Tvingas av kommunerna

Publicerad 2015-04-03

Mer än hälften av de allsvenska ­lagen kommer spela på konstgräs.

I samtliga åtta fall där konstgräs ­används som underlag har k­ommunerna varit ­drivande i beslutet, och i vissa fall till och med gått emot klubbens vilja.

Sportbladet har granskat utvecklingen och spelet bakom förändringen som startade med Eyravallen i Örebro och Elfsborgs Borås A­rena.

Följ ämnen

Elfsborg – konstgräs

Arena: Borås Arena.

Arenan ägs av IF Elfsborg genom företaget Borås Arena AB.

Den uppfördes till en kostnad av 115 miljoner. Borås kommun gick

i borgen för 80 miljoner. Marken skänktes av staden och kommunen står för driften av anläggningen.

Invigd: 2005.

Så fattades beslutet: Lägga konstgräs var ett krav från kommunen när Borås Arena byggdes.

Kommunens kommentar: ”Det var konstgräs eller inget alls. Det var ett krav från kommunen för att gå i borgen för arenabygget. Spelarna i Elfsborg då ville ha naturgräs, men från kommunens sida var det helt klart att det skulle vara konstgräs. Planen skulle klara av att användas mycket så att även breddverksamhet kunde vara där. Det var inte ekonomiska skäl utan att det skulle klara av ett högt utnyttjande. Vi valde att satsa på absolut högsta kvalitet av konstgräs som fanns då och skulle inte snåla, säger Solveig Kjörnsberg (s), som var med och beslutade om Borås Arena när det skulle byggas.

Klubbens kommentar: ”Det är klart att alla vill ha ett fantastiskt naturgräs. Men eftersom vi har det klimat vi har, så har konstgräset varit en fantastisk lösning. Vi har haft ett bra konstgräs som gynnat teknisk fotboll. Den nya generationen är ju uppvuxen på konstgräs”, säger klubbdirektören Stefan Andreasson.

Häcken – konstgräs

Arena: Bravida Arena (invigs 20 juni).

Fastighetsägare är kommunala Higab. Got Event, Göteborgs stads drift- och förvaltningsbolag, blir hyresgäst och ansvarig för verksamheten. BK Häcken hyr av Got Event.

Invigs: 2015.

Så fattades beslutet: Av kommunen. Hyresgästen BK Häcken konsulterades.

Kommunens kommentar: ”Kravet har varit en stor verksamhet på ersättningsarenan för Rambergsvallen och då skulle det inte fungera med naturgräs”, säger Henrik Witt, projektledare hos fastighetsägaren Higab.

Klubbens kommentar: ”Vi förstod på ett tidigt skede att konstgräs var en förutsättning från början. Det är heller ingenting vi från k­lubbens håll har motsatt oss”, säger Lennart Karlsson, Häckens ord­förande.

AIK – naturgräs

Arena: Friends Arena.

Ägs av Svenska Fotbollförbundet, Solna Stad, Peab, Fabege och Jernhusen. AIK är ­hyresgäst.

Invigd: 2012.

Så fattades beslutet: Gemensamt beslut av hyresgäster och hyresägare. AIK och Svenska landslaget hade krav om naturgräs. Solna stad ägde i bara 16,7 procent i det bolag, Sweden Arena Management, som äger och driver Nationalarenan, och hade därför väldigt lite att säga till om.

Kommunens kommentar: ”Solna kommun har inte varit med och påverkat val av underlag på Friends Arena”, säger Pehr Granfalk, ordförande i kommunstyrelsen.

Klubbens kommentar: ”Våra medlemmar vill att vi ska spela på naturgräs. Just den ­frågan var avgörande när vi utredde våra ­olika alternativ för ny arena”, säger vd T­homas Edselius.

Djurgården - konstgräs

Arena: Tele 2 Arena.

Ägs av Stockholms Stad via SGA Fastigheter AB. Driften sköts av Anschutz Entertainment Group via AB Stockholm Globe Arenas, som även har hand om driften av övriga arenor

i Globenområdet.

Invigd: 2013.

Så fattades beslutet: Krav från kommunen.

Kommunens kommentar: ”Konstgräs var en förutsättning för att vi skulle bygga arenan över huvud taget”, säger Mats Grönlund, vd på det kommunala bolaget SGA Fastigheter.

Klubbens kommentar: ”Vi trivdes bra på Stockholms Stadions naturgräs. Men när T­ele 2 Arena började byggas var det aldrig något snack om annat än konstgräs. För oss var det en ickefråga”, säger Tommy J­acobsson, då­varande sportchef.

Falkenberg – naturgräs

Arena: Falkenbergs IP.

Ägs av Falkenbergs kommun.

Invigd: 1921.

Så fattades beslutet: Klubben har bestämt.

Kommunens kommentar: ”Falkenbergs FF har haft krav på kommunen att man ska l­ägga naturgräs. Naturgräs/konstgräs blev en politisk fråga i samband med valet och då ändrade politiken riktning och tog beslut om naturgräs”, säger Rolf Landholm, kommunchef.

Klubbens kommentar: ”Vad vi föredrar? Naturgräs med versaler! Vi är av åsikten att fotboll ska spelas på naturgräs och är tacksamma för att kommunen gick med på vårt önskemål”, säger sportchef Håkan Nilsson.

Gefle – konstgräs

Arena: Gavlevallen.

Ägs av Gävle kommun, som även sköter ­driften själva.

Invigs: 2015.

Så fattades beslutet: Gemensamt beslut av klubb och kommun.

Kommunens kommentar: ”Egentligen finns inget annat alternativ än konstgräs på de här breddgraderna”, säger Johan Öholm, avdelningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Klubbens kommentar: ”Vi har själva förespråkat konstgräs, så det är inte kommunen som tryckt på”, säger ordförande Leif Lindstrand.

IFK Göteborg – naturgräs

Arena: Gamla Ullevi.

Det kommunala bolaget Higab äger arenan. Kommunala Got Event sköter driften av ­arenan.

Invigd: 2009.

Så fattades beslutet: Av kommunen, men efter önskemål från Göteborg, Gais och ­Örgryte.

Kommunens kommentar: ”Det var ingen diskussion. Naturgräs var ett önskemål från klubbarna och det accepterades av kommunen”, säger Lars Erik Gustafsson på Got Event.

Klubbens kommentar: ”Vi har haft ett bra samspel med Göteborgs stad. De förstår vårt önskemål om naturgräs för att vi ska kunna konkurrera i toppen av allsvenskan och ­komma ut i Europa. Sedan är det också utan tvekan en fördel att damlandslaget har ­Gamla Ullevi som hemmaplan för att vi ska få ha naturgräs”, säger vd:n Martin Kurzwelly.

Halmstads BK – naturgräs

Arena: Örjans vall.

HBK:s hemmaplan ägs av Halmstads ­kommun. Arenan byggs om för 75 miljoner kronor. Ombyggnaden pågår och kommer

stå helt klar sommaren 2016.

Invigd: 1922.

Så fattades beslutet: Inget nytt beslut om underlag. Renoveringen omfattar inte planen, men kommunen öppnar för konstgräs.

Kommunens kommentar: ”Det pågår en diskussion inför fritidsförvaltningen om att anlägga konstgräs för att öka nyttjandegraden. Det optimala vore att få till konstgräs och jag ser det mer som när än om det blir verklighet”, säger Anders Ramsby, chef för teknik- och fritidsförvaltningen på Halmstads kommun.

Klubbens kommentar: ”Vi vill inte ha något annat än naturgräs. Vi har förutsättningar för att ha bra naturgräs och oftast har vi en bra plan”, säger klubbdirektören Fredrik Andersson.

Hammarby – konstgräs

Arena: Tele 2 Arena.

Ägs av Stockholms Stad via SGA Fastigheter AB. Driften sköts av Anschutz Entertainment Group via AB Stockholm Globe Arenas, som även har hand om driften av övriga arenor

i Globenområdet.

Invigd: 2013.

Så fattades beslutet: Krav från kommunen.

Kommunens kommentar: ”Konstgräs var en förutsättning för att vi skulle bygga arenan över huvud taget”, säger Mats Grönlund, vd på det kommunala bolaget SGA Fastigheter.

Klubbens kommentar: ”En bra naturgräsplan hade varit att föredra. Samtidigt såg vi de stora fördelarna med Tele 2 Arena och fick acceptera premisserna. I efterhand känner vi oss nöjda”, säger vd Henrik Kindlund.

Helsingborg – naturgräs

Arena: Olympia.

Ägs av Helsingborgs kommun. A­renan byggs om och kommer att stå klar 2017 till en kostnad av drygt 400 miljoner. HIF är hyresgäster.

Invigd: 1898.

Så fattades beslutet: Något annat än ­naturgräs var aldrig aktuellt för varken ­kommunens eller Helsingborgs IF:s sida.

Kommunens kommentar: ”Konstgräs är kallt i Helsingborg. Vi har en av de finaste gräsplanerna i landet och det ska vi vårda. Det har inte varit någon fråga om det ska läggas konstgräs eller naturgräs”, säger Fredrik Hjort, fastighetsdirektör på fastighets­förvaltning hos Helsingborgs Stad.

Klubbens kommentar: ”Att ha gräs på Olympia har varit en allmän överenskommelse med kommunen. För oss har det varit självklart. HIF delade ut gräsfrön på upptaktsträffen, det är en signal om vad vi tycker”, säger Sten-Åke Tjärnlund, ordförande i Helsingborg.

Kalmar – naturgräs

Arena: Guldfågeln Arena.

Ägs av Kalmar FF Fastigheter AB som är ett helägt dotterbolag till Kalmar FF Event AB som i sin tur ägs till 100 procent av Kalmar FF.

Invigd: 2011.

Så fattades beslutet: Klubben har ­bestämt.

Kommunens kommentar: ”Eftersom k­lubben äger arenan har kommunen inte haft något inflytande vid planeringen av underlag”, säger Lolita Persson på Kultur- och ­fritidsförvaltningen.

Klubbens kommentar: ”Byggnationen av Guldfågeln Arena var en lång process. Halvvägs in i den så tog vi själva över projektet helt och hållet via vårt fastighetsbolag. Ett av de första besluten som fattades var att vi ville ha naturgräs”, säger klubbchef Svante Samuelsson.

Malmö FF – naturgräs

Arena: Swedbank Stadion.

Malmö FF äger 75 % av arenan, återstående delen kontrolleras av Peab. Malmö kommun har lånat ut 145 miljoner kronor till byggnationen. 

Invigd: 2009.

Så fattades beslutet: Av klubben.

Kommunens kommentar: ”Kommunen har inte haft några synpunkter eller haft några krav på motprestationer i samband med att pengar lånades ut”, säger stadsdirektören Jan-Inge Alfried.

Klubbens kommentar: ”Vi äger 75 % av arenan och har beslutsrätten själv. Vår vision är spel i Europa och då är det naturligt att vi spelar på gräs”, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

IFK Norrköping – konstgräs

Arena: Nya Parken.

Klubben äger arenan genom bolaget Norr­köpings Idrottspark AB. 2012 köpte IFK Norrköping loss Nya Parken genom att betala två miljoner kronor för kommunens aktier samt ta över lånen på drygt 300 miljoner kronor.

Invigd: 2009.

Så fattades beslutet: Gemensamt beslut av klubb och kommun.

Kommunens kommentar: ”Klubben var drivande i processen av renoveringen av arenan (2009) och hade ett avgörande inflytande på valet av underlag. Man undersökte ­flera alternativ och valde till slut konstgräs, vilket kommunen välkomnade”, säger Olle Vikmång på Kultur- och fritidsnämnden.

Klubbens kommentar: ”Klubben ville ha konstgräs. Vi gick från 200 nyttjandetimmar per år till 2000, vilket innebar att alla våra lag kunde träna på arenan i stort sett året runt”, säger Tony Martinsson, dåvarande sportchef.

GIF Sundsvall – konstgräs

Arena: Norrporten Arena.

Ägs av fastighetsbolaget Norrporten. Gif Sundsvall är hyresgäst.

Invigd: 1903 (ombyggd 2002, då fick ­arenan konstgräs).

Så fattades beslutet: Gemensamt beslut av klubb och kommun.

Kommunens kommentar: ”Kommunen, Gif Sundsvall och Medelpads FF kom gemensamt fram till att använda konstgräs. Ekonomin har varit avgörande”, säger Ove Näslund på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Klubbens kommentar: ”Med tanke på den breddgrad vi opererar på så är det inget snack om att vi föredrar konstgräs”, säger ordförande Johan Nikula.

Åtvidaberg – konstgräs

Arena: Kopparvallen.

Ägs av bolaget Kopparvallen i Åtvidaberg AB, som förvärvade arenan av ÅFF för två miljoner 2007.  Åtvidabergs kommun kontrollerar

45 % av aktierna i arenabolaget och har en representant i styrelsen. Åtvidabergs FF är efter kommunen en av de större aktieägarena i ­bolaget. Totalt finns 133 aktieägare i bolaget.

Invigd: 1936.

Så fattades beslutet: Av bolaget Kopparvallen i Åtvidaberg AB.

Kommunens kommentar: ”Kommunen ställde aldrig några krav på ett visst underlag”, säger Johan Gustafsson, verksamhetschef för gata, park och fritid på Åtvidabergs kommun.

Klubbens kommentar: ”Vi hade fått krav på oss att ha en arena från mars till november att leva upp till och då var det bara konstgräs som gällde. Det fanns en samsyn kring frågan”, säger sportchefen Mats Karlsson.

Örebro – konstgräs

Arena: Behrn Arena.

Ägs av Örebro Kommun via fastighetsbolaget Örebroporten. Örebro var först att lägga konstgräs på sin plan. Redan 2003 fanns det konstgräs på dåvarande Eyravallen (nu Behrn Arena).

Invigd: 1923 (hette tidigare Eyravallen).

Så fattades beslutet: Gemensamt beslut mellan kommunen och Örebro SK.

Kommentar: ”Kommunen var angelägen om att det skulle läggas konstgräs för att kunna nyttja planen mer, men från klubbens håll ville vi också ha konstgräs. Det var problem varje vår med planens kvalitet. Men det fanns även en del kritiska röster mot det nya underlaget. Det var rätt mycket ekonomiska diskussioner och fanns kritik mot kostnaden för konst­gräset. Örebro kommun hade inte råd med ­bevattningsanläggning i planen, vilket var ett misstag att inte ha”, säger Ove Lindqvist, som var ordförande i Örebro SK 2002–2003.

Följ ämnen i artikeln