Maffiaskandalen som tigs ihjäl – av rädsla?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-17

En spelare i Serie A är i blåsväder för samröre med maffian.

Men fotbollsvärlden tiger, trots nyheter om att den organiserade brottsligheten alltmer infiltrerar klubbarna i söder.

Man kan inte välja sin familj. Mödrar, fäder, mostrar och kusiner får man som bekant på köpet när man kommer till världen.

Giuseppe Sculli är född i en gudsförgäten håla i Calabrien, landskapet på Italiens tåspets. Hans mamma heter Caterina Morabito och är dotter till en man som får hela regionen att darra.

Scullis morfar är ingen mindre än Giuseppe Morabito, alias ”u Tiradrittu” (ungefär ”han som inte stoppar för något”). Den gamle Morabito är av de mäktigaste bossarna i Italiens mest framgångsrika och blodtörstiga maffia, Calabriens ’ndrangheta. Han greps i fjol efter att ha hållit sig gömd i tolv år.

Ägs av Juventus

Man undrar i sitt stilla sinne om Sculli fick lite hjälp på traven, när han som 13-åring lämnade sin ungdomsklubb Brancaleone utanför Reggio Calabria för att börja träna i Juventus plantskola. Han tillbringade hela sin ungdom i dimman i Turin.

I dag är Giuseppe Sculli tillbaka i södern och spelar som halvback i Messina. Men han ägs fortfarande av Juventus och så sent som i somras deltog han i klubbens sommarturné i Japan. Han gjorde till och med mål i matchen mot FC Tokyo, tillsammans med Alex Del Piero och David Trezeguet.

Juventus inser Scullis värde som spelare, men de använder honom inte. Detta trots att han anses så lovande att Marcello Lippi några gånger tagit ut honom till landslaget.

2000–2002 lånar Juventus ut Sculli till Crotone i Serie B. Säsongen därpå förkovrar han sig i Serie A hos Modena och året därefter i Chievo, men där stannar han bara ett halvår.

I somras avslutade han säsongen i Brescia och sedan i september är han en del av anfallet i Messina på Sicilien. Han spelade sin sista match hemma mot Roma den 6 november och fick en sexa i betyg av Gazzettan.

Det är inte straffbart att vara släkting till en maffiaboss. Men Sculli säger i ett avlyssnat samtal till sin flickvän att ”som du vet är min familj lite speciell. Man säger inte nej till medlemmarna i min familj. Inte till någon”.

Skrämmer upp hembyn

Därför deltar Sculli i familjens angelägenheter utanför spelplan. Han skrämmer till exempel upp invånare i sin hemby Bruzzano Zeffirio för att de ska rösta på ’ndranghetans kandidat i borgmästarvalet. De ovilliga ställs inför valet att bli påkörda eller lägga rätt valsedel i kuvertet.

Sculli visar sig också vara en av huvudaktörerna bakom en riggad match mellan Crotone och Messina i juni 2002. Sculli som spelar i Crotone, går med på att missa en frispark för att Messina ska vinna matchen och hålla sig kvar i Serie B.

Han berättar om matchen i flera telefonsamtal. Det framgår att spelaren har kommit överens med Messinas sportdirektör, medan Crotones och Messina klubbpresidenter har kommit överens sinsemellan. Det gör Sculli ursinnig och han ställer till med vilt slagsmål i omklädningsrummet mellan halvlekarna. Han fruktar att han ska uteslutas ur affären.

Inget av detta skulle ha kommit fram, om det inte vore för att polisen i Calabrien har avlyssnat Scullis telefon länge på grund av hans obekväma familjeband.

Utredarna hoppades nå fram till ”u Tiradrittu” via Sculli.

Nu har uppgifterna om borgmästarvalet och den riggade matchen läckt ut och Sculli har kommenterat att han inte har någonting med saken att göra. Men några tidningar har återgett innehållet i Scullis telefonsamtal ord för ord och det blir allt svårare för honom att förneka sitt samröre med maffian.

Messinas ledning har i princip tigit ihjäl historien.

Infiltrerar lag i lägre divisionerna

Juventus namn har hittills överhuvudtaget inte figurerat. Den italienska sportpressen har inte ägnat någon större energi åt fallet.

Men en stor dagstidning gjorde häromdagen ett helsidesreportage om hur ’ndranghetan håller på att infiltrera flera lag i de lägre divisionerna i Calabrien. På vissa arenor där, håller lagen tysta minuter för att

hedra bossar som mördats i klankrigen.

Ingen ska halshuggas innan han är dömd. Någon rättegång har ännu inte hållits mot Giuseppe Sculli.

Ändå är fotbollsvärldens tystnad slående.

Beror det på rädsla? Eller på att alla visste?

Veckans 5 hetaste

Kristina Kappelin (sport@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln