”Det skiter vi i faktiskt”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Fem byten, allsvenska starten och svenska cupen stod på dagordningen när elitfotbollens klubbchefer i dag var kallade till ännu ett krismöte.

– Mötets konkretaste utkomst var att det är ett nytt möte i morgon, hälsar en klubbledare.

Svensk fotbolls plan ligger alltjämt fast: svenska cupen är tänkt att starta 1 juni, allsvenskan damer och herrar samt superettan 14–15 juni.

Men efter att statsepidemilog Anders Tegnell under onsdagen spelat ner möjligheterna för en cupstart 1 juni står planerandet och stampar.

– Allvaret märks, uppger en mötesdeltagare.

I stället väntar alla på vad som händer när Riksidrottsförbundet, RF, Svensk Fotbollförbundet, SvFF och intresseorganisationerna Sef och EFD fredag klockan 09.00 ska träffa Folkhälsomyndigheten, FHM, och den biträdande statsepidemilogen Anders Wallensten.

– Morgondagen blir väldigt avgörande beroende på vad svaret till slut blir – och konsekvenserna av det, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll, Sef.

En klubbledare Sportbladet är i kontakt med konstaterar lakoniskt att ”mötets konkretaste utkomst var att det är ett nytt möte i morgon”. Klubbcheferna kommer nämligen att sammanträda även fredag klockan 14.00, alltså i god tid efter idrottens stormöte med FHM.

Cupvecka i juli?

En fråga som ventilerats är en reservplan för svenska cupen, och bland annat en sorts ”cupvecka” i juli där kvartsfinal, semifinal och final rivs av inom loppet av sju dagar. Frågan hanteras av de åtta kvarvarande kvartsfinallagen.

– Vi vill ju spela cupen, så är det. Det hade känts tråkigt att inte spela cupen. Samtidigt är allas prioritet allsvenskan. Vi är i en tid då prioriteringsfrågan hamnar jäkligt högt upp på agendan. Men ambitionen är fortfarande att spela cupen, säger Max Markusson, klubbdirektör IFK Göteborg som ska möta Hammarby på bortaplan.

Om cupen inte kan spelas överhuvudtaget kan AIK få kvalplatsen till höstens Europaspel i kraft av allsvensk fjolårsfyra, enligt Uefas regelverk.

Väger det in att man inte vill ge AIK en eventuell Europaplats?

– Det skiter vi i faktiskt, säger Max Markusson. Vi ser cupen som en möjlighet till att vinna matcher, få egna meriter och sedan om det blir ett annat beslut kring det är det bara att beklaga.

– Men det är inte så att vi har en särskild AIK-inställning utan vi spelar fotboll för att vinna alla matcher. Sedan om det råkar bli AIK som vinner i slutänden, må så vara, men vi ser ju helst att man ska vinna både cupen och serien på planen och inte bakom ett skrivbord.

AIK:s vd Björn Wesström:

– Med så många olika scenarios som just nu finns så avstår jag från recension och spekulation.

Deadline 27 maj?

Under torsdagen gick även SvFF:s domaravdelning ut med följande information till samtliga elitfotbollsklubbar:

”När det gäller inställda matcher, så är upplägget följande. Varje onsdag, ställer vi in alla matcher sju dagar framåt, om inga nya besked har kommit från myndigheterna som ansvarar för när vi får sätta igång att spela fotboll igen”.

Därmed skulle, rent teoretiskt, den absolut sista deadlinen för en svenska cupen-start 1 juni vara onsdag 27 maj.

– Det är ju förbundets egen tävling, men om de håller sig till sina nuvarande regler så ja, säger en källa till Sportbladet.

Frågan om att tillåta fem spelarbyten per match under årets säsong var uppe på torsdagens klubbchefsmöte. Då gensvaret från klubbarna är positivt kommer Sef:s sportchef Svante Samuelsson att ta de praktiska detaljfrågorna vidare med elitklubbarnas sportchefer.

Publicerad:

LÄS VIDARE