”Bengaler hör inte hemma på läktarna”

Uppdaterad 2015-09-10 | Publicerad 2015-09-09

Brandinspektören som medverkar på Helsingborgs tester har en bestämd åsikt om bengaler.

De hör inte hemma på en fotbollsläktare.

– Folk går dit för att titta på fotboll, inte för att se pyroteknisk show, säger Tommy Rydén.

Följ ämnen

Nästa vecka ska Helsingborgs IF testbränna bengaler inför tomma läktare på Olympia. Polisen, brandmyndigheten och miljökontoret ska närvara och om de bedömer att de så kallade Ikarosblossen är säkra kan de bli lagliga på alla HIF:s hemmamatcher. Ett sådant beslut kan leda till att brännandet av Ikaros legaliseras också på andra arenor.

Brandinspektör Tommy Rydén kommer att övervaka testerna på Olympia. Han är emot pyroteknik i samband med idrottsevenemang.

– Det finns andra sätt att lyfta stämningen på, utan att använda pyroteknik, säger han.

"Kraftig ljusstyrka"

Rydén har tidigare uttalat sig i Helsingborgs Dagblad (4/8) om att de aktuella handblossen är hälsovådliga: det starka ljuset kan störa ögonen, röken kan irritera halsar, hettan kan medföra svåra brännskador. Dessutom kan blossen explodera, enligt brandinspektören.

Vad kommer de uppgifterna ifrån?

– Nödblosset är framtaget för att synas på långt håll. Jag har pratat med dem som tillverkar det. De säger att skenet är jämförbart med 15 000 stearinljus. Det är en kraftig ljusstyrka, säger Rydén.

Ikaros testades på Friends arena 2013. Då var de uppmätta nivåerna av damm och så kallad optisk strålning låg. Har du utgått ifrån det?

– Nej, jag utgår ifrån att tillverkarens varningstexter på produkten är sanna.

Du har en förutfattad mening. Finns det risk att du ser vad du vill se på Olympia nästa vecka?

– Det kan säkert vara så. Därför ska fler än jag vara där. Det är inte mina åsikter som ska synas, inte en enskild tjänstemans utlåtande, utan flera ska vara med.

"Grill kan också vara skrämmande"

Mats Enquist är generalsekreterare på Sef, som företräder de svenska elitfotbollsklubbarna. På fredag ska han delta i ett stort möte, med bland annat polisen och brandmyndigheten, som syftar till att få bort den illegala pyrotekniken och se vad som kan bli lagligt.

Enquist anser att brandinspektörens uttalanden om Ikarosblossen sätter fingret på hur långt ifrån varandra parterna står.

– Det han säger är säkert helt korrekt, men samma produkt påstås vara CE-märkt och godkänd för användning i andra ändamål. Beskriver man en gasolgrill utifrån ett riskperspektiv blir det också skrämmande, men med rätt hantering och säkerhetsarrangemang går det bra, säger Enquist och fortsätter:

– Det vore skönt om vi lyckades nå samsyn på vad som gäller, om vi kom ner på fakta och inte massa tyckanden, för det gör att folk tolkar olika. Det är väldigt olyckligt.