Krismöte om derbybråket

Uppdaterad 2018-08-06 | Publicerad 2009-05-30

Bajenchef till attack mot polisens metoder: ”Det är inte ett bra sätt”

Torsdagens bråk fick bägaren att rinna över.

Nu ska Stockholmsklubbarna ha ett krismöte för att komma tillrätta med läktarproblemen inför höstens derbyn.

– Vi måste agera så fort som möjligt.

Annars blir det vår död, säger Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Hammarby.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Det var i pausen under matchen torsdagens derby mellan AIK och Hammarby som ett gäng supportrar drabbade samman mellan Råsundas södra och östra läktare, ett bråk som slutade i att polisen försökte skingra bråkmakarna med brandsläckare.

Bara ett i raden av bråk som förknippats med Stockholmsderbyna de senaste åren. Och enligt Hammarbys Göran Rickmer måste klubbarna handla nu.

– Jag har redan kontaktat AIK och Djurgården, så att vi kan börja jobba inför derbyna i höst. Helst redan nästa vecka. Vi har misslyckats med vårt arbete och det går inte att skylla ifrån sig gång efter gång. Behövs en lagändring så får vi ändra lagen. Det gäller oss som arrangörer och det gäller polisen och ordningsvakterna, säger han.

Tolvårig flicka utsatt

Göran Rickmer pekar främst på tre punkter där arbetet måste förändras. Dels måste de skyldiga straffas på ett sätt som får personliga konsekvenser, dels måste kommunikationerna till och från arenan bli bättre. Men framförallt handlar det om att ändra inställning till problemet, och här får polisen en stor känga.

– Man måste ifrågasätta polisens kompetens.

I torsdags gick de till exempel in med brandsläckare för att skingra bråket, de enda de träffade var våra ordningsvakter och en tolvårig flicka som de försökte skydda.

För aggressiva

– Men det är en större fråga. Polisens inställning är att behandla alla som huliganer så fort det handlar om fotboll. Vanliga människor som bara vill se en match bli välkomnade med batongen i högsta hugg, det är såna småhändelser som gör att det går överstyr. De supportrar som helt faller utanför ramarna har vi själva ganska bra kontroll på.

Så vad ska man göra?

– Det handlar om trivsel, att få folk att känna sig välkomna. När människor håller på att klämmas ihjäl i tunnelbaneuppgången på väg till match hade de allra flesta slutat trycka på om man hade informerat dem om läget. I stället blir de bortmotade av aggressiva poliser med batongen i högsta hugg. Det är inte ett bra sätt att få folk att lyssna, eller få dem att bete sig trevligt. En glad människa påverkar andra att bli det, det handlar om ganska enkel psykologi och begriper man inte det kanske man ska se sig om efter ett nytt jobb.