Eder avgjorde matchen i den 88:e minuten.

Nu måste Sverige med största sannolikhet vinna mot Belgien i den sista matchen.

– Tror vi att det är möjligt? Hundra procent, säger John Guidetti till SVT.

ZOOM: Var du på plats? Leta efter dig själv i det svenska gula publikhavet

Sveriges premiär mot Irland var en stor besvikelse. Efter 1-1-matchen gjorde Erik Hamrén tre ändringar i startelvan.

Oscar Lewicki petades till förmån för Albin Ekdal och på topp fick John Guidetti chansen i stället för Marcus Berg.

– Lite på grund av deras egenskaper. John har mycket energi och jag hoppas att han ska kunna vara med och ge det till laget. Albin har lite andra kvaliteter än Oscar som spelade senast och det hoppas vi få nytta av, sa Erik Hamrén till SVT inför matchen.

Erik Johansson, som byttes in efter Mikael Lustigs skada, började bredvid Andreas Granqvist på mittbacken.

Och ändringarna gav positiva svar. Sverige började den första halvleken betydligt bättre än mot Irland och hade 60 procent av bollinnehavet.

Italien hade bara haft ett skott på mål och inte skapat några farligare chanser. Sverige hade dock inget.

Nickade i ribban

Även den andra halvleken blev chansfattig för svensk del. Men i den 72:a minuten kom läget när inlägg kom från vänsterkanten. Sebastian Larsson nådde så när bollen som sedan gick vidare till Zlatan Ibrahimovic. Stjärnan fick öppet mål men sköt över, offsideflaggan var dock uppe.

Tio minuter senare kom Italiens bästa läge när Parolo nickade i ribban. Men Italien skulle få ett ännu bättre. I den 88:e minuten fick Eder driva in i straffområdet och sedan sätta 1-0.

– Jag halkar när han ska skjuta, bra avslut i bortre men det ska inte få ske, säger Andreas Granqvist till SVT.

I matchen absolut sista sekund ville Sverige ha straff efter att Andreas Granqvist fallit i straffområdet, men domaren friade.

”Hundra procent möjligt”

Sverige mäktade inte med ett enda skott på mål i den här matchen heller och har nu 180 minuter utan att träffa målet.

Nu krävs seger mot Belgien för att Sveriges EM inte ska vara över. Två poäng kan fortfarande räcka i praktiken, men den chansen är liten.

– Jag tycker verkligen, verkligen att vi förtjänar 0-0, minimum. Vi gör ett jättelyft från första matchen och visar hjärta och stänger italienarna totalt. Seb Larsson är en sådan bit (måttar med fingrarna) från bollen och att stöta in den i mål. Men sen kommer det som inte får hända och 1-0 Italien. Nu kan vi gräma oss över det, men nu vet vi att det är en vinst mot Belgien, som är rankade etta i världen, som gäller. Tror vi att det är möjligt? Hundra procent, säger Guidetti till SVT.

Förutsättningar: Läget i grupperna

Av de 24 deltagande lagen går hälften vidare till åttondelsfinal i egenskap av att bli etta och tvåa i respektive grupp.

Utöver dessa går också de fyra bästa treorna, av totalt sex, vidare till slutspel.

Hamnar två lag på samma poäng avgör inbördesmöten och därefter målskillnad vilka som hamnar högst i gruppen.

Ställningen i grupperna just nu:

Grupp A:

Frankrike 2 0 0 (4–1) 6

Schweiz 1 1 0 (2–1) 4

Rumänien 0 1 1 (2–3) 1

Albanien 0 0 2 (0–3) 0

Återstående matcher: Frankrike–Schweiz, Rumänien–Albanien.

Här kan trean max få fyra poäng. Rumänien måste slå Albanien i sista matchen för att lyckas med det. Sverige kan hoppas på ett kryss i den matchen vilket gör att Rumänien bara stannar på två poäng. Vid vinst för Albanien blir det i stället de som tar tredjeplatsen på tre poäng.

Grupp B:

England 2 1 1 0 (3-2) 4

Wales 1 0 1 (3-3) 3

Slovakien 1 0 1 (3-3) 3

Ryssland 0 1 1 (2-3) 1

Återstående matcher: England–Slovakien, Ryssland–Wales.

Riktigt getingbo och en av de mer oförutsägbara grupperna. Det vi kan hoppas på är att Slovakien stannar på tre pinnar (alltså förlorar mot England i sista matchen). Det innebär i så fall att trean i gruppen garanterat ”bara” landar på tre poäng.

I värsta fall tar Slovakien poäng mot England. Detta innebär under alla omständigheter att grupptrean kommer nå fyra poäng.

Grupp C:

Tyskland 2 1 1 0 (2-0) 4

Polen 2 1 1 0 (1-0) 4

Nordirland 2 1 0 1 (2-1) 3

Ukraina 0 0 2 (0-4) 0

Återstående matcher: Tyskland–Nordirland, Polen–Ukraina.

Efter Nordirlands överraskande seger mot Ukraina, som förlorat båda sina matcher hittills, pekar det mesta på att trean i grupp C slutar på tre poäng. För inte tappar väl Tyskland poäng mot britterna i sista omgången?

Grupp D:

Spanien 2 0 0 (4-0) 6

Kroatien 1 1 0 (3-2) 4

Tjeckien 0 1 1 (2-3) 1

Turkiet 0 0 2 (0-4) 0

Återstående matcher: Spanien–Turkiet, Tjeckien–Kroatien, Spanien–Kroatien, Tjeckien–Turkiet.

Blir väldigt spekulativt med två omgångar kvar att spela. Men rådande omständigheter talar för att Tjeckien och Turkiet får slåss om tredjeplatsen. Bäst för svensk del? Om dessa två förlorar mot Spanien och Kroatien samt kryssar mot varandra. Något som innebär totalt en poäng, en svag tredjeplats och troligtvis ett färdigspelat EM.

Grupp E:

1. Italien 2 0 0 (2–0) 6

2. Irland 0 1 0 (1–1) 1

3. Sverige 0 1 1 (1–2) 1

4. Belgien 0 0 1 (0–2) 0

Återstående matcher: Belgien–Irland, Sverige–Belgien, Italien–Irland.

Sverige hade kunnat kryssa sig igenom hela gruppspelet och gå vidare som trea. Men nu är det i stället bara seger mot Belgien som gäller. Med största sannolikhet kommer fyra poäng räcka för att bli en av de bästa grupptreorna.

Rent teoretiskt kan två poäng vara tillräckligt – om exempelvis Rumänien får två poäng i grupp A (och sämre målskillnad än Sverige) samtidigt som Tjeckien och Turkiet inte tar mer än en poäng i grupp D.

Osannolikt med andra ord.

Grupp F:

Ungern 1 0 0 (2-0) 3

Island 0 1 1 (1-1) 1

Portugal 0 1 0 (1-1) 1

Österrike 0 0 1 (0-2) 0

Återstående matcher: Island–Ungern, Portugal–Österrike, Österrike–Island, Portugal–Ungern.

Extremt oviss grupp efter Islands kryss mot Portugal och Österrikes oväntade 0–2-förlust mot Ungern. Känslan är att alla kommer ta poäng av varandra, vilket dessvärre brukar leda till en poängstark tredjeplacering.

Betyg Sverige-Italien

BETYG SVERIGE

1. Andreas Isaksson Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Veteran i skallen, men ung i fötterna. Isaksson på tå hela tiden i straffområdet. Fansen sjung "Isak" som plockade inlägg högt och lågt. Men till slut fick Italien hål.

---------------------------------------------------------------------

14. Victor Nilsson Lindelöf Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Säkrade före utmanade. Stod upp en mot en, men kom med för lite offensivt. Ett fint inläggsläge i andra, men bollen över.

3. Erik Johansson Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Gjorde ofta (inte tillbakapassningen i pressat läge i andra) det enkla säkert och det svåra lätt. Stark rensning av flera bollar in, bland annat Candrevas inlägg. Men missar helt duellen före Italiens mål.

4. Andreas Granqvist Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Backlinjen var kompakt och avståndet till mittfältet ofta bra, det styrde Granqvist rätt. När Èder fick slalomköra in mot straffområdet blev Granqvist ensam kvar. Han halkade och kunde inte blocka skott.

5. Martin Olsson Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Utmanade bra på sin kant, vassa inlägg och stark attityd. Hanterade defensiven väl, men hann ej med markering vid Parolos ribbnick. Offensiven försvann i andra.

7. Sebastian Larsson Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Bättre än senast, men konstigt vore annars. Hade det som väntat tufft framåt, precis som Forsberg på andra kanten, men helt okej i övrigt och totalt sett bättre än Forsberg. Men det är säkert många fans som fortsatt vill se honom utbytt.

8. Albin Ekdal (79) Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Det blev en helt annan power framåt på det centrala mittfältet med Ekdal i stället för Lewicki. Vi fick genombrott framåt i stället för ännu en passning i sidled eller bakåt. Får starta mot Belgien också.

9. Kim Källström Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bara brytningen på Giaccherini i eget straffområde i andra halvlek är värd tre plus. Fick den tid han behövde centralt för att styra spelet (framför allt i första halvkek) när italienarna höll nere tempot och var långsamma i spelvändningarna.

6. Emil Forsberg (79) Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

En besvikelse. Helt nerplockad av Barzagli. Gick mycket inåt i banan men fick inte ut något av det. Var han ens med första 20 minuterna av andra halvlek? Rätt att byta ut honom i stället för Larsson (när övriga byten behövdes till Ekdal och Guidetti).

——————————————————————————————————

15. John Guidetti (ut 85) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Slet, krigade och visade allt det som på många sätt gör Guidetti till Erik Hamréns önskespelare: Shajning. Men när matchen summeras återstår det missade volleyläget på Larssons fina nedbröstning.

10. Zlatan Ibrahimovic Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Låg bakom Sveriges bästa chans när han droppade ner, gjorde sin gubbe och slog djupledsbollen innan John Guidettis volleychans. Annars hårt hållen av det italienska försvaret och gjorde egentligen störst avtryck när han just sjönk djupt ner. Men då är samtidigt vår bäste avslutare för långt ifrån målet. Förmodligen lättad över offside-blåsningen vid jättemissen från en meter