Åska bröt matchen i Sundsvall

Publicerad 2019-09-01

Sundsvall bjöd på rejäla knallar.

Men det var bara när det gäller vädret. På planen brände hemmalaget jättelägen samtidigt som IFK Göteborgs målvakt Giannis Anestis storspelade.

– Vi ”dödar” dem i två faser, säger dubble målpassaren Tobias Sana efter 2–0-segern.

IFK Göteborg

GIF Sundsvall, som tidigare i veckan sparkade tränaren Joel Cedergren, inledde matchen mot IFK Göteborg piggt och hade ett antal halvlägen och minst två högkaratiga målchanser. David Batanero hade ett skott som IFK-målvakten Giannis Anestis tippade till hörna.

Blåvittmålvakten hann även få en hand på bollen när Marc Mas Costa fick jätteläge efter att Kristopher Da Graca fumlat. Men bollen gick via Anestis i ribban.

Paradanfall till 1–0

I stället var det IFK Göteborg som var effektivt i ett paradanfall i 38:e minuten.

André Calisir hittade Nzuzi Toko till höger, bollen gick in mot centrum, Robin Söder hoppade över och Tobias Sana frispelade Giorgi Kharaishvili.

Georgiern chippade in 1–0 över utrusande David Mitov Nilsson.

När spelarna ställde upp sig för avspark till den andra halvleken blåste domaren Fredrik Klitte inte i gång spelet samtidigt som regnet vräkte ner och det åskade och blixtrade tätt i Sundsvall.

– Spelarnas säkerhet går först. Det var inte mer än 3–4 sekunder mellan åskknallen och blixten, sa matchdelegaten till CMore.

Störst humor under uppehållet bjöd de båda klackarna på som växeldrog med ramsan: ”SMHI – fotbollsmördare!” eftersom prognosen tidigare under dagen lär ha utlovat bättre väder...

Efter ett drygt tio minuter långt uppehåll kom andra halvlek igång med längre uppehåll mellan åskknallarna.

Men det var bara runt vädret det smällde i Sundsvall.

Giffarna blixtrade inte till

Hemmalaget, som inte vunnit på 15 omgångar, fortsatte att visa upp en stabbig defensiv utan att blixtra till framåt.

I stället gav en ny upprullning av gästerna gav 2–0 för IFK Göteborg i början av den andra halvleken.

Söder släppte på nytt till Sana som i sin tur frispelade Hosam Aiesh. Nyförvärvet från Östersund svarade för sitt första mål i Blåvitttröjan och 2–0 i 49:e minuten.

Resten av halvleken präglades av ett stort bollinnehav för Giffarna (mellan åskknallarna och i ösregnet). Men hemmalaget slarvade vid flera bra lägen i straffområdet eller så stod alternativt IFK Göteborgsmålvakten Giannis Anestis i vägen.

2–0 stod sig matchtiden ut och innebär att IFK Göteborg på allvar ger sig in i striden om en kvalplats till Europa League.

Efter matchen säger dubble målpassaren Tobias Sana till CMore:

– Vi visste att vi skulle få det svårt, Sundsvall spelar bra. Men vi har kontroll. Vi ”dödar” dem i två olika faser. Sundsvall skapar lägen, men när man ligger där nere så får man nästan ingenting med sig.

Om sina två målgivande passningar och skräckvädret:

– Det är alltid skönt att göra poäng, men det är viktigast att vi vann. Jag älskar att spela fotboll oavsett om det är regn eller sol, säger Sana till CMore.

Ny tränare presenteras i morgon

Giffarnas assisterande tränare Andreas Pettersson sa efter ännu en förlust:

– Vi känner igen matchbilden från tidigare matcher. Men det är bara att jobba på och fortsätta att skapa chanser. Det är det enda sättet.

– Nu får vi en ny huvudtränare i morgon (måndag). Det blir bra med ett landslagsuppehåll så han kan sätta sig in i situationen, säger Pettersson.