Mejla

Emelie Fredriksson

Fredriksson: De har inte råd att tappa Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Kopparbergs/Göteborg blottade sig i matchens sista spark och segern rann de ur händerna.

De har råd med den poängförlusten.

I jakten på guldet har de däremot inte råd att tappa sin nya lagkapten Emma Berglund.

Det är lätt att beröras av Emma Berglunds skadeöde de senaste åren. Efter att ha lämnat FC Rosengård för ett proffsliv i Paris Saint-Germain för tre år sedan åkte hon på en blytung korsbandsskada i början av 2018.

Flera år tidigare hade en liknande skada stoppat henne från spel i EM – på hemmaplan dessutom – 2013.

När Göteborg värvade hem veteranen från PSG förra sommaren landade mängder av rutin i ett lag som suktade efter det i jakten på att knipa det där guldet från rivalen i Malmö där Berglund huserade före proffssejouren i Frankrike.

Men man fick också en krånglande baksida på köpet.

En sorgesam repris

I debuten 27 juli tvingades 31-åringen utgå lårskadad efter en kvarts spel och efter månader av rehab och tunga tankar blev comebacken i slutet av hösten en sorgesam repris där det lika tidigt signalerades för byte.

När klubben sedan fick sin lagkapten och general i backlinjen, Beata Kollmats, korsbandsskadad i år fick inte bara comebackande Emma Berglund ”vikariera” som ny kapten. Hennes värde i laget höjdes också rejält då hon och supervärvningen Emma Kullberg är Göteborgs numera enda renodlade mittbackar.

I ett lag som har överflöd av potentiella skytteligavinnare (en av de får inte ens plats i elvan) och landslagsspelare på landslagsspelare på landslagsspelare i ett lyxmittfält är det just på backsidan som Göteborg är bräckliga då även Kollmats oprövade ersättare Annika Schmidt finns på skadelistan.

Visst, de kan pussla om i laget och de kommer inte vara så hårt pressade i alla matcher i år, men ska guldet till västkusten har de inte råd att förlora en så viktig pjäs.

Duellen kommer fortsätta

Efter att ha fått en allsvensk 90-minutare i premiären var olyckan framme, likt ifjol, tidigt in i matchen för Berglund.

Hon ska läkarundersökas men berättar själv att det högg till i vaden och att hon tror på en bristning.

Det handlar inte om en gammal skada, det är bra. Men att skadan uppkom i en enkel sidledsförflyttning säger kanske något om hur bräcklig nyckelspelarens kropp är efter åren utan kontinuitet och matchspel.

Rosengård har gjort ett mål (och gynnats av ett självmål) men har förväntade sex poäng på de två inledande matcherna.

Kopparbergs/Göteborg har gjort sex mål men har det inte efter Eskilstunas måltjuv Loreta Kullashis kvittering till 1–1 i sista sekunden.

Duellen mellan de två guldtippade lagen kommer pågå hela säsongen och ska bli så spännande att följa.

Jag är säker på att båda lagen håller tummarna för att Emma Berglund inte ska behöva göra det från sidan.

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:

LÄS VIDARE