Mejla

Robert Laul

Laul: Extra lång smekmånad – tack vare Henke

Publicerad:
Uppdaterad:

Helsingborg och Olof Mellberg känns som en perfect match, en simultan superlajk på Tinder, två parter som befann sig på exakt samma nivå, vid exakt samma tidpunkt.

Jag får väl käka upp det här, men det är bäddat för en relation som håller på sikt.

Med fotbollslag och tränare förhåller det sig på samma sätt som med relationer. Ni vet när kompisen träffat en ny och vänkretsen spekulerar om vem som är vinnaren. Vem ska vara glad att hen fick till det, och vem hade kunnat få någon snyggare?

Jag brukar fundera i liknande banor när det handlar om klubbar och tränare, vem som är vinnaren och vem som fick byta ner sig.

Nu har Olof Mellberg skrivit ett 2,5-årskontrakt med Helsingborg och ja, ni anar säkert var resonemanget är på väg: vem är vinnaren här? Vilken part ville egentligen ha något bättre?

Noll förlorare, två vinnare

Eller finns det kanske ingen förlorare alls? En perfect match (som vi sa förr), en superlajk på Tinder (som jag fått lära mig att det heter idag). Två parter som befann sig på samma exakt nivå, vid exakt samma tidpunkt.

Helsingborg – som kommer från en stormig period med två gamla ex – var desperata för att hitta något långsiktigt, men också något som visar att de fortfarande är attraktiva på marknaden. Vilket är ett måste för en klubb med ambitioner för att i nästa steg kunna locka de hetaste spelarna.

Vad gäller Olof Mellberg har han avvaktat med att tacka ja till större uppdrag för att utbilda och förkovra sig. Det är över två år sedan han lämnade Brommapojkarna där han gjorde omedelbar succé genom att ta laget från ettan till allsvenskan på två säsonger. Jag är övertygad om – eller jag vet – att han haft erbjudanden från allsvenska lag under tiden, men om jag lärde mig något om Olof genom att följa hans spelarkarriär var det att han är oerhört noggrann som person. Kanske den mest noggranne av alla från generationen som fixade Sveriges landslagsframgångar på −00–talet. Att vara noggrann är en mycket bra tränaregenskap.

Väntat på den rätte

Melberg har väntat med att pröva sin tränarbegåvning i skarpt allsvenskt läge, väntat på den rätte, svajpat runt i danska division två under en sensommar, och när han nu lämnar välmående (men tabelltoppsladdande) Fremad Amager kan det egentligen bara bero på en sak – han känner sig hundra procent redo att bli testad som fotbollstränare på riktigt. Under de närmaste 2,5 åren kommer bilden av Olof Mellberg som tränare formas.

Andreas Granqvist – i egenskap av blivande sportchef – spelar förstås en roll här. ”Granen” är en person Olof litar på sedan tiden ihop i landslaget (alla litar på Andreas Granqvist, han har en oerhörd status även om prestationerna på planen är dalande). Att ”Granen”, Olof och ordföranden Krister Azelius nu kommit fram till att det här ska bli ett långsiktigt projekt gör att de kan stå starka i det, även när resultaten går emot. Det finns inga nedflyttningsklausuler i kontraktet.

För att lyckas som tränare behövs ofta tid, och kanske särskilt då för Olof Mellberg, 42, som trots all spelarrutin inte har särskilt stort erfarenhet som tränare. Gedigen erfarenheten har å andra sidan Mellbergs vapendragare och högra hand Azrudin Valentic, 49, men ”Vali” stannar vad jag förstår kvar i Fremad Amager – åtminstone till att börja med. Jag blir inte förvånad om han dyker upp vid Mellbergs sida i HIF vad det lider.

Minimal risk att ramla ur

När det kommer till vilken fotboll Helsingborg väntas spela under Olof Mellberg så handlar det i första hand om ett välorgansierat försvarsspel, i andra hand om bollinnehav i den mån det finns spelartyper för det. Låter det fattigt? Billigt? Klyschigt?

Tvärtom.

Ett lag som prioriterar och kombinerar just de två delarna i den ordningen – organisation bakåt, kreativitet framåt – kan bli ett framgångsrikt lag. Jag tänker mig att filosofin också gifter sig väldigt bra med det fotbollslag Helsingborgs IF vill vara i framtiden. Även om den kortsiktiga och första målsättningen så klart är nytt kontrakt, och där förutsättningarna goda: det krävs två, ja kanske bara en, seger till på återstående åtta matcher.

Det är omöjligt att skriva om Olof Mellberg till Helsingborg utan att nämna föreningens försök med Mikael Stahre, 44, nyligen. Men Stahre är – tycka vad man vill om hans syn på lojalitet – en tränare på en högre hylla. Som redan varit i två av Sveriges största klubbar och tagit guld eller medaljer med bägge. Samt haft lärorika uppdrag i Kina och USA.

Stahre på en högre hylla

– Min strävan har varit att komma in under en försäsong för att sätta mig in i klubbens idé och också sätta min prägel, säger Mikael Stahre när jag frågar om varför det inte blev något med HIF.

En relevant och viktig aspekt – för den som har råd att välja. Men Helsingborg behövde en tränare här och nu, och Olof Mellberg är tveklöst en av de absolut bäst lämpade de kan få. Och för Mellberg kan ett Andreas Granqvist-lett HIF knappast ha dykt upp i ett lämpligare skede av karriären.

Till sist bör Olof Mellberg nog skänka en tacksamhetens tanke åt Henrik Larsson. Henkes plötsliga avhopp – med udden riktad mot de mörka krafterna i HIF:s supporterled – har förhoppningsvis fått fler att tänka till vad supporterskap är. Supporterskap är inte hatretorik, privata agendor eller att harma om gammalt mög – det är ett dysfunktionellt beteende. Supporterskap handlar om att stötta laget och de människor som gör sitt yttersta för föreningen i ur och skur. Mot den bakgrunden lär Olof Mellberg få ett ordentligt stöd långt innan han ens gjort sig förtjänt av det genom prestationer.

En extra lång smekmånad.

Av: Robert Laul

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.