Lämnat fotbollen inför karriärens största match

Publicerad:
Uppdaterad:
Josip Iličić överväger att lägga av.
Foto: Marco Luzzani / Getty Images Europe
Josip Iličić överväger att lägga av.

FOTBOLL

Han är succélagets skyttekung.

Men plötsligt försvann han.

Och när Atalanta ska fortsätta i Champions League-slutspelet gör de det utan Josip Iličić som funderar på att sluta med fotboll.

Atalanta gör sin första säsong hittills i Champions League, och laget som hade noll poäng efter hälften av gruppspelsmatcherna, är nu framme i kvartsfinal där de på onsdag ställs mot Paris Saint-Germain. Den som gjort flest mål för den norditalienska klubben på vägen dit är Josip Iličić.

Fem mål på sju CL-matcher, och i Serie A, där Atalanta slutade trea, gjorde han 15 mål och åtta assist på 26 matcher. Och blev lagets skyttekung. Men nu tvingas Atalanta klara sig utan 32-åringen.

Inte på grund av skada, inte heller på grund av avstängning. Anledningen är depression.

Iličić saknades i de sex avslutande ligaomgångarna, i början hävdade klubben att det handlade om en skada, men medgav sedan att det rörde sig om något annat. Och efter slutsignalen i sista omgången poserade hela laget tillsammans där de höll i en Iličić-matchtröja.

– Målet var att få tillbaka Josip till Champions League, men det är inte så rimligt. Men han vet att klubben och staden älskar honom, sade Atalantas sportchef Umberto Marino förra veckan.

Foto: UEFA - Handout / Getty Images Europe
Iličić med ”matchens spelare”-priset och matchbollen efter sina fyra mål mot Valencia i Champions League.

Överväger att sluta

Det har visat sig att slovenen har påverkats hårt av coronavirusets följder, och enligt Gazzetta är han känslig som person, och eftersom han befann sig där utbrottet blev som värst växte hans oro. Även för familjen hemma i Slovenien. Han fick i säsongens slutskede tillåtelse att åka till sitt hemland.

Enligt vissa uppgifter överväger 32-åringen, som är på toppen av sin karriär, att sluta helt med fotboll på grund av sin depression.

– Vi försöker alla hjälpa honom, och vi hoppas att han kan komma ur denna situation. Jag hoppas att han kan vara tillbaka hos oss till nästa säsong, säger Atalantas tränare Gian Piero Gasperini.

Atalantas kvartsfinal mot PSG avgörs på onsdag tolfte augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.