Vad hade hänt om han fått överleva?

Uppdaterad 2018-08-09 | Publicerad 2015-01-28

Revolutionerade fotbollen och fostrade en av tidernas bäste

För 70 år sedan fick de allierade trupperna med egna ögon se det obeskrivliga som var förintelselägret Auschwitz.

Ett år tidigare, efter 16 månaders kamp, tog Árpád Weisz sitt sista andetag på samma plats.

Ett namn många glömt – men vars arv präglar fotbollen än i dag.

Den 27 januari är den officiella minnesdagen av Förintelsen och 2015 är det 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz stängde sina portar. En dag att minnas och hedra dödslägrets 1,1 miljoner offer – och en dag att ställa frågor. Även för fotbollen.

Huvudtränare som 30-åring

En av de som tvingades bevittna och uppleva koncentrationslägrets värsta grymheter inifrån murarna var Árpád Weisz. I sin fångdräkt förvandlad till ett värdelöst numrerat stycke arbetsdjur men också samma människa som förändrade fotbollen, fick världen att skaka och skapade minnesmärken som än i dag räknas som några av de viktigaste för hela sporten.

Weisz föddes i Ungern 1896 och var under sin aktiva karriär en av landets bästa fotbollsspelare. Den spelintelligente yttern representerade Ungern vid OS 1924 och fortsatte samma år karriären i den italienska ligan och Alessandria innan han 1925 skrev på för Inter.

Där blev det bara en handfull matcher som spelare på grund av en allvarlig knäskada men det var inte på planen Weisz skulle göra sina största avtryck, utan vid sidan av den. Efter en sejour som assisterande manager för Alessandria återvände ungraren till Inter där han blott 30 år gammal utsågs till huvudtränare för a-laget.

Ett beslut som skulle komma att revolutionera italiensk fotboll.

Ny kost och planskötare

Med helt nya idéer tog sig Árpád Weisz an uppdraget. Samtidigt som hans äldre kollegor i klassisk stil styrde sina lag från sidlinjen i kostymer av bästa italienska märke älskade Weisz att vara ute på planen under träningarna. Men hans inflytande slutade inte där.

Weisz insåg under sin tränarkarriär vikten av att spelarna åt rätt typ av kost och tog under sin tid i Bologna det, på den tiden märkliga, beslutet att anställa en rad trädgårdsarbetare för att se till att spelplanen skulle hålla bästa skick. Fullständiga självklarheter i dagens fotboll.

Ungraren hade också ett särskilt öga för talang.

Som 13-åringen kastades Giuseppe Meazza ur från AC Milan då den italienske pojken ansågs för tunn för att kunna bli en riktigt bra fotbollsspelare. Grannen Inter välkomnade ändå pojken med öppna armar och satte talangen på en strikt diet av biff för att få honom att växa till sig.

Sedan tog Árpád Weisz lille Giuseppe under sina vingar. Meazza beordrades att spendera timmar ensam med att sparka fotbollen mot en vägg för att utveckla sin bollmottagning med både höger och vänster fot. Till sist ansåg Weisz att 17-åringen var redo och kallade in Meazza till a-laget.

Som 18-åring gjorde Meazza sedan 38 mål på 29 matcher och när Serie A grundades 1929/30 noterades anfallaren för 31 mål – rekord för en debutant i ligan. Det bäddade för Inters ligaseger och gjorde en 34-årig Árpád Weisz till den yngste tränaren som vunnit Serie A.

Båda rekorden står sig än i dag men duons bidrag till historieböckerna skulle komma att utvecklas till två helt skilda öden.

Tvingades byta namn

Samtidigt som Giuseppe Meazza utvecklades till Italiens kanske bäste spelare genom alla tider fick Weisz se sitt kära Inter förändras.

Klubben döptes om till Ambrosiana, efter en sammanslagning med Unione Sportiva Milanese men också efter påtryckningar från den fascistiska regimen. De beordrade italienska namn och ogillade namn som klingade utländskt eller internationellt. Samtidigt tvingades judiske Weisz ändra sitt efternamn till Veisz.

Han tilläts ändå fortsätta sin tränarkarriär och sin modernisering av den italienska fotbollen. Men de strikta dieterna och den noga omhändertagna planen tog ungraren Bologna till dubbla titlar 1935-1937. Även i Europa firade klubben stora framgångar när de tvålade dit engelska Chelsea med 4-1 i nu nedlagda Tournoi International de l'Expo Universelle de Paris, en föregångarna till dagens Champions League. En seger som än i dag beskrivs som en match som ”skakade om världen”.

Där och då stod Árpád Weisz på toppen av fotbollsvärlden. Ungraren kallades ”il Mago” (trollkarlen) i Italien, ett smeknamn som senare också förärats stora tränare som Helenio Herrera och José Mourinho.

Men året efter, i september 1938, införde Italiens fascistiska regim en rad raslagar. Judar fråntogs sina medborgarskap och avskedades från sina jobb. Efter en match mot Lazio i oktober fick Weisz beskedet att han inte längre var Bolognas tränare.

Arresterades av SS

Den året innan över hela Europa så hyllade tränaren tvingades fly med sin familj till Frankrike, och några månader sedan vidare till Holland. Trots nazisternas häftiga framfart i Europa vägrade dock Weisz att lämna sin älskade idrott helt. Under tiden i Holland hann ungraren leda amatörklubben FC Dordrecht till en dunderskräll mot anrika Feyenoord innan nazisterna ockuperade Holland i maj 1940.

Árpád Weisz hade inte längre någonstans att fly utan arresterades av SS den 7 augusti 1942. Tillsammans med sin fru Elena och deras två barn Roberto och Clara fördes Weisz till fånglägret i Westerbork, samma som Anne Frank skickades till, innan de den 2 oktober transporterades vidare till Auschwitz.

Tre dagar senare – den 5 oktober 1942 – gasades Elena, Roberto och Clara ihjäl.

Nazisterna ansåg sig ha nytta av Árpád Weisz som genom sin aktiva tränarstil behållit sin fina fysiska form från åren som landslagsspelare för Ungern i fotboll. Under 16 månader tvingades den så firade fotbollstränaren utföra fysiskt arbete åt nazisterna innan hans kropp till sist gav upp.

Den 31 januari 1944 dog 47-årige Árpád Weisz i Auschwitz.

Den 27 januari 1945 intog de allierade trupperna förintelselägret och fritog de 7000 fångar som då fortfarande var vid liv.

1946 tog Giuseppe Meazza över sin mentors gamla tränarjobb i Inter.

En platta på Stadio Guiseppe Meazza

Klubben hade återtagit sitt gamla namn efter andra världskrigets slut och kom att bli en av Europas mest framgångsrika. Giuseppe Meazza själv anses än i dag vara Italiens kanske bäste fotbollsspelare genom alla tider.

Den 3 mars 1980, året efter att Meazza gått bort 68 år gammal, döptes mäktiga fotbollsarenan San Siro i Milano om till Stadio Giuseppe Meazza till minne av den firade fotbollshjälten. På adeptens arena, som är hemmaplan för såväl Inter som Milan, finns också ett avtryck från Árpád Weisz.

En liten platta hänger på stadion till minne av en tränare som under sin korta karriär hann revolutionera den italienska fotbollen och fostra dess kanske bäste spelare genom alla tider. Han tilläts inte leva längre än 47 år men hann göra avtryck på sporten som syns än i dag.

Svaret på vad mer han hade kunnat åstadkomma försvann bland miljoner andra innanför Auschwitz stängsel och murar.

Källor: "From the Scudetto to Auschwitz" (Matteo Marani, sammanfattad av James Horncastle för Yahoo Sports), Sport, Gazzetta dello Sport.

Följ ämnen i artikeln