”Hela min själ bara: Jag måste få vinna igen”

Kosovare Asllani om första tiden som Galáctica, att ständigt förlora och kraven på Real Madrid

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Kosovare Asllani.
Foto: BILDBYRÅN
Kosovare Asllani.

ALBUFEIRA. Kosovare Asllanis hjärta och själ är trött på att ständigt förlora.

Svenskan vet att bättre tider väntar Real Madrids damsatsning – som hon hoppas kommer hålla jämna steg med herrarna.

– Om jag ser en herrspelare, det är inte så att jag går fram och vill ta en bild med den. För jag tycker att jag gör exakt samma som dem, skillnaden är att jag är kvinna, säger Asllani till Sportbladet.

Real Madrids damlag, som fortfarande går under namnet CD Tacón, har haft en tuff sista säsong innan namnbytet. Tio förluster innebär att klubben ligger på en tionde plats i tabellen.

En situation som Kosovare Asllani inte är speciellt van vid. Faktum är att svenskan, som blev den första ”Galáctican” att ansluta, tycker det känns extra skönt att vara på landslagssamling igen.

– Jag är ju en vinnarskalle, och har aldrig förlorat så många matcher som i år, säger Asllani och utvecklar:

– När jag kom till landslaget nu sa jag bara: ”jag måste vinna!”. Mitt hjärta, hela själen bara: ”jag måste vinna!”. Jag vann en tävling här i går och har aldrig varit så glad, det var ren eufori. Det går nog inte att förstå, det är bara något som brinner i mig. Jag måste vinna för att jag ska må bra.

”Där har jag sagt mina åsikter”

Att CD Tacón har en lång väg att vandra innan allt faller på plats är tydligt. Asllani menar att hon är en person och spelare som gärna vill ta ansvar och hjälpa till att styra klubben i rätt riktning.

– Jag har sagt mycket om vad jag tycker om klubben, främst eftersom jag själv har väldigt höga krav. Inte bara på mig själv utan även på miljön, att få en så professionell omgivning som möjligt, säger hon.

– Där har jag sagt mina åsikter, men det har jag gjort i tidigare klubbar också. Damfotbollen har nått den nivån att vi förtjänar de bästa förutsättningarna. Vi förtjänar att få all respekt och samma sorts planering som herrarna.

Real Madrids damer och herrar använder samma anläggning. Skulle Sergio Ramos, Gareth Bale eller någon annan manlig spelare dyka upp drar Kosovare Asllani knappast fram mobilen.

– Visst, jag har kommit till Real Madrid och vi är på samma träningsanläggning och hela den biten men jag har så pass stor respekt för mitt yrke och mig själv som spelare, säger hon och tillägger:

– Om jag till exempel ser en herrspelare, det är inte så att jag går och tar en bild med den. För jag tycker att jag gör exakt samma som dem, skillnaden är att jag är kvinna.

Foto: BILDBYRÅN

Stänger dörren till damallsvenskan

Trots svårigheterna ångrar Asllani inte valet att flytta till Spanien. Madrid beskriver hon som ”en fantastisk stad” och hyllar även kulturen.

– Det är verkligen värt det. Jag visste vad jag tog mig an. Samtidigt vill jag alltid få ut det mesta från miljön jag är i, det som motiverar mig mest just nu är att jag befinner mig i världens största klubb. Allt kommer bli värt det när man drar på sig tröjan.

Hon tystnar lite och tillägger sedan:

– Jag är mer motiverad än någonsin till att vinna också… Det ska man inte ta för givet haha. Jag har tagit det för givet under alla år i min karriär.

Är du glad att du lämnade damallsvenskan?

– Ja… Det är samma där. Jag har upplevt damallsvenskan. Den dörren är näst intill stängd nu.

Du kommer aldrig tillbaka?

– Som det ser ut just nu, nej.

Att klubben har gjort spelarna i princip otillgängliga för media har kritiserats skarpt, bland annat av Sportbladets Johanna Frändén. Kosovare Asllani har förståelse för att intresset är högt – men också för sin arbetsgivare.

– För oss handlar det bara om att anpassa oss utifrån dem, eftersom det är vår arbetsgivare, säger Asllani och avslutar:

– I sommar… Då kommer det definitivt öppnas upp. Så ha tålamod. Då blir det nog en medieexplosionen skulle jag tro.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.