DE RUSTAR FÖR KRIG

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

Kostnaden för bevakningen på guldmatchen – 3 miljoner: ”Har en väldigt hög hotbild”

GÖTEBORG. Över 600 personer, poliser, vakter och publikvärdar, skyddar guldfinalen i Göteborg på söndag.

Kostnad: tre miljoner kronor.

– Det här är ett bevakningsuppdrag med många svåra faktorer, säger polisinsatschefen Martin Fredman.

Följ ämnen

Delar av centrala Göteborg kommer vara avspärrat, trafiken avstängd och poliskontrollerna många på söndag eftermiddag.

Två av Sveriges mest populära och framgångsrika klubbar, AIK och IFK Göteborg, gör upp om vilket lag som vinner SM-guld.

För första gången tvingas IFK Göteborg bygga upp en yttre säkerhetsring utanför sin hemmaarena.

– Det är en direkt order från polisen, säger IFK Göteborgs säkerhetsansvarige Tommie Elgestål. Ingen ska kunna komma in på Gamla Ullevi utan biljett.

– Jag jobbade med U21-EM i somras, men det här säkerhetsarrangemanget är större och går betydligt längre. Vi ska göra allt för att det ska bli en fest utan störningar, säger Elgestål.

Klubben har huvudansvaret

IFK Göteborg har huvudansvaret inne på arenan och tar hjälp av ett säkerhetsföretag och totalt 300 ordningsvakter och publikvärdar för att slussa in drygt 17 000 åskådare på Gamla Ullevi i flera olika steg.

– Vi har krävt en yttre säkerhetsring eftersom det kommer många AIK:are till Göteborg utan biljetter, säger polisinsatschefen Martin Fredman till Sportbladet. Säkerhetsringen minimerar möjligheten att kunna trycka sig in på arenan. Vi vill inte att det ska bli för hårt tryck mot arenaingångarna. Det skulle kunna bli farligt med massor som trycker på bakifrån.

– Dessutom är den yttre ringen ett sätt att hålla isär supportergrupperna, säger Fredman.

Den öppna försäljningen av biljetter har dessutom gett polisen ett bevakningsmässigt dilemma.

– Vi räknar med totalt 3 000–4 000 bortasupportrar varav 1 500 står i AIK-klacken. Sedan har vi problemet med ett par tusen AIK-anhängare som har biljett till annan del av arenan, utspridda bland vanliga åskådare.

– För det stora flertalet är det inget problem, men det finns grupperingar som kan hamna fel, säger Fredman.

Hur håller ni koll på det?

– Vi har nära 40 säkerhetskameror inne i arenan som filmar allt som händer och som gör att vi kan agera direkt. Kamerorna gör också att vi kan lagföra (straffa) människor i efterhand. Dessutom har vi poliser som rör sig med handkameror. Vi lägger stort fokus på dokumentation.

– Vi har en hög hotbild och ett väldigt komplext bevakningsuppdrag med supportrar som kommer från olika håll, med och utan biljetter både med sympatier för IFK Göteborg och AIK.

”Alla poliser jobbar”

Martin Fredman vill inte uppge hur många poliser som kommer vara i tjänst i samband med matchen på söndag, men säger:

– Alla poliser från Västra Götaland med utbildning i att arbeta med folksamlingar jobbar då. Eftersom vi dessutom har en match i Borås mellan Elfsborg och Helsingborg så har vi fått förstärkning från Stockholm och Skåne.

I Västra Götaland finns cirka 400 poliser med denna specialutbildning tillgängliga under helgen.

En vanlig högriskmatch kräver uppemot 200 poliser.

På söndag kommer, enligt Sportbladets uppgifter, över 300 poliser jobba med guldmatchen som betraktas som en högriskmatch av stor dignitet. Det innebär en extrakostnad för polisen på ett par miljoner kronor.

För IFK Göteborg landar notan för säkerhetsarbetet på nära en miljon kronor.

Det stora antalet vakter och poliser ska med hjälp av kravallstaket dessutom se till att laget som tar hem Lennart Johanssons pokal får fira på Gamla Ullevis gräsmatta utan tusentals åskådare på planen.

– Vi ska göra allt för att förhindra en planinvasion, säger Tommie Elgestål.

Följ ämnen i artikeln