Karlsson: Leicester fick sig en reality check

Uppdaterad 2016-08-04 | Publicerad 2016-08-03

Kalle Karlssons fem punkter efter Leicester-Barcelona på Friends

Kalle Karlsson.

Leicesters försvar fick sig en reality check

Erövra England är en sak. Att få samma spel att räcka i Europa blir en annan utmaning. Leicesters försvarsmur fick sig en brutal påminnelse om att högstanivån de kommer att möta kommande säsong i Champions League är ett par snäpp högre än på öarna.

Det var inte det att Leicester gjorde någonting annorlunda jämfört med när de spelade hem den sensationella ligatiteln i våras. Claudio Ranieri kom till Friends Arena med samma startelva, sånär som på kvartetten N'Golo Kanté (såld till Chelsea), Christian Fuchs (på bänken) Shinji Okazaki (på bänken) och Kasper Schmeichel (på bänken). Det var samma 4-4-2-spel med två spikraka linjer och med en Jamie Vardy som högg på det mesta där framme.

Det började lovande. Iallafall i två minuter. Då hade Demarai Gray sprungit sig till ett friläge på en finfin Danny Drinkwater-boll. Sedan började FC Barcelona varva upp och då var den där försvarsmuren snart söndersmulad.

Det räckte med att Leicester bjöd på ett lillfinger – att högerbacken Danny Simpson för ett ögonblick stod och sov – för att spetskompetensen i motståndarlaget skulle sno åt sig hela handen, armen och axeln.

Leo Messi slog en utsökt genomskärare till Munir som placerade in 1–0 till Barcelona. Messi slog en nästan lika fin passning fram till Luis Suárez som motläggsfintade sig förbi två försvarare innan han tåade in 2–0 i nättaket. Luis Suárez demonstrerade sedan att han också har en känslig passningsfot när han, stillastående (!), smekte fram en lyftning till Munir som gjorde 3–0 i halvlekens sista sekund.

Spetskompetens, som sagt.

Det blev match av det här till slut, men då var känslan att Barcelona hade slagit av på takten.

Det är i och för sig oklart hur allvarligt Leicester tog på matchen. Enligt uppgift var några spelare ute och roade sig i Stockholms nattliv dagen före matchen…

Musa ger Leicester ännu mer speed

Jamie Vardy hade svårt att komma loss i första halvlek. Hans ersättare Ahmed Musa behövde bara ett par minuter på sig att göra avtryck i sin nya klubb.

Musa vände bort en motståndare vid mittlinjen och sprang sedan rakt igenom Barcelonas försvar innan han enkelt placerade in bollen i nät. I 65:e minuten var det dags igen. Musa fick läge i straffområdet och dunkade upp 2–3 i nättaket.

Och hans insats innehöll mer än de två målen. Ahmed Musa sysselsatte ständigt Barcelonas sömniga försvar.

De tillresta Leicesterfansen trodde knappt sina ögon. Har de månne lagt beslag på ett nytt anfallsfynd?

Ahmed Musa kostade visserligen runt 200 miljoner kronor när han köptes loss förra månaden från CSKA Moskva. Och ni som följt Champions League vet att nigerianen har hög potential.

Även om Leicester tappat sin scoutchef Steve Walsh har de scoutat väl när det gäller 23-årige Musa. Med sin snabbhet passar han perfekt i Leicesters omställningsspel. 

Messi charmade Friends i en halvlek

Leo Messi har haft en stormig sommar med skattehärvan och svarta rubriker. Men spelglädjen och förmågan att lattja fotboll har han inte tappat, inte det minsta. I den första halvleken var han planens i särklass bäste spelare. Messi smög runt i de där ytorna som Leicester försökte att täppa till, tunnlade Marc Albrighton och slog den ena öppnande passningen efter den andra.

Wes Morgan försökte att hockeytackla argentinaren och Leicesterfansen försökte med psykningar som ”You're just a shit Jamie Vardy”.

Inget fungerade.

En smak av framtiden i Barcelona

Barcelonas cantera har inte producerat spelare till a-laget i samma utsträckning som under glansdagarna i mitten av 00-talet.

Men idag fick vi se en glimt av nästa generation. Sista kvarten skickade Luis Enrique in ett helt koppel av mer eller mindre okända namn. I slutminuterna var det endast Javier Macherano, Sergi Roberto, Sergi Samper och Sergio Busquets som var etablerade a-lagsspelare. Istället fick vi lära känna namn som Carles Aleña, Jesus Alfaro, Francisco Perdomo, Alex Carbonell, José A, Martínez, Rafael Mujica. Den sistnämnde är bara 17 år och fick sätta dit 4–2-målet.

Efter några – med La Masía-mått mätt – magra år kommer en ny generation Barçalirare.

Bredare Leicestertrupp inför Europaspelet

Leicester har inte förändrat något nämnvärt i sin spelidé. Men de har breddat truppen och idag fick vi se flera av dem.

På vänsterbacken kan man kommande säsong variera sitt spel rejält. Nyförvärvet Ben Chilwell startade framför Christian Fuchs. Men till skillnad mot Leicesters övriga försvarare är Chilwell ingen jätte som bygger sitt spel på fysisk och storlek. Nej, Ben Chilwell är tvärtom en liten, bolltrygg vänsterback, en Nicky Shorey-kopia. Han kommer inte bjuda på några långa inkast och han kommer att vara sårbar i luftrummet, men han ser ut att kunna svinga in ett och annat inlägg med precision (som för att bevisa den diametrala skillnaden i spelstil började Christian Fuchs, som kom in i paus, med att skicka ned en lång, rak boll ned i kanalen för Ahmed Musa).

Ron-Robert Zieler startade i mål och kunde väl inte göra så mycket åt målen. Svårbedömd insats.

Nampalys Mendy klev in på centralt mittfält och förhoppningen är att han ska erbjuda lite av N'Golo Kantés bollvinnande egenskaper. Men det känns som att det blir en (alltför) stor kostym att fylla.

Bartosz Kapustka blev klar under onsdagen och anslöt i tid för att göra ett inhopp. Hann inte visa mycket, men vi vet ju från EM att han har potential.

Luis Hernández Rodriguez bytte av Robert Huth i mittförsvaret och ser ut att vara en rejäl pjäs som ska kunna hantera Leicesters låga försvarsspel som kräver mer nickstyrka än snabbhet.