Polisen vill se bengaltester

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-06-13

”Pyrotekniken är etablerad i supporterkulturen”

Polisen ställer sig bakom "pyrotesterna" på svenska fotbollsläktare i höst.

Om experimentet faller ut väl tror Lena Tysk, ordförande för samverkansrådet mot idrottsrelaterad brottslighet, på en legalisering av bengaler.

– Vi ser jättepositivt på det. Pyrotekniken är etablerad i den svenska supporterkulturen, säger hon.

Följ ämnen

I går rapporterade Sportbladet om att bengaler kommer att tillåtas på test på utvalda fotbollsarenor – en nyhet som skapade debatt och fick stort genomslag i sociala medier.

I dag kommenterar Lena Tysk, biträdande chef för polisavdelningen och ordförande för samverkansrådet mot idrottsrelaterad brottslighet, initiativet.

Polisen står i allra högsta grad bakom experimentet..

– Vi har varit en del av diskussionerna och vi har också lett testerna som vi gjorde på Friends arena. Pyrotekniken är en del av supporterkulturen och det är viktigt att vi hittar former för den. Den är fortfarande illegal och farlig och vi är rädda för att det händer någonting, en jacka eller någonting annat fattar eld, som är väldigt svårt att göra någonting åt.

– Därför vill vi hitta en lösning där man legaliserar pyrotekniken genom att söka tillstånd, för i vår värld är det möjligt att få det säkert.

Röken inte farlig

Lena Tysk vill att alla berörda parter ska vara nöjda. Klubbar, supportrar, Brandmyndigheten och polisen måste vara överens för hur bengalbränningen ska se ut för varje arena. Exakt hur det ska läggas upp återstår att se, men testerna som har gjorts har lett till en central slutsats: bengalröken är inte farlig.

– Vi undersökte hur det var för de som jobbar på arenan, för de som sitter på arenan, hur det påverkar spelarna. Det visade sig att om man inte eldar väldigt länge och att det försvinner ganska fort så är det inte farligt. Hade det varit farligt så hade det varit en sak, men nu är det inte det. Nu gäller det att hitta formerna.

Det har funnits en debatt om astmatiker – hur är det för dem?

– Det var FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) som gjorde det åt oss. De är experter, så vi köpte in det. De borde kanske svara på det. Men vi gjorde många tester, från olika ställen med olika lång tid. Det finns inget hinder för legal pyroteknik.

När Sportbladet skrev om nyheten igår var SFSU:s ordförande Tony Ernst skeptisk till polisen. Han misstänkte att polisen medvetet skulle misstolka testresultaten för att fördröja eller gå emot beslutet.

Lena Tysk känner inte igen sig.

– Jaså? Det har jag inte tänkt på. Det var därför som vi ville lägga testerna på en extern part.

Hur funkar dialogen mellen polisen, SEF och SFSU?

– Jättebra. Under tiden när betalningsfrågan (de omdiskuterade polisnotorna) var öppen fanns tider där det var svårare, men nu tycker jag är att det är perfekt och klockrent mellan oss.

Följ ämnen i artikeln