Dramat: Schweiz tappade tvåmålsledning mot Portugal

Publicerad 2022-07-09

Schweiz rekordstart gav bara en poäng.

Portugal tog över helt i andra halvlek och den inledande matchen i Sveriges EM-grupp slutade 2–2.

– Jag är väldigt stolt, säger den portugisiske förbundskaptenen Francisco Neto.

Portugal fick Rysslands plats i EM men fyra minuter in i turneringen önskade laget kanske att man hade tackat nej när frågan kom.

Coumba Sow prickade det bortre hörnet med ett disstansskott i den andra minuten och lite mer än två minuter senare kom det andra målet i matchen.

Rahel Kiwic nådde högst på en frispark och nickade in 2–0 till Schweiz.

Schweiz snabba 2-0-ledning är, föga förvånande, ett rekord. Inget annat lag har någonsin tagit en så snabb tvåmålsledning i EM.

Portugal kvitterade

I den andra halvleken kom Portugal tillbaka inom loppet av sex minuter.

Diana Gomes forcerade in reduceringen på en hörna i den 59:e minuten och kort därefter slog Tatiana Ferreira ett väl avvägt inlägg mot Jessica Silva. Den sistnämnda skarvade in 2–2 och vilt jubel utbröt i Portugal.

Det fortsatte sedan att svänga när båda lagen gick för segern och Telma Encarnação var ytterst nära att avgöra för Portugal när hon träffade stolpen i den 88:e minuten.

”Hade fler chanser”

Portugals förbundskapten Francisco Neto var nöjd trots att det inte blev något sent avgörande.

– Jag är väldigt stolt. Vi sa att vi ville att portugiserna skulle njuta av att se oss spela och jag är säker på att de gjorde det, förutom under de första 20 minuterna, säger Neto till portugisiska Canal 11.

Han fortsätter:

– Vi hade fler chanser och gjorde två mål. Efter matchen sa jag till spelarna att med den här inställningen, engagemanget och organisationen gör ni mig till en väldigt stolt tränare.

Schweiz och Portugal spelar i Sveriges grupp C. Senare under lördagskvällen spelar Sverige sin EM-premiär mot Nederländerna.

Portugal tog igen ett tvåmålsunderläge i matchen mot Schweiz.