Månsson: Ishizaki kan ha gjort årets mål

Stefan Ishizaki kan ha gjort årets mål i allsvenskan.

Elfsborg tvättade bort sin krisstämpel.

Djurgården fyllde i sin ytterligare.

AIK Fotboll

Det är visst under den här tiden på året som man ska göra snygga mål i allsvenskan.

Den 22 april 2012 satte Wanderson en projektil i krysset i Gais segermatch mot Norrköping – lite senare på eftermiddagen dundrade Alex Milosevic in ett ännu värre skott när AIK mötte Sundsvall.

Dagen därpå var det dags för Stefan Ishizaki att kontra med en volley från 60 meter mot Örebro, ett avslut som dock valdes bort som Årets mål-kandidat, bland annat till förmån för det där Milosevic-skottet.

Men nu, när vi skriver 22 april 2013, har "Ishi" fixat en kandidat som skulle kunna gå hela vägen.

Bollen på ett snöre

För Elfsborgs 2-0-mål var magnifikt från början till slut.

Johan Larsson slog en cross av en typ som vi sällan ser från svenska ytterbackar, Mohamed Bangura tog emot på bröstet på ett tillslag och Ishizaki var iskall när han lobbade en boll som steg… flög… sjönk…och ramlade in i krysset bakom en förvånad Kenneth Höie.

Ett utsökt fotbollsmål, kort och gott, av ett lag fyllt av nytt självförtroende.

Men om vi hade backat bandet bara fem minuter så hade det inte alls sett lika självklart ut.

Elfsborg dominerade visserligen matchen men Djurgården stod upp hyfsat under den första halvleken. De regerande mästarna tvingades till misstag och även om man skapade en hel del chanser så saknades skärpa och tro framför mål – det syntes att de fyra första matcherna bara gett fyra poäng och fyra mål.

Men så kom det avgörande momentet.

Den blixtsnabbe Simon Hedlund ryckte förbi på högerkanten, trampade in i straffområdet och föll efter en lätt – eller ingen alls? – kontakt med Jesper Arvidsson. Jag är långt ifrån övertygad om att domaren Stefan Johannesson gjorde rätt, men i samma ögonblick som han satte pipan i munnen var Djurgården ett slaget lag – där och då kändes matchen körd, så som det ofta gör för klubbar i motgång.

Kennedys mål svider

Höie slängde sig åt ena hållet, Lasse Nilsson skickade upp bollen i det andra krysset och strax därefter kombinerade de förra AIK-spelarna Bangura och Ishizaki sig fram till 2-0, siffror som kunde ha blivit större efter det.

Framförallt Bangura borde ha gjort minst ett mål: hur många chanser har han missat i år egentligen?

Krisstämpeln utsuddad för Elfsborg alltså (vi ska komma ihåg att de har haft ett knepigt spelschema i inledningen) men för Djurgården ser det riktigt visset ut i tabellen, även om dagens insats inte var någon katastrof.

Serieinledningen har gett en poäng och 1-10 i målskillnad och efter Syrianskas och AIK:s vinster är det ensamt där nere i botten – trepoängslaget Halmstad är närmaste "kompis" på 15:e plats.

Och det svider säkert för en del supportrar att det var Kennedy Igboananike som avgjorde för AIK i den 95:e minuten...