Sundhages kritik – mot topplagen

Publicerad 2015-08-05

Vill se fler svenska spelare: ”Finns inte i topplagen”

22 utländska spelare fördelade på tre topplag.

Nu riktar förbundskaptenen Pia Sundhage kritik mot topplagen Rosengård, Eskilstuna United och Linköpings sätt lyfta fram kommande landslagsspelare. 

– Jag saknar framträdande svenska spelare som spelar som innermittfältare eller någon annan bärande position. De finns inte i topplagen i dag, säger Sundhage.

Sundhage kritisk mot topplagens mix av spelare.

I kväll spelas det seriefinal i Eskilstuna när United tar emot Rosengård.

Men samtidigt som fotbollssupportern jublar ser förbundskaptenen Pia Sundhage ett växande problem. Det är för många utländska spelare i topplagen.

– Jag kan inte ha synpunkter på hur lagen tänker. Jag kan bara plocka ut de svenska spelare som spelar 90 minuter i allsvenskan. Men jag tycker att vi ska diskutera frågan, vilken mix är bra? Vad är en bra siffra för svensk damfotboll? Som det är nu är det lite för många kan jag tycka, säger Sundhage.

Missgynnar landslaget

De tre topplagen Rosengård, United och Linköping har tillsammans 22 utlandsproffs i sina trupper som inte kan representera Sundhages landslag.

I den senaste omgången var hälften av de som fick speltid i topptrions matcher från en annan nation vilket kan jämföras med herrallsvenskan där motsvarande siffra landade på var tredje spelare.

Ett faktum som missgynnar svensk damfotboll på sikt och landslaget just nu, enligt förbundskaptenen.

– Jag saknar framträdande svenska spelare som spelar som innermittfältare eller någon annan bärande position. De finns inte i topplagen i dag.

– Vilka spelare är framträdande på ett innermittfält, finns hon i allsvenskan? Nej, det gör hon inte och det saknar jag. Det är de jag letar efter, säger Sundhage.

"Har inte slagit i taket"

Samtidigt som damallsvenskan invaderas av utländska stjärnor gör flicklandslagen bättre resultat än någonsin med guld i U19-EM både 2012 och 2015, men det har inte fått önskad effekt på allsvenskan eller A-landslaget som floppade i sommarens VM.

– De som var med och var framträdande 2012 – till exempel Malin Diaz – har inte slagit i taket i allsvenskan än, tyvärr. Upp till 19 år gör vi väldigt bra resultat, men vi är dåliga på att ta de spelarna till allsvenskan. Där måste vi bli klart mycket bättre om vi ska hänga på de andra länderna.

Kan ta efter USA

Sundhage kommer nu ta upp problemet med de allsvenska klubbarna för att vända på trenden.

Hon själv ser gärna att man tar efter ett liknande recept från den amerikanska ligan när hon var förbundskapten där mellan 2007 och 2012. Då begränsades lagen till fyra utländska spelare totalt i sina matchtrupper och skulle på så sätt kunna få bort ”dussinspelarna” och i stället ge unga svenska spelare chansen.

– Jag tycker att siffrorna som ni tagit fram är intressanta och vill att vi diskuterar frågan. Hur vill vi ha det i svensk damfotboll? Sedan också, vilka får chansen att vara proffs? Är det våra svenska spelare eller är det de vi hämtar från utlandet? Det är frågor jag vill ha svar på.