Siriusspelaren hittad blå i ansiktet

Simon Gefvert: Jag är glad att jag lever

Reporter: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Sirius nyförvärv Simon Gefvert.
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Sirius nyförvärv Simon Gefvert.

Simon Gefvert påträffades avsvimmad i hemmet.

Sirius nyförvärv fick hjärt-lungräddning och fördes med ambulans till intensiven.

– Min flickvän hittade mig, inte livlös kanske, men helt blå i ansiktet, säger 23-åringen till UNT.

När UNT pratar med Gefvert är det dagen efter att han lämnat sjukhuset, där han vistats sedan i måndags. Det var då han svimmade under en andningsövning och hittades av sin flickvän.

– Hon ringde ambulans och gjorde hjärt-lungräddning i åtta, nio minuter. Samtidigt som hon skulle möta ambulansen så vaknade jag och efter halva tiden ungefär märkte hon att jag började röra på mig igen, berättar Gefvert för UNT.

Opererat in mätare

Enligt tidningen undersöktes den 23-årige yttern, som värvades av Sirius i vintras, med datortomografi, blodprov och ultraljud på hjärtat. Ändå kunde läkarna varken fastslå vad som inträffat eller om hjärtat hade stannat medan han var avsvimmad.

– En teori är att den här andningsövningen triggade att jag svimmade. De har sett att det finns lite vätska runt hjärtat, men inte hittat något fel eller att det slår konstigt. Det kan tyda på en hjärtmuskelinflammation som är en vanlig orsak till att unga friska spelare får ett tillfälligt hjärtstopp.

”Jag är glad att jag lever”

För att utesluta hjärtsvikt har Gefvert opererat in en mätare som den kommande månaden ska mäta hans hjärtslag. Under perioden får han inte spela någon fotboll.

Läkarna tror, enligt UNT, att han ändå ska kunna fortsätta sin satsning framöver och på Twitter uppmanar Simon Gefvert sina följare att vara rädda om varandra och ta vara på varje dag.

– Det är klart att man är påverkad mentalt och fysiskt, men jag mår bra efter omständigheterna. Jag är omtumlad och utmattad både fysiskt och mentalt, men det är framför allt min flickvän som var tvungen att göra hjärt-lungräddning som har haft det ganska jobbigt. Jag är glad att jag lever och att det inte var något värre som hände med hjärnan till exempel, säger han till UNT.

”Diffusa fynd”

Sirius lagläkare Jakob Johansson säger att det är svårt att dra några slutsatser kring exakt vad som hänt.

– De fynd man hittat vid undersökningarna är ganska diffusa och det tycks inte finnas någon given indikation på vad som utlöste själva avsvimmandet, säger han.

Vad var det för andningsövning han gjorde?

– Jag vet inte exakt, men Simon beskrev det som en slags yoga-övning.

Och det tros vara orsaken?

– Det kan ha varit så att andningsövningen utlöste ett epileptiskt anfall, men man vet inte hundra.

Vad händer nu?

– Simon hålls under uppsikt. Han kommer remitteras över till Akademiska sjukhuset, sedan får vi ha kontakt med dem och se hur vi ska gå vidare och hur mycket vi vågar belasta honom. Men det är inte aktuellt med någon fotbollsträning än på ett tag, säger Jakob Johansson.

Publicerad: