Skottland fick ingen syl i vädret i EM-premiärens första halvlek.

Efter 45 minuter hade Tyskland 3–0-ledning och en man mer på planen.

– Efter det röda kortet var det avgjort, säger Toni Kroos till Uefa.

Fotbolls-EM

Det blev en tysk drömstart på hemma-EM när de skotska drömmarna om en skräll dog snabbt på Allianz Arena.

Ridån gick ner fullständigt för Skottland i slutminuterna av den första halvleken, när Ryan Porteous stod för en våldsam tackling i eget straffområde.

Han träffade Ilkay Gündogan med fotsulan och drog på sig straff och rött kort, vilket gjorde att Kai Havertz kunde sätta 3–0-målet från elva meter.

”Äcklig tackling”

Flera experter var kritiska mot Ryan Porteous efter situationen.

– Det är ett blodrött kort, säger Albin Ekdal i TV4:s studio.

– Jag blir nästan arg när jag ser det. Det är så farligt spel, säger studiokollegan Vicki Blommé.

”Äcklig tackling”, skriver den tidigare engelske landslagsbacken Rio Ferdinand på X.

Toni Kroos nöjd

Tyskland vann till sist matchen med 5–1.

– Vi gjorde verkligen det vi planerade, för vi ville självklart starta bra här, säger den tyske mittfältaren Toni Kroos.

Fotbolls-EM 2024: Spelschema – alla matcher och tider

– Vi lät aldrig Skottland komma in i sitt spel och vann övertygande.

I EM-grupp A ingår även Ungern och Schweiz, som möter varandra under lördagen. Tyskland har satt sig i en bra sits efter premiärkrossen.

– Det ger självklart självförtroende för laget i en hemmaturnering. Sedan var motståndaren inte i toppform, måste man säga. Efter det röda kortet var det avgjort, säger Kroos.

Tysklands yngsta målskyttar

Innan straffen och det röda kortet hade Florian Wirtz gett Tyskland ledningen i tionde minuten. Sedan fick Jamal Musiala gott om tid att placera in 2–0 tio minuter senare.

Den första halvlekens tre målskyttar är Tysklands yngsta någonsin i EM.

Wirtz blev yngst med sina 21 år och 42 dagar. Musiala blev näst yngst (21 år och 109 dagar) och Havertz, nu 25 år, är tredje yngst eftersom han även gjorde mål i EM 2021 (22 år och 8 dagar gammal).

Efter ett kanonskott i krysset från Niclas Füllkrug i mitten av andra halvlek ramlade ett mål åt varje håll in i matchens slutminuter.