”Zlatan” om Zlatan: ”Det var helt sjukt”

Granit Rushiti spelar Zlatan på bio i filmen ”Jag är Zlatan”

Granit Rushiti, 21, spelar Zlatan Ibrahimovic i filmen om Milan-stjärnans liv.

Inför premiären av ”Jag är Zlatan” berättar Rushiti om inspelningen, den egna fotbollskarriären och mötet med Ibrahimovic i Milano.

– Jag kom på mig själv med att bara sitta och skratta åt hela grejen, säger Rushiti till Sportbladet.

Likheterna mellan Ibrahimovic och Rushiti är slående.

Båda rör sig med samma självklarhet, uttrycker sig på liknande sätt och blandar skratt med allvar på ett rakt och ärligt sätt.

Men det var långt ifrån självklart att Granit Rushiti skulle ta rollen som Zlatan Ibrahimovic.

Än mindre att han skulle dyka upp på castingen. Den egna fotbollskarriären pågick för fullt med spel i Malmö FF:s akademi.

– Det var inget jag planerade! När jag fick frågan hade jag inte tid, jag spelade själv fotboll och var och provtränade med Sporting och Benfica nere i Portugal. När jag kom tillbaka så gick jag på castingen utan att egentligen veta varför. Första gången drev jag mest, sen blev jag kallad en gång till. Jag skulle träffa regissören, men jag pallade inte egentligen utan softade hemma i området. Min pappa och min bror var på mig och tjatade att jag skulle dit, så jag drog, och när jag väl träffade regissören (Jens Sjögren) så smittade han mig med sin passion och kärlek till jobbet att det inte gick att tacka nej, säger Granit Rushiti och skrattar åt minnet.

Från totalt ointresse till stor nyfikenhet, men också en väg ut från en mörk period i livet. Han berättar om att korsbandet gick av för andra gången, samt att det var ”mycket trubbel i livet” just då.

– Saker som inte borde hända hände, men sen fick jag rollen och då var det bara att studsa tillbaka igen.

Skådespelarna Dominic Bajraktari Andersson och Granit Rushiti spelar Zlatan.
Skådespelarna Dominic Bajraktari Andersson och Granit Rushiti spelar Zlatan.

Var det bara skadan?

– Den var en liten del av det, men sen var det annat också. Jag behöver inte gå in på det i detalj.

Han sammanfattar hela upplevelsen.

– En väldigt stor resa, allt som allt. Det känns sjukt stort att få spela Zlatan i och med att han är den han är, men samtidigt så hoppas jag att det kan öppna dörrar för mig också.

Vill jobba med skådespeleri på heltid

Lärdomarna är även de många, berättar Rushiti. Stödet från familjen och vännerna har varit stort från start, samtidigt som han när en dröm om att jobba med skådespeleri på heltid.
– Jag börjar se världen på ett annat sätt. Innan var jag inlåst i mitt huvud, och många från problemområden har samma grej - det är fotboll, jobba vanligt eller bli kriminell. Jag såg att skådespeleri också är en väg att nå sin dröm, säger han och fortsätter:

– Jag har sex månader kvar på min rehab, sen tänker jag hålla igång på lägre nivå och se vart skådespeleriet tar mig. Med det här har jag fått en bra start, i fotbollen har det alltid varit något som stoppat mig så fort det börjat gå bra. Jag tror på Gud - när han stänger en dörr öppnas en annan.

Granit Rushiti under en match med Malmös ungdomslag.
Granit Rushiti under en match med Malmös ungdomslag.

Tillsammans med Dominic Barjaktari Andersson (som spelar Zlatan som pojke) har Granit Rushiti även träffat Zlatan Ibrahimovic personligen. Mötet skedde i Milano tidigare i höst.

– Det var helt sjukt. Tänk dig att man sett honom sen man var liten och allt han gjort – jag kom på mig själv med att bara sitta och skratta åt hela grejen. Han är rolig, skojar mycket, men framförallt har han pondus. Man märker när han kommer in i ett rum, om man säger så, avslutar en leende Granit Rushiti.

Filmen ”Jag är Zlatan” skulle haft premiär på fredag men är uppskjuten tills vidare. Orsaken är corona-restriktionerna som begränsar publikkapaciteten på svenska biografer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.