Uppdaterad 2023-04-19 | Publicerad 2023-04-18

Milan är klart för CL-semifinal för första gången på 16 år.

Rafael Leãos galna förarbete bäddade för Olivier Girouds avgörande mål.

– Han var fantastisk, säger målskytten till BT Sport.

Napoli var i rejäl brygga med dryga tio minuter kvar av den andra kvartsfinalreturen och underläge 0–1 (0–2 totalt).

Då fick man en gratisbiljett tillbaka in i matchen, när succéspelaren Khvicha Kvaratskhelia fick chansen från elva meter.

Men Milans målvakt Mike Maignan stod för en jätteräddning – när han fick fingertopparna på bollen och kunde styra ut den till hörna.

Giroud målskytt – efter galen soloräd

Istället var det Milans franske skyttekung Olivier Giroud som klev fram och visade prov på målsinne, när han tryckte in 1–0 för gästerna i den 43:e minuten – efter ett mäktigt förarbete av Rafael Leão.

Portugisen stod för en riktig soloräd, när han satte fart från egen planhalva och tog sig ända in i Napolis straffområde, innan han hittade fram till en fristående Giroud som enkelt kunde raka in ledningsmålet.

– Han var fantastisk. Han gjorde det bra, en bra match överlag. Alla tillsammans visade vi en bra laganda. Nu kan börja vi drömma, säger Olivier Giroud till BT Sport.

Målet betydde revansch för Giroud, som brände en straff i den första halvleken.

Kan möta rivalen i semi

Dessförinnan hade hemmalaget drabbats av två tunga skadesmällar, när både Mário Rui och Matteo Politano tvingades byta efter knappa 35 minuter.

Den senare av dem hade svårt att hålla tårarna tillbaka när han la sig ner i gräset med smärtor i hälen.

I slutminuterna blev det nerv i matchen när Napolis skyttekung Victor Osimhen satte dit 1–1. Men målet kom för sent.

Milan är nu vidare till semifinal i turneringen för första gången sedan säsongen 06/07 – då man också man vann hela turneringen.

– Det är alltid tufft att spela mot Napoli. Det är väldigt mycket kvalitet på många positioner och det var en hård kväll, men också en bra kväll, säger Milans danske back Simon Kjaer till C More.

– Bortsett från slutet när vi släppte in målet så kontrollerade vi matchen. Jag tycker att vi förtjänar att vara i semifinalen, säger Fikayo Tomori till BT Sport.

I semifinalen kan de ställas mot lokalrivalen Inter, som har med sig 2–0 från det första kvartsfinalmötet mot Benfica.