Italienproffset: ”Oro och paranoia i luften”

Av: Michael Wagner

Publicerad:

De får inte spela matcher, kanske inte ens träna.

De svenska fotbollsproffsen i Italien har hamnat i en situation de aldrig hade kunnat föreställa sig – men har förståelse för de dramatiska besluten.

– Man måste få ett slut på det här kring smittan, säger Livornos Viktor Agardius, 30.

Först föreslog Italiens olympiska kommitté att all idrott skulle stoppas fram till 3 april. Sent på måndagskvällen biföll regeringen det förslaget och beslutade till och med att sätta hela landet i karantän på grund av den dramatiska spridningen av coronaviruset i Italien.

Sportbladet var i kontakt med en stor mängd av de svenska fotbollsstjärnorna i landet.

Spelare får inte kommentera

Flera av dem var tagna av de snabba och kraftfulla besluten: ”Behöver få info från klubben om vad som gäller” svarar en i ett sms. ”Turbulent”, svarar en annan.

I en annan av Serie A-klubbarna har ledningen beslutat att spelarna inte får uttala sig alls i media om coronasmittan.

Viktor Agardius.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Viktor Agardius.

En klubbledare i ytterligare en Serie A-klubb säger till Sportbladet:

– Vi väntar på lagtexten om vad som gäller i detalj i regeringens beslut. Matcherna är inställda, sammankomster ska undvikas. Vi vet inte om vi får genomföra träningar under de här veckorna som kommer.

Uppmaningen från premiärministern Giuseppe Conte till alla i Italien är: ”Stanna hemma”. Resor ska undvikas. Om det även innebär att de svenska italienproffsen inte kan resa hem till Sverige är oklart.

Cremonese-proffset, tidigare Häcken-mittfältaren Samuel Gustafson:

– Vårt landskap, Lombardiet, är redan i karantän så det förändrar kanske inte så mycket i praktiken för oss. Men jag vet inte vad vi kommer få göra under de närmaste veckorna. Jag är glad att min flickvän Andrea är här så att jag har sällskap annars hade jag nog dunkat huvudet i väggen av tristessen.

– Man gillar ju inte att det tummas på ens personliga frihet – men i det här läget är det bara att acceptera. Det är en väldigt speciell situation.

Hur är stämningen?

– Det ligger oro i luften, lite paranoia. Det är en konstig känsla i mataffären. Det gäller att hålla sig lugn och försöka leva så vanligt som det går, säger Samuel Gustafson.

Något söderut vid kusten i Livorno har den tidigare Kalmar FF-spelaren Viktor Agardius ännu inte märkt så mycket av coronasmittan.

Foto: Emilio Andreoli / Getty Images Europe
Samuel Gustafson i Cremonese.

Undersöktes av lagläkaren

– Det är inte så många med munskydd och så många smittade som längre norrut här hos oss, säger Agardius.

Vad tycker du om regeringens beslut att stänga ner hela Italien?

– De är tvungna att göra något annars kommer de inte kunna lösa det här. Vi kommer få mer besked under morgondagen (läs tisdagen) via klubben hur det här påverkar oss.

Han hann göra en match med Livorno i Serie B efter flytten från Kalmar FF i vintras innan han varit borta en tid – sjuk.

– Både min treårige son och jag blev dåliga, men lagläkaren kollade oss noga och kom fram till att det var en klassisk regelrätt förkylning. Nu håller sonen, jag och min sambo oss borta från folksamlingar och följer alla råden för att inte åka på något värre, säger Viktor Agardius.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.