Segers pokalirritation efter guldet: ”Behöver inte göra som man alltid gjort”

SvFF:s svar: ”Fungerat sedan tidernas begynnelse”

Publicerad 2021-11-05

MALMÖ/STOCKHOLM. Efter att ha säkrat SM-guldet i Piteå bjöd FC Rosengård in till guldfest.

Men det var något som saknades. Pokalen.

– Nu ska man lyfta bucklan på bortaplan framför inte jättemycket fans antagligen, säger lagkapten Caroline Seger.

Konfettin singlade ner över Rosengårdspelarna i den mörka novemberkvällen. 2548 åskådare hade tagit sig till Malmö IP för att fira sina guldhjältar.

– Det är nog svårt att få bort allting, säger Caroline Seger när konfettin som så här några dagar senare fortfarande ligger kvar på Malmö IP.

Efter att Häcken oväntat tappat poäng mot AIK så säkrade Rosengård SM-guldet borta mot Piteå. Med två omgångar kvar att spela.

– Ett SM-guld är ju oavsett var eller när eller hur man tar det så betyder det alltid jättemycket. Sen var det kanske inte det absolut bästa och charmigaste stället att ta det på. Jag tror alla Piteåbor försvann mer eller mindre på 30 sekunder. Det var inte så mycket folk kvar, då var det bättre att få lov att fira det här hemma. Det enda som är tråkigt är att man inte får ha lov att ha ceremonin liksom.

Seger kritisk

Med ceremonin så syftar Caroline Seger på det officiella firandet med överlämningen av kronprinsessan Victorias pokal. Skåneklubben hörde av sig till förbundet och försökte få ner bucklan till Malmö, men fick nej. Den ska delas ut efter att serien är färdigspelad.

Det innebär att Rosengård får ta emot pokalen på Stockholm Stadion efter den avslutande matchen mot Djurgården.

– Nu ska man lyfta bucklan på bortaplan framför inte jättemycket fans antagligen. Det tror jag också är något man borde fundera på att ändra. När vi ändå har vunnit och serien är avslutad. Man behöver inte göra som man alltid har gjort, säger hon och poängterar:

– Annars var stämningen och inramningen fantastisk här. Att få lov att ha så mycket folk, man önskar att det alltid var så. För det gör så otroligt mycket för stämningen.

Förbundet svarar

När Sportbladet når Svenska Fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, förklarar han varför det är som det är.

– Det har gällt sedan serierna instiftades att alla medaljer alltid delas ut i samband med den sista spelomgången. Det gäller oavsett om det är damallsvenskan eller herrarnas toppserie. Det är så regelverket är, att medaljer och pokal delas ut i samband med sista match, säger han.

Är det något ni kan komma att ändra på, så att lagen får fira med pokalen framför sin hemmapublik?

– Vi har fått förfrågan om det tidigare, men det finns också ett annat perspektiv som man inte ska bortse från. Det finns en motståndare också, i vissa sammanhang är det så att motståndaren också ser fram emot att få ha ett medaljfirande hos sig. I något sammanhang, när det här dök upp vid ett tidigare tillfälle, så hade man slagit på ganska stort på trumman hos arrangerande förening inför den sista omgången. Spelprogrammet ligger och spelprogrammet har legat fast hela säsongen, alla har vetat att det skulle se ut så här. Ibland är medaljerna klara och kan delas ut, ibland är det tre, fyra lag som slåss om medaljerna inför den sista omgången.

”Vana vid kritik”

Nilsson fortsätter:

– Det här är ett system som har fungerat sedan tidernas begynnelse och lär säkert fungera så även i framtiden, vi har i alla fall inga planer att ändra på det i dagsläget. Man kan fira på andra sätt, vilket säkert många föreningar gör – men just medaljutdelning och pokalutdelning sker alltid vid sista omgången.

Går det att förstå den kritik hos de lag som gärna hade velat lyfta pokalen framför sina fans i sista hemmaomgången?

– Vi är vana att få synpunkter och kritik på väldigt mycket, men det finns också vissa saker som är en del i fotbollens tradition – och det här är en sådan. Men vill någon ha en ändring på det kan man alltid lägga fram förslag och så får det beslutas i demokratisk anda, men hittills har jag aldrig sett någon förening lägga fram något dylikt förslag. Tills vi har något annat att förhålla oss till så förhåller vi oss till det regelverk som finns – och det innebär medalj och pokal vid sista omgången.