Sjögran ser slutet som sportchef: ”Klart man inte mått jättebra”

Publicerad 2023-12-28

MALMÖ. Mesta mästarna har aldrig varit sämre. 2023 blev ett riktigt bottennapp för FC Rosengård.

I en lång intervju med Sportbladet berättar sportchefen Therese Sjögran om utmaningarna, framtiden och hur tufft det senaste året har varit.

– Jag sitter ändå här nu och har överlevt.

Högst upp på läktaren, vid sidan om tv och radiohytterna, på Malmö IP brukar hon stå och följa det som sker nere på planen. Det har alltid sett lite nervöst ut, men 2023 har det varit värre än någonsin.

– Det har varit väldigt mycket frustration och det är inte bara från mig. Det är från ledare och spelare och allt. Varför funkar det inte? Så ja, man har inte sovit mycket i år så är det, säger Therese Sjögran.

Therese Sjögran på sin sedvanliga plats under en Champions League-match

Rosengård klev in i säsongen som regerande mästarinnor, men de fick en mardrömsstart. De tog sig inte vidare från gruppspelet i svenska cupen och efter en inspelad poäng på tre matcher i damallsvenskan fick tränaren Renée Slegers lämna.

– Vi kom från en säsong som var vår bästa resultatmässigt någonsin och då kanske blir man lite bekväm och känner att det här kommer att lösa sig och så tog man inte de jobbiga besluten i tid.

Historiskt dåliga

Det är en självkritisk sportchef som har slagit sig ner inne i ett litet inglasat rum på kansliet på Malmö IP. Sen damallsvenskan startades för 35 år sen har Rosengård (tidigare Malmö FF och Ldb Malmö) aldrig varit sämre än fyra. I år slutade de sjua.

– Det är klart att jag rannsakar mig väldigt mycket själv och de sakerna som jag har gjort, säger hon och fortsätter:

– Det har varit ett väldigt tufft år, men samtidigt så har jag sagt det tusen gånger. Jag är hellre i denna miljön och har all den press och stress och ångest och skit och har möjlighet att vinna någonting men det är klart man har inte mått jättebra i år så är det.

Hur hanterar du det då?

– Inte jättebra väl...

Det är ganska skönt att 2023 är över snart då?

– Ja, det har jag kastat för länge sedan. Det känns som att jag har startat om redan.

Till nästa säsong vill sportchefen se en mindre och spetsigare trupp. Bland annat är jakten på en nia i full gång.

– Vi har nog i två års tid egentligen letat efter en riktig nummer nio som jag tycker vi har saknat. En spelare som gör lite enkla mål. Som Linköping har haft i Cathinka (Tandberg reds.anm.) till exempel. Alltså det är ingen superstar. Hon är en nia och hon har ju verkligen gjort ett jättebra jobb liksom.

– Att hitta en sån spelare. Det är väl prio.

Men det är lättare sagt än gjort. Tidigare var Rosengård herre på täppan i Sverige, men de senaste åren har de fått konkurrens i toppen. Kanske framförallt av Hammarby och Häcken.

– Det är klart att vi känner av den konkurrensen. Det vi fortsatt kan locka med är att kommer du hit så kan du ha möjlighet att vinna saker. Ja, vi har haft en dipp nu. Vi vet vad vi behöver förändra, så vi ska absolut vara med och konkurrera nästa år.

Therese Sjögran firar Rosengårds 19:e SM-guld, 2022, tillsammans med Erling Nilsson

Utmanas av Malmö FF

De senaste säsongerna har Rosengård kunnat locka med spel i Europa. Det kan de inte till nästa säsong.

– Det är klart det slår mot oss. Men jag tycker fortfarande att vi har ett stort namn, speciellt i Europa.

– Men det är klart vi känner av att spelare väljer andra föreningar. Häckens faciliteter till exempel, vi är inte i närheten, så vi måste kunna sälja andra saker. Förr var vi mellansteget, det är vi inte längre. Nu går spelare som är i Hammarby och Häcken direkt.

Så det är lättare för er att leta talanger och nyförvärv utanför Sverige?

– Absolut. Eftersom vi fortfarande har ett stort namn utomlands så har vi fortfarande, jag ska inte säga enkelt, men hyfsat lätt att få hit utländska spelare.

Att tiderna förändras märker Rosengård inte bara i damallsvenskan. Nästa säsong spelar Malmö FF i elitettan, den näst högsta divisionen, och de har redan börjat locka till sig talanger. I mitten på december presenterade de talangen Ellie Junetoft som lämnar Hammarby för Skåne.

– Den värvningen kan man ju ifrågasätta på många sätt. Jag vet inte riktigt hur det har gått till med tanke på att hon är 14 år. Sen kan jag förstå att MFF är intressant och att det lockar liksom och så här för det är ett väldigt väldigt starkt varumärke.

Junetoft är dock inte det enda nyförvärvet. Malmö FF har även plockat in spelare med allsvensk rutin som till exempel Nathalie Hoff Persson från Kif Örebro och Sanna Kullberg från Djurgården.

– De spelarna de värvar nu är kanske inte, alltså de vinner inga SM-guld med dem, men de kommer ju vinna elitettan vilket är målet.

– Och de kan ju kanske inte värva spelarna nu som kan vara med och vinna ett SM-guld heller, så att det är ju rimligt det de gör.

Samtidigt erkänner hon att gillar deras satsning och att de är med och utmanar Rosengård hemma i Malmö.

– Vi har inte ens behövt tänka innan, då har folk bara kommit.

Hon tar en kort konstpaus.

– Ja men så har det ju varit så det här är bara bra för oss. Det gör att vi måste vara på tå.

Therese Sjögran.

Det råder inga tvivel om att det finns en revanschlusta i FC Rosengård. Förutom att spetsa till truppen ska de se över träningsmiljön och staben kommer att förändras.

– Det har varit skitjobbigt i år. Det ska jag vara helt ärligt med. Det är en situation som vi inte är vana vid.

– Men igen så blir det ju så att man verkligen får ta fram de egenskaperna man har och liksom hur kan vi, med den ekonomin vi har, spetsa till saker?

Målet nästa säsong är att vara tillbaka i toppen och utmana om guldet.

– Det har vi kapacitet till och vi har spelare under kontrakt som är bra, så kan vi bara hitta rätt i de rekryteringarna som vi vill göra så är det absolut en möjlighet.

Vägrar fler lottningar

Men först ska de avsluta den här säsongen, en säsong som rullar på in i januari tack vare Champions League-gruppspelet.

Rosengård hamnade, än en gång, i en riktigt tuff grupp och precis som i fjol ställs de mot Barcelona och Benfica igen. Vad Sjögran tyckte om den lottningen syntes tydligt på hennes minspel när tv-produktionen klippte in en uppgiven sportchef.

– Det är klart jag fått reaktioner men kom igen... Vi visste att vi skulle få ett topplag men vi pratade innan om att det hade varit kul att möte något annat, nu vet vi hur Barcelona är. Vi hade haft samma problem med Chelsea eller Lyon eller vad fan som helst.

Hon går igång när hon pratar om lottningen. Hur de kunde lottats mot enklare motstånd som Slavia Prag och St Pölten men får Frankfurt och Benfica.

– Så det är, ja vi har haft otur i lottningen och att vi får Barcelona som är bäst, alltså utan tvekan. Inget lag i Europa slår dem bara så.

Så det är klart att man vill känna såhär fy fan. Men det är som det. Men jag har också sagt att jag kommer inte åka på fler lottningar.

Varför inte?

– Tydligen så är det ett, vad heter det, bad omen. Jag gör det inte mer. Det kan inte bli sämre, jag är färdig.

Ser slutet i Rosengård

Och frågan är hur länge till det dröjer innan hon känner sig färdig även som sportchef i Rosengård. 47-åringen klev in i rollen 2015, direkt efter att hon avslutat karriären.

– Jag känner otroligt mycket för nästa år. Jag hatar att misslyckas så därför känner jag superrevansch. Eftersom jag får den känslan av spelarna också så blir man extra pepp liksom, men det är klart att jag har varit här i snart nio år. Vilket inte heller är normalt.

– Det är klart att det är inte många år kvar liksom. Så är det ju och det är ju fine.

Allt hon har lärt sig har hon lärt sig i Rosengård och hon är sugen på att se om de kunskaperna går att överföra till något annat. Hon ser sig dock fortsätta inom fotbollen, men att gå till Malmö FF är inget alternativ.

– Nej. Jag tror jag är för färgad. Alltså jag är uppväxt här som spelare, som sportchef. Allt. Jag tror liksom att om det ska bli någon klubb så är det nog inte i Sverige.

Hon kan däremot tänka sig att jobba inom förbundet eller något annat som har med fotboll att göra.

– Jag vet att nästa grej jag ska göra är ett jobb. Detta är inte jobb. Det här är en livsstil och passion och hjärta, så om jag ska vidare så blir det ju ett jobb För jag kommer aldrig känna som jag gör här. 

Kanske på gott och ont? 

Absolut på gott och ont. Man lever och känner och mår utifrån vad vi presterar och det är inte alltid hälsosamt.

Det har känts i år?

– Ja, det har verkligen varit ohälsosamt.