Blytung förlust för Giffarna – HIF upp på kvalplats

Uppdaterad 2022-08-22 | Publicerad 2022-08-21

Helsingborg tog en mycket viktig seger, 2–1, borta mot Gif Sundsvall och tog klivet upp till kvalplatsen.

Giffarna åkte på sjätte raka nederlaget i jumbofinalen.

– En förödande förlust, säger tränaren Brian Clarhaut till Discovery.

När lagen som ligger sist och näst sist i tabellen möttes, med åtta poäng upp till säker mark, så var det skäl för benämningen måstematch.

Jumbon Gif Sundsvall hade dessutom skräckinjagande fem raka förluster i bagaget medan nästjumbon Helsingborg kom med fem poäng i fyra senaste och med sex nyförvärv i startelvan.

PLUS: Lönelista 2022: Så mycket tjänar spelarna i allsvenskan

Nyförvärven bidrog

En briljant individuell prestation av Benjamin Acquach gav 1–0 för gästerna (36).

Hemvändaren Abbe Khalili vann en andraboll, Arian Kabashi klackade fram och Acquah lobbsköt in 1–0 från distans med sitt första allsvenska mål.

Sundsvall ryckte upp sig spelmässigt i den andra halvleken på NP3 Arena. Pontus Engblom hade ett par högklassiga lägen och Joe Corona träffade både ribba och stolpe. Men samtidigt hade även HIF chanser åt andra hållet men då stod hemmamålvakten Oscar Jonsson i vägen.

Jonsson kunde inte göra något när Dalkurdförvärvet Arian Kabashi rundade Sundsvallsmålvakten och gjorde 2–0 (71) ur snäv vinkel framspelad av Taha Ali. Även detta var första allsvenska målet för Kabashi.

Inhopparna tände hoppet

Liket sprattlade till – ursäkta – när Sundsvallsinhoppare Erik Andersson nickade fram till inhoppare Ronando Damus som tryckte in reduceringen 1–2 (83).

Men närmare kom inte Sundsvall trots en desperat forcering. Därmed är nykomlingen cementerat sist i tabellen, fyra poäng efter HIF som tar klivet upp på kvalplatsen.

I nästa omgång möter Sundsvall nästjumbon Degerfors på bortaplan. Där krävs med stor sannolikhet seger för något av lagen för att ens hålla drömmen om fortsatt allsvenskt spel vid liv.

Helsingborg har med 2–1-segern fem poäng upp till Värnamo ovanför kvalstrecket.

– Det var lite för mycket Hawaii i andra halvlek för min smak samtidigt som jag tycker att vi vinner rättvist. Vi står upp som ett lag och offrar oss för varandra. Det avgör, säger HIF-tränaren Mattias Lindström till Discovery.

Tränarkollegan Brian Clarhaut i Sundsvall:

– Det är en förödande förlust. Vi åker på enkla mål bakåt och gör inga sådana själva framåt. Vi måste jobba vidare. Det är det enda vi kan göra.

Helsingborgs Benjamin Acquah jublar efter 1–0 mot Sundsvall.