Hotet: Spel inför tomma läktare

Publicerad 2015-09-23

SvFF: ”Inget vi önskar, men kan bli en konsekvens”

De senaste läktarskandalerna i allsvenskan har skapat debatt.

Nu kan klubbarna tvingas till spel inför tomma läktare i framtiden.

– Det är inget vi önskar, men det kan bli en konsekvens, säger SvFF:s rådgivare för omvärldsbevakning Jonas Nystedt.

Följ ämnen
Malmö FF

IFK Göteborg–Hammarby avslutades med att bengaler kastades mellan läktarsektionerna.

Under Djurgården–Malmö FF fick över tusen barn bevittna en hätsk och hotfull konversation mellan ett antal supportrar från de båda lagen.

Samtliga fyra klubbar har fördömt de enskilda supportrarnas agerande på ett eller annat sätt och även svensk fotboll reagerar.

"Kan bli en konsekvens"

Svensk elitfotboll (SEF) fördömde bråkstakarna i ett öppet brev i måndags och konsekvenserna kan på längre sikt bli att domen om att spel inför tomma läktare återinförs.

– Det är inget vi önskar, men det kan bli en konsekvens av det som hänt. Det är upp till SEF och klubbarna att bestämma, säger SvFF:s rådgivare för omvärldsbevakning Jonas Nystedt till Sportbladet.

För två år sedan, inför säsongen 2013, togs straffet om spel inför tomma läktare bort inom svensk fotboll då det slog för hårt mot klubbarnas ekonomi och de sportsliga effekterna med ”skrivbordssegrar” var alltför kostsamma.

Svenska fotbollsförbundet vill inte återinföra straffet då det skulle hota den goda supporterkulturen som är den mest dominanta, men erkänner att frågan kan komma att tas upp igen på grund av den senaste tidens skandaler.

– Svenska fotbollsförbundets styrelse kan besluta sig att ta upp ärendet på representantskapsmötet i höst, men det är svårt att få igenom eftersom elitfrågan är så komplex. Det här är ju inget vi vill med svensk fotboll, men om vi inte får bukt med problemen kan det komma upp på representantskapsmötet, menar Jonas Nystedt.

Sneglar mot Uefa

Han nämner Malmö FF och Champions League som ett tydligt exempel på när hot om spel inför tomma läktare har hjälpt.

MFF fick efter kvalmatchen mot RB Salzburg i fjol en villkorlig dom av Uefa för att det brändes bengaler på den norra läktaren. Den villkorliga domen innebär att om en bengal tänds under de kommande två åren kommer den norra läktaren stängas av helt.

– Numera bränner MFF-fansen ingenting i Champions League, men när de spelar borta mot Hammarby i allsvenskan bränner de av bengalerna i stället. De berörda fansen vet när de kan straffas eller inte, säger Nystedt.

"Har polisen flaggat för länge"

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist tror inte att en kollektiv bestraffning återinförs, men menar att matcher inför mindre publik kan bli ett faktum ändå.

– Det kanske blir konsekvensen om vi inte lyckas med säkerheten. Det är polisen som sköter tillståndsgivningen inför varje match och om deras bedömning är att vi måste minska antalet ståplatser för att det blir för stökigt får vi respektera det. Det har polisen flaggat för väldigt länge och det har vi redan sett beslut om tidigare, säger Enquist.

– Men jag tror inte att vi kommer att få se spel inför helt tomma läktare. Vi är, trots en del bakslag, på rätt väg. Om vi kollar på hur Uefa gör så har vi tittat på det, men tror inte att det är en framgångsrik väg att gå. Skillnaden är att Uefa dyker ner här två-tre gånger medan vi ska se till att sköta 480 matcher per år, säger han.