En av två allsvenska spelare näthatas

Publicerad 2015-05-16

Allsvenska stjärnor hotas och trakasseras via sociala medier: ’Fått både mordhot och hatmejl’

AIK:s Henok Goitom, Häckens Simon Gustafsson, IFK Göteborgs John Alvbåge och Djurgårdens Kevin Walker har alla fått utstå näthat.

Näthat genomsyrar ­­sociala medier.

Sportbladets under­sökning visar att nästan hälften av de allsvenska spelare som är aktiva på Twitter, Instagram och ­Facebook fått utstå hot eller trakasserier.

– Det gäller att veta hur man tacklar det, säger AIK:s Henok Goitom.

Följ ämnen
IFK Göteborg

En majoritet av de allsvenska fotbollspelarna finns på sociala medier. På så vis kommer de närmare fansen, som i sin tur kan ­föra en direkt dialog med sina idoler.

Det är den positiva ­sidan.

Men det finns en bak­sida.

Sportbladets under­sökning – där vi varit i ­kontakt med flera spelare ur varje lag, totalt 54 ­stycken – visar att nästan hälften av dem utsatts for hot eller trakasserier.

”Jag har fått både mordhot och hatmejl”, uppger en av spelarna.

”Personangrepp och ­annat är vardagsmat. Det blir lite jobbigt till slut, man får värdera om det verkligen är värt att ha ­sociala medier över huvud taget som spelare?”, säger en ­annan.

’Inte så konstruktivt’

Häckens Simon Gustafsson vet hur det känns att hamna i ­skottgluggen.

Den senaste tiden har det stormat rejält på den 20-årige talangens ­Twitter.

Bakgrunden är derbyt mot IFK Göteborg där han kvitterade till 1–1 och valde att fira målet mot den ­blåvita klacken, något som ska ge varning enligt reglerna.

Simon slapp undan det gula kortet, i stället har ­reaktionerna varit starka på Twitter:

”Din patetiska fitta ­Simon. Stick åt helvete”, skriver en användare.

”Grattis till förlusten! Du var jätteduktig. Fortsätt så så spelar du snart i ­kinesiska division 2”, ­skriver en annan.

”En smutsig pajas”, ­fortsätter en tredje.

– Överlag har det varit ganska lugnt, tycker ­Simon Gustafson och fortsätter:

– Det var efter derbyt jag fick mycket negativt. Men jag har förståelse för att ­både spelare och ­supportrar reagerar, och att de upplevde min målgest som provocerande och vill ­berätta det för mig.

Vissa saker som skrivs till dig får ändå sägas ­vara över gränsen. Hur reagerar du på övertrampen?

– Att skriva fem könsord på raken är inte så ­konstruktivt. Då är det bättre om de försöker få in en pik med lite ­humoristisk touch.

Har du mottagit några hot?

– Nej, egentligen inte. Det är mer ”din jävla pajas” och sådana grejer, säger ­Simon Gustafsson.

IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge har lämnat Twitter för att det ”tar ­energi”, och när Sport­bladet pratar med Alvbåge rekommenderar han Simon att göra samma sak i stället för att ”tjafsa med fansen”.

En annan som varit ­måltavla för trakasserier är Djurgårdens Kevin ­Walker. Dels i samband med sin medverkan i ”Idol”, dels ­efter den känsliga övergången till Djurgården.

– På det stora hela så är sociala medier någonting positivt för svensk fotboll. Men det finns negativa ­aspekter, som näthatet. Det är något jag tar avstånd från helt och hållet, säger Walker.

’Blivit immun’

Han påpekar samtidigt att han inte tar åt sig av det som skrivs.

– Nej, för det finns ingen vikt bakom det. Men generellt kan jag tycka att om man ska attackera ­någon på internet, så ska man också våga säga ­samma sak face to face, ­säger Walker.

AIK:s Henok Goitom är inne på samma spår. Han har nära 30 000 följare på sitt Twitterkonto och får höra både det ena och det andra när han scannar ­igenom sitt flöde efter matcher.

Men…

– Det påverkar mig inte ett dugg. Jag har blivit ­immun. Alla former av ­påhopp… jag skrattar bara åt det, säger Goitom.

Tror du att yngre spelare tänker likadant?

– Nej, och där har du ett problem. De är mer ­utsatta och har inte samma ­erfarenhet. Jag är säker på att många tar åt sig av det som skrivs och tänker: ”Varför skriver den här personen så här? Är jag verkligen så dålig?”.

Vad kan man göra åt det?

– Jag tror man måste ha lite mer utbildning i klubbarna, speciellt för de yngre spelarna. För det kommer alltid att finnas folk som skriver skit om dig. Det gäller att veta hur man tacklar det, säger ­Henok Goitom.

Citat från spelarenkäten

"Skriver hur värdelös man är i alla dess ­former."

"Mordhot."

"Hatmail."

"Personangrep och ­annat är vardagsmat, hot har skett vid något enstaka tillfälle. Det blir lite ­jobbigt till slut, man får värdera om det verkligen är värt det, det vill säga ska man ha sociala medier över huvud taget som spelare?"

"I min ålder använder nästan alla sociala medier, alltså är det många som kanske faktiskt är lite ­avundsjuka på mig. Det är lättare för de personerna att komma åt mig bakom en skärm. Detta har varit ganska jobbigt för mig eftersom de flesta nästan aldrig träffat mig."

Har du mottagit nedsättande kommentarer och/eller hot via sociala medier?

Ja: 48%

Nej: 52%

Fotnot: Så har enkäten genomförts: Sportbladet har varit i kontakt med 54 ­spelare från de allsvenska klubbarna. Spelarna har själva kunnat välja om de önskat svara anonymt på undersökningen, som varit internetbaserad.

Har din roll som allsvensk fotbollsspelare gjort att du förändrat ditt beteende på Facebook, Twitter och instagram?

Ja: 72%

Nej: 28%

Har sociala medier förbättrat eller försämrat kontakten med supportrarna?

Förbättrat: 89%

Försämrat: 7 %

Ej svar: 4 %

Fotnot: Så har enkäten genomförts: Sportbladet har varit i kontakt med 54 ­spelare från de allsvenska klubbarna. Spelarna har själva kunnat välja om de önskat svara anonymt på undersökningen, som varit internetbaserad.