Djurgården bröt sviten – hjälper nu värsta konkurrenten

Av: Fredrik Jönsson, Per Bohman, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Senast Djurgården besegrade Hammarby hette matchvinnaren Mikael Dahlberg.

Tolv matcher och elva år senare har det hänt igen men den här gången heter hjälten Erik Johansson med tre assist.

– Ja, det var längesedan. Det var pojklagsfotboll senast. Finare känsla i dag, säger Johansson som fick en segerkyss av sambon Carina Berg.

Djurgården har haft otroligt svårt att vinna mot Hammarby genom åren.

Senast det hände var den 13 augusti 2007. Då blev Mikael Dahlberg matchvinnare.

Tolv matcher senare har Blåränderna nu brutit mardrömssviten.

– Det är klart det är skönt att studsa tillbaka på det här sättet. Vi har fått kritik som har varit rättfärdig så klart, men samtidigt kan man inte döma den här upplagan av Djurgården på ett par matcher. Titta vad det här laget och tränarteamet har gjort på ett år. Man har tagit Djurgården ut i Europa för första gången på tio år, man har vunnit en titel för första gången på 13, man har slagit AIK och i dag slår man Bajen för första gången på elva år. Det är fyra saker man inte har gjort på ett decennium i den här klubben, säger mittbacken Jonas Olsson.

I söndagens derby – som blev uppskjutet i 30 minuter efter att en bengal kastats från Djurgårdsklacken mot sittplatspubliken – blev det seger för Djurgården med 3–1.

Bakom vinsten var en mästerlig Erik Johansson som noterades för tre fina framspelningar.

– Ja, det var längesedan. Det var pojklagsfotboll senast. Fin känsla i dag. Det är glädje och perfekt att det kommer en sådan här derbymatch när det har gått dåligt ett tag. Alla får sin extra glöd i dag. Vi krigar och jobbar för varandra, säger Johansson.

Foto: BILDBYRÅN

Tre assist

Först friställde han Kerim Mrabti som kyligt satte 1–0. Det blev starten på en succédag för Johansson. Backen som för dagen var uppflyttad som mittfältare.

Han hade även en fot med i 2–0 som Haris Radetinac sköt med timmen spelad.

Hammarbys Vladimir Rodić reducerade visserligen på en hemåtpass från Kevin Walker, men när Johansson för tredje gången spelade fram i slutminuterna kunde Aliou Badji sätta spiken i kistan till 3–1.

– Det här var sjukt viktigt mentalt för många i laget, tror jag. Efter en sån här tung period med några matcher så är det sjukt viktigt att få en sån här derbyvinst. Vi går på uppehåll med en fantastisk känsla, säger Johansson.

Ett genidrag av Özcan Melkemichel att flytta upp dig på mitten?

– Ja, det kan man ju säga, haha.

– I dag är något jag inte har varit med om innan. Det var kul att spela i dag.

Varför ville han ha dig på mittfältet?

– Det var mer att de (Hammarby) gillar att hitta ytor framför vår backlinje och i de senaste matcherna har vi haft problem där, motståndarna har hittat in och kunnat attackera därifrån. Vi valde att tajta till med tre centralt och det funkade bra i dag.

Segerkyssen

Därmed tappar Hammarby nu mark mot serieledande AIK i tabellen och är med tio matcher kvar av säsongen nu fem poäng bakom Solna-laget.

Efteråt fick hjälten en segerkyss av Carina Berg som såg matchen på plats, och han hyllades även efteråt på presskonferensen.

– Vi ville göra något nytt och förändra med Erik på mittfältet. Han är en klok spelare. Bra fötter och otroligt aggressiv. Erik gör en fantastisk match både defensivt och offensivt. Han är nummer ett i dag, säger Özcan Melkemichel och får medhåll av konkurrenten:

– Erik Johansson är bäst på planen i dag, säger Stefan Billborn.

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.