sina OS-guld från Peking.

Svårt att inte känna lukten av hyckleri

Vanan att förhandla kommer delvis från hennes civila karriär som jurist och sedermera tingsrättsdomare (”en viktig del i ledarskap är att hantera konflikter tidigt och att få föra fram för- och motargument i svåra frågor”). Möjligen kan en del av den också härledas till ett familjeliv med tre barn mellan två och nio. Men kampen för att få en plats i Uefas exekutiva kommitté handlar, förutom frispråkighet på Fifa-kongressen och gamla inrökta könsmönster i fotbollens topp, också om ren geopolitik. Karl-Erik Nilsson har två år kvar på sitt mandat och är dessutom en av sex vicepresidenter bakom Aleksander Ceferin. Danska fotbollsförbundets ordförande Jesper Møller ställer upp för omval efter fyra år i Uefas styrelse. Det är, med andra ord, trångt med skandinaver i europeisk fotbolls mäktigaste rum.

– När jag pratar med ordföranden så kommer detta väldigt fort upp. ”Geographical balance” är mycket viktigare för folk än ”gender balance”. Det kommer med en gång. Jag försöker få dem att ställa de frågorna till Jesper och Karl-Erik också. Jag får dem hela tiden, men det är viktigt att de ställs till fler än bara kvinnorna. Tror du att någon har frågat Jesper Møller om det är dags att kliva av och lämna plats till en norsk kollega till exempel?

Lise Klaveness har ett starkt stöd i hemlandet. Norrmän jag frågar pratar om en ”kompakt uppslutning” och en ”smekmånad som ännu pågår”. Att höra henne ta strid för arbetare och minoriteter på kongressen i Doha beskriver en kollega som en nationell stolthet, ”som att vi vunnit Eurovision ungefär”.

Norge är förmodligen det land i fotbollsvärlden där debatten om en eventuell bojkott av fotbolls-VM i Qatar gick längst och varit mest allomfattande. Trots det åkte de norska skidstjärnorna till OS i Kina några månader tidigare och plockade hem en rad medaljer utan någon större debatt om mänskliga rättigheter och bojkott. Det är svårt att inte känna lukten av hyckleri. Lise Klaveness håller till viss del med. 

– Norge måste klara den typen av frågor, som jag tycker är helt relevanta. Från Fotbollsförbundet har vi ju ingen koppling till Olympiska kommittén och att stå upp i Qatar-debatten har kostat otroligt mycket. Vi har en stark röst i den frågan och inte en lika stark röst i andra och då blir det frågor, det tycker jag är rimligt, säger Klaveness, som också lyfter risken med att bli en sorts ”moralens väktare som reser runt och dömer andra länder”.

– Jag är engagerad i de här sakerna, ibland gillar folk det, ibland kommer de inte göra det. Jag demonstrerade själv framför ambassaden i Kina när vi skulle spela VM där 2007. I det här jobbet kan man få kritik snabbt. Det jag vill är att vi ska vara nyfikna, inte fastna i saker, utan försöka lära oss hela tiden.

Kan du se hur folk blir korrumperade inom Uefa och Fifa?

– Inte för pengar, men ja. Transparens och maktfördelning är den enda medicinen mot korruption och det har vi inte riktigt än. Det finns en kultur att man inte ska berätta saker och då förstår jag inte hur man inte ska bli korrumperad. Mitt skydd mot det är att hela tiden tala om de dilemman man står inför, om det man tycker är svårt.

Fredrik Reinfeldt, ny ordförande i Svenska fotbollförbundet, har hörts med Lise Klaveness.

”Tror inte jag kommer in”

Lise Klaveness har förmodligen fått mest uppmärksamhet av alla kandidater till Uefas exekutiva kommitté de senaste veckorna. Tidningar som Le Monde, Gazzetta dello Sport och en rad brittiska medier har uppmärksammat den rättframma norskan inför kongressen. Fredrik Reinfeldt har hon hörts med som hastigast och hon räknar med stöd från de nordiska kollegorna. På tisdagen bekräftar Svenska fotbollförbundets nye ordförande att man stöttar Norge – och Danmark – på kongressen. Så hur många röster kan hon räkna hem när Uefas 55 länder samlas i Lissabon?

– Ingen aning. Vissa säger att de ska rösta på en, men jag vet ju inte vad de säger till andra kandidater. Ärligt talat tror jag inte att jag kommer in, men målet är om jag inte gör det så startar vi nästa kampanj i stället.