Talangens mardrömsstart banade väg för Djurgårdsseger

Av: Henrik Lundgren, Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Göteborgsmittbacken Jesper Tolinsson, 17, kommer sannolikt drömma mardrömmar om Kalle Holmberg i natt.

En Kalle Holmberg i fallande form.

En situation gav Djurgården en straff. En annan gav Tolinsson ett rött kort – efter 25 minuter.

– Han kommer in bakom där och så blir det en liten touch. Men jag tycker inte det är straff, säger Tolinsson.

IFK Göteborgs unga mittback Jesper Tolinsson fick en riktig mardrömsupplevelse på Gamla Ullevi i mötet med Djurgården.

I synnerhet när det kom till duellerna mot Dif-anfallaren Kalle Holmberg.

Först var det Tolinsson som var inblandad när Holmberg, till synes lätt, föll innanför straffområdeskanten i minut nio.

”Kändes som de skämdes”

– Jag tycker inte det är straff. Han kommer in bakom och det blir en liten touch, men det är inte straff, säger Tolinsson.

Även Göteborgstränaren Poya Asbaghi tyckte att det såg konstigt ut.

– Jag tror alla blev chockade på arenan, till och med DIF-spelarna såg chockade ut. Vet inte vad som hände. Var det kontakt? Bara en jättekonstig situation. Det kändes som att Djurgårdsspelarna skämdes för hur straffen kom till, säger Asbaghi.

”Ser en touch”

Domare Kaspar Sjöberg, som medger att det är svårt att hitta någon kontakt på tv-reprisbilderna, förklarar sitt beslut efter matchen.

– Jag tycker det är en touch. Jag såg det bara som hastigast i Dplay-studion, men det är svårt att se på de bilderna. Jag måste hem och kolla på det. Jag tyckte det var straff där och då, men det är inte säkert att det ser ut på bilderna som jag uppfattade det då.

En kvart senare var det dags igen. En svag förstatouch från Tolinsson gav Holmberg fritt fram, och tvingade mittbacken att slänga ut sin arm.

Foto: BILDBYRÅN

– Som regeln är upplagd så är det rött kort när det händer utanför straffområdet. Hade det hänt inne i straffområdet i stället så hade det kanske blivit gult i stället, säger Sjöberg, och får medhåll av olyckfågeln i Göteborgs försvar.

– Ja, det röda kortet är rätt, säger Tolinsson.

Det var däremot inte slut på drama bara för det. Efter att Kalle Holmberg stött in 2–0 från nära håll fick IFK Göteborg chansen att reducera på straff. Både en och två gånger. Giorgi Kharaishvili missade den första, men Hosam Aiesh gjorde bättre ifrån sig på Göteborgs andra straff.

– Den första tycker jag är straff. Det är Noah Alexandersson som har ett ben där bak som jag tycker Jesper Karlström är på. Och vid den andra situationen använder jag faktiskt hörseln. Jag ser att Erik Berg gör en sparkrörelse mot Sargon Abraham, och samtidigt hör jag smällen. Man får använda sina olika sinnen ibland i det här yrket, säger Sjöberg.

När dömde du tre straffar i en och samma match senast?

– Det var längesen... Jag är lite av en statistiker, så jag får åka hem och kolla upp det.

Han får frågan om han velat ha VAR infört i svensk fotboll.

– Det hade varit jätteskönt. Med det sagt är jag inte säker på att några beslut här i dag hade ändrats. Men jag är positiv till VAR totalt sett. Det hade varit skönt att om man gör ett klart och tydligt fel så får man chansen att ändra det så att det blir rätt igen. För fotbollens skull helt enkelt.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE