Häckens medlemmar sa ja till övertagande

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Över 450 medlemmar i Häcken röstade.

Med ett rungande ja godkände 416 förslaget om att ta över Kopparbergs/Göteborg FC damverksamhet.

– Det är det här som krävs för att hänga på ute i Europa, säger Elin Rubensson till TT.

I normala fall brukar ett 50-tal medlemmar delta vid BK Häckens årsmöten. Men vid onsdagskvällens extrainkallade årsmöte, som hölls digitalt, hade över 300 medlemmar anmält närvaro innan och 262 röstat i förväg.

– Rekordmånga medlemmar deltar i det här årsmötet. Oavsett utgång är det en föreningsdemokratisk framgång, sa Johannes Jensen i supporterklubben Getingarna under årsmötet.

– Att uppta ett annat lag och deras plats är ett kontroversiellt beslut. Det är viktigt att alla som röstar i dag har tagit del av båda sidorna av myntet. Varken en ja- eller nej-röst kan väga lätt, sa Jensen.

Enda frågan under kvällen var nämligen om BK Häcken i enlighet med föreningens styrelses förslag ska ta över svenska mästarna Göteborg FC:s verksamhet.

Efter ett par talare begärde många medlemmar ordet och flertalet uttryckte sitt stöd till ett övertagande. Flera starkt kritiska röster hördes också.

Två timmars debatt

Efter över två timmars levande debatt blev det dags för omröstning vid det historiska digitala årsmötet, stabilt lett av mötesordföranden Seroj Ghazarian.

Resultatet? 416 ja-röster och 35 nej till ett övertagande.

Landslagsstjärnan Elin Rubensson jublade åt beslutet:

– Det är det här som krävs för att hänga på ute i Europa. Där drar de ifrån när storklubbarna börjar satsa, och vi har legat ganska långt efter. Så det här känns absolut som ett steg i rätt riktning, säger Elin Rubensson till TT.

Därmed kommer BK Häcken 2021 med absolut största sannolikhet bestå av både ett herr- och damlag med ambitionen att tillhöra den absoluta toppen av respektive allsvenska. En skandinavisk storklubb i den dimensionen.

”Som natt och dag”

Regerande svenska dammästarna från 2020 Kopparbergs/Göteborg FC kommer i stället i år heta Häcken med någon form av tillägg i namnet, spela sina matcher på Bravida Arena och träna på moderna Gothia Park Academy som dessutom inom det närmaste året kommer byggas ut för 10-tals miljoner kronor för att ge dam- som herrlag, både seniorer och juniorer, samma förutsättningar.

– Det kommer att ge oss fantastiska förutsättningar. Det vi har haft på Valhalla går inte att jämföra med Gothia Park. Det är som natt och dag. Det finns allt där ute, både gräsplan, konstgräsplan, mat och komplett gym, säger lagkaptenen Beata Kolmats.

Under torsdagen ska Kopparbergs/Göteborgs FC:s medlemmar också rösta om man accepterar att införlivas i BK Häcken.

Häcken har tackat ja till att ta över Göteborg FC.
Häcken har tackat ja till att ta över Göteborg FC.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.