Kaos inför CL-finalen – polisen använde tårgas

Det var kaos utanför Stade de France inför Champions League-finalen.

Tusentals Liverpool-fans hade svårt att ta sig in på arenan efter långa köer och trånga passager.

Matchen försenades närmare 40 minuter och efteråt menade Uefa att åskådare med ogiltiga biljetter låg bakom kaoset.

20 000 Liverpool-fans hade biljett till Champions League-finalen, ytterligare 30 000 uppges befinna sig i Paris utan plåt.

Och inför årets största match skapades kaosartade scener utanför Stade de France. Enorma köer ringlade sig utanför arenan. Enligt flera olika medier tvingades alla Liverpool-fans igenom en väldigt smal passage innan säkerhetskontrollen och biljettkontrollen som skapats både irritation och farligt högt tryck på alla i kön.

”Knuffats fram”

– Fruktansvärt, det är en flaskhals där nere där alla ska passera. Jag är här med min svärfar som är 82 och vi har knuffats fram. Det är galenskap, säger en supporter till AP utanför arenan.

”Omöjligt att ta sig in”

TV-profilen och förre skyttekungen Gary Lineker skrev kvarten före avspark:

”Omöjligt att ta sig in på arenan. Det här verkar väldigt farligt. Totalt kaos”.

Matchen sköts upp i omgångar och blev till slut 40 minuter sen och Uefa fick skarp kritik för att man i samma veva skyllde beskedet på fansen.

Pepparspray används mot fans

”På grund av fansen sena ankomst till stadion har matchen blivit uppskjuten”, skrev man på arenan.

”Jag har varit mellan tågstationen och den här arenan sedan 18,15, kvarhållen fyra gånger utan anledning och de har inte alla portar öppna”, skriver en supporter på Twitter.

På filmer från utanför arenan såg man hur flera Liverpool-fans tog sig över stängda grindar och in på arenan. Videor, från bland annat Daily Mail och ESPN:s utsända, visade hur fans som väntade utanför arenan pepparsprayades av polis.

Samtidigt buades Uefas invigningsceremoni ut efter noter.

”Har sympati”

Uefa kom senare med ett uttalande.

”Inför matchen blev vändkorsen vid Liverpool-läktaren blockerade av tusentals fans som hade köpt ogiltiga biljetter som inte fungerade. Det skapade en kö för de fans som skulle ta sig in vilket också gjorde att vi sköt matchstarten med 35 minuter”, skriver man och fortsätter:

”När antalet människor utanför stadion blev fler och fler skingrade polisen dem med tårgas och tvingade dem bort från stadion. Uefa känner sympati med de som drabbats av det här och kommer undersöka de här händelserna skyndsamt tillsammans med fransk polis och andra myndigheter.

Real Madrid vann finalen med 1–0.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.