Favorittyngda AIK fick bara 0–0 i premiären mot Mjällby.

– Jag tycker inte vi är sämre än AIK, säger MAIF:s Tobias Grahn till Canal Plus.

AIK Fotboll

AIK:s hemmapremiär mot Mjällby var hett emotsedd och på Råsunda syntes bland andra Mona Sahlin, Lennart Johannsson och Niklas Strömstedt i publiken.

Men de fick inte se någon totalfotboll under den första halvleken.

Den undermåliga gräsmattan må ursäkta det bristfälliga passningsspelet – men det var faktiskt gästande Mjällby som hanterade underlaget bäst initialt.

Efter en kvart fick Blekingelagets anfallare Mostapha El Kabir en gratischans när AIK-keepern Tomi Maanoja tappade bollen vid gränsen till straffområdet. Men El Kabirs skott smet en bit utanför stolpen.

AIK hade svårt att få till något konstruktivt spel mot ett tajt spelande Mjällby. Och efter en halvtimme fick de senare en ny chans när nyförvärvet Tobias Grahn stack iväg i en kontring och serverade Markus Ekenberg ett läge i straffområdet. Men fjolårets skyttekung i superettan fick varken ordning på fötter eller boll och 0–0 stod sig in i paus.

Ekenberg rann igenom fri

– Vi har pratat om att ta för oss och jag tycker vi gör det bra även om det är svårt att spela när underlaget är som det är, sa Tobias Grahn till Canal Plus efter den första halvleken.

Tidigt i den andra fick Markus Ekenberg en chans att revanschera sig för missen före paus – men han avslutade sitt friläge med att placera bollen utanför Tomi Maanojas vänstra stolpe.

Ju längre halvleken led kom AIK allt mer in i matchen – och började att skapa chanser mot slutet.

Bojan Djordjic sköt på halvvolley strax utanför i den 67:e minuten. Daniel Tjernström hotade från dålig vinkel tio minuter senare. Drygt fem minuter därefter damp en frispark ner hos Nils-Eric Johansson i straffområdet, som dock sköt över. Men det blev inte några mål på Råsunda. Mjällby tog en välmotiverad poäng mot de regerande svenska mästarna.

– Vi är kanske det bättre laget i dag på Råsunda. Jag är jättenöjd med prestationen, säger Mjällbytränaren Peter Swärdh.

– Vi kommer inte upp i någon kvalitet alls i vårt offensiva spel. Vår insats är inte godkänd. Det var ganska nära en Mjällbyseger i dag, säger AIK:s Mikael Stahre.