Publicerad 2023-09-17

Piteå hakar på i toppen av Damallsvenskan.

Laget besegrade Växjö i en målfest med 5-2.

– Skönt att studsa tillbaka, säger Fanny Andersson.

Piteå har inte gett upp drömmen om SM-guldet i Damallsvenskan, trots den tunga förlusten mot Kristianstad senast.

Under söndagen stod laget för en riktig urladdning när Växjö besegrades med hela 5-2.

Edlund tvåmålsskytt

Och det tog inte lång tid innan målkalaset skulle dra igång. Efter 19 minuter gjorde Cecilia Edlund sitt andra mål för säsongen när hon gav hemmalaget ledningen. Och bara fyra minuter gjorde hon sitt tredje för säsongen och utökade ledningen till 2-0.

Därefter dröjde det innan målfesten skulle sätta fart på riktigt.

Fem mål i andra halvlek

Piteå gick ifrån till 3-0 i den 56:e minuten, men bara tio minuter senare hade Växjö sprattlat till och minskat ledningen till 3-2. Men närmare än så kom inte bortalaget.

Piteå gjorde ytterligare två mål snabbt och kunde sedan bekvämt hålla i 5-2-ledningen matchen ut.

– Det kändes lite skakigt där när de får in reduceringen 3–2, men vi reder ut det och jag tycker att vi är välförtjänta vinnare idag, säger Fanny Andersson till Viaplay efter matchen.

Därmed har laget nu bara tre poäng upp till serieledande Hammarby med sex omgångar kvar att spela. Häcken har dock chansen att dryga ut avståndet ifall de besegrar Djurgården senare under söndagen.

Samtidigt spelades söndagsförmiddagens andra match på Studenternas när IK Uppsala tog emot Vittsjö.

Matchen stod länge och vägde, men i den andra halvleken skulle målkolumnen spricka när Katrina Gorry gav Vittsjö ledningen. Sent i den andra halvleken kvitterade Uppsala på straff, men Vittsjö fick till slut sista ordet när Moa Karlsson stötte in segermålet på tilläggstid för bortalaget.

Vittsjö vann matchen med 2–1 och klättrar därmed till femte plats i tabellen.