Malmö vann gruppfinalen – efter supervändning

Europachansen lever

Publicerad 2023-03-05

MALMÖ. MFF var på väg att ut ur svenska cupen.

Då avgjorde nyförvärvet Derek Cornelius i 89:e minuten mot Degerfors och såg till att MFF:s cup- och Europadröm lever vidare.

– Vi vinner rättvist, säger MFF:s tränare Henrik Rydström.

Malmö FF

Båda lagen stod inför matchen på sex poäng och 3–0 i målskillnad. Vid oavgjort resultat under söndagen skulle Degerfors ta sig vidare via bättre fair play-statistik då laget hade dragit på sig färre varningar och röda kort i cupen än MFF.

Och goda råd var dyra för MFF.

Dijan Vukojevic hade gett Degerfors ledningen i 57:e minuten och därmed behövde MFF göra två mål och man inledde en rejäl forcering. I 86:e minuten kom Skånelaget också en bit på vägen när Isaac Kiese Thelin kvitterade.

Tre minuter senare fullbordades vändningen när det kanadensiske nyförvärvet Derek Cornelius stormade fram och nickade in slutresultatet 2–1.

Staket gick sönder

I samband med målet gav staketet/fronten framför MFF:s ståplatsläktare på gamla Malmö IP vika för trycket och flera supportrar ramlade in på planen. Sjukvårds- och säkerhetspersonal tog sig snabbt över till läktaren och matchen pausades under några minuter.

– En infästning, som varit stabil en gång i tiden, var det inte längre, säger klubbens säkerhetschef Peter Narbe, som kunde konstatera att bara en person skadades i händelsen.

Denne drabbades av en lindrig knäskada och kunde lämna arenan med stöttning och efter att fått hjälp av sjukvårdspersonal.

Det kunde ha gått betydligt värre.

– Det är ett väldigt litet skadeutfall med tanke på vad som hände och i vilket läge det skedde. Det är jäkligt allvarligt när det är så många människor och det skapas det här trycket. Någon hade kunnat klämmas, säger Narbe.

Det var sedan tidigare klart att MFF inte kommer att spela mer på Malmö IP. Skulle man få fler hemmamatcher i cupen spelas de på Eleda Stadion.

Europadrömmen lever

MFF avancerar därmed vidare från gruppspelet och det betyder också att Europadrömmen fortsätter att leva. Vinnaren av svenska cupen kvalificerar sig för kvalet till Europa Conference League.