”Gäller att bollen studsar rätt”

Rykten om en flytt utomlands tycks inte ha stört Henrik Larsson.

Han låg bakom Helsingborgs 5–1-kross av Hammarby och nu stannar han i HIF.

– Ja, hösten blir det i alla fall, säger han till PPV.

Inget guld på spel, men väl det lilla silvret när Helsingborg tog emot Hammarby hemma på Olympia. Båda lagen låg på samma poäng och på den tredje respektive fjärde platsen i allsvenskan. 90 minuter senare är det Helsingborg som har greppet om tredjeplatsen. Inte minst tack vare Henrik Larsson. Veteranen var briljant, gjorde själv två mål och låg bakom ett när Helsingborg bröt en minst sagt negativ trend.

– Det är den gamla klyschan, det gäller att bollen studsar rätt, säger Larsson till PPV.

Saknade Andersson och Chanko

I första halvlek bytte lagen chanser, men det var ändå tydligt att Hammarby saknade nyss sålde Petter Andersson och avstängde Louay Chanko. Mikkel Jensen var tillbaka på sin gamla plats på mittfältet och bjöd på 1–0-målet när han spelade bollen till Henrik Larsson. Denne chippade fram bollen till Christoffer Andersson som med en språngskalle nickade in 1–0 efter en kvarts spel.

Med åtta minuter kvar av första halvlek gjorde han själv 2–0 när han först vann en nickduell till Rasmus Jönsson som spelade tillbaka till Larsson som snyggt satte bollen i mål. Efteråt berömde Larsson unge Jönsson.

– Jag kunde ha vart hans pappa. Det är en duktig spelare. Jag har sällan sett en bättre avslutare. Han behöver något flyt, att göra ett mål så kommer vi att få se mer av honom, säger Larsson.

Snyggt av Davies

En kvart in på andra halvlek avgjordes så matchen när Hannu Patronen nickade in 3–0 efter en rörig situation. Charlie Davies reducerade visserligen snyggt när han på egen hand tog bollen över halva plan och sköt 1–3 ett par minuter senare, men det var ren kosmetika. Med nio minuter kvar gjorde Larsson 4–1 när han behärskat glidtacklade in bollen och på övertid kunde Roman Kienast äntligen hitta målet och fastställa slutresultatet.

En viktig seger för medaljstriden, men också för självförtroendet efter tre raka förluster.

– När vi får tillbaka lite folk här. Vi har tillbaka Erik (Wahlstedt) på ytterbacken. Han betyder mycket för oss. Inget ont om de som har spelat där tidigare. Plus att vi har tillbaka (Marcus) Lantz, berömmer Larsson.