OBOS Damallsvenskan i fotboll

Veckans elva i damallsvenskan: ”Rena rama duracellkaninen”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Många isländskor, många mittbackar och lite för många yttrar och högerbackar för ett lags bästa.

Allt detta har skarvats ihop i en klassisk 4–4–2 när Sportbladets Makoto Asahara plockat ut veckans elva, efter helgens, 16:e damallsvenska omgång.

Målvakt:

Cecilia Ran Runarsdottir, Kif Örebro

När Kif Örebro låste porten till sitt mål och slängde nyckeln hemma mot Rosengård innan uppehållet så höll de tätt tack vare en storspelande isländsk tonåring i kassen. När Kif Örebro var väldigt nära att återupprepa bedriften mot Häcken så var det återigen Runarsdottir, bevisligen något av en ”big game player” trots sin ringa ålder, som storspelade. Även om det blev förlust så var det inte på grund av isländskan som det blev det.

Försvar:

Elin Rubensson, BK Häcken

Även om Elin Rubensson gjorde sitt namn som mittfältare en gång i tiden så är det som högerback hon fått sin stora renässans efter föräldrafrånvaron förra säsongen. Har varit så pass tongivande att landslaget kallade tillbaka henne som just ytterback. Det säger det mesta om hennes insatser. Att hon dessutom fick till en praktträff hemma mot Kif Örebro och ordnade tre tunga Häckenpoäng skadade ju inte heller.

Emma Berglund, FC Rosengård

Hammarby har ett av seriens bästa anfall med spelare som Madelen Janogy och Emilia Larsson. Men mot Rosengård tog det stopp för det mesta – mycket tack vare Emma Berglund. Resolut, robust och brytningssäker när hon stoppade det mesta av det Hammarby förmådde skapa i offensiv väg.

Sif Atladottir, Kristianstads DFF

KDFF:s isländska veteran har återvänt från sommaruppehållet i alldeles strålande slag. Även om hon satt vid sidan av och plåstrades om i samband med matchens enda mål så var Atladottir (nyligen uttagen i det isländska landslaget igen, 36 år gammal) en av de starkast bidragande orsakerna till att det bara blev ett mål i matchen.

Elise Stenevik, Eskilstuna United

Den 22-åriga norskan slog till med sitt första mål i Unitedtröjan när Eskilstuna vände och vann mot Växjö. Lägg därtill att hon var företagsam och pigg även i övrigt på sin vänsterbacksposition. Efter att ha tappat en spelare som Amanda Nildén i sommarfönstret så kan Eskilstuna vara lyckliga över att de hade en spelare som Stenevik tillgänglig i truppen.

Mittfält:

Sanne Troelsgaard, FC Rosengård

Tre mål på två matcher efter uppehållet. Tacken för det? Flytta ner och spela högerback borta mot Hammarby. Den danska veteranen var likväl den som bröt dödläget på Kanalplan efter att ha hållit sig framme på en hörna. Lägg därtill att hon också var defensivt stabil i sin nya position (må så vara i en väldigt fri roll för att vara just högerback på pappret). Här i veckans elva får hon agera högermittfältare i alla fall. Vilket hon nog ändå kan tänkas uppskatta mer.

Jennie Nordin, Piteå

Egentligen ska hon väl gå som mittback. Men för balansens skull väljer vi att flytta upp Piteås nyttiga försvarsgeneral på mittfältet i stället. I en roll som vi också vet att hon också bemästrar. Mot AIK så blev Nordin, som också har just AIK-kopplingar, matchhjälte för sitt Piteå med en 0–1-nick. Att hon dessutom var omutlig bakåt ger henne en självskriven plats i veckans lag.

Sonia Ngozi Okobi, Eskilstuna United

Innermittfältet är en position där Eskilstuna bevisligen har det gott ställt med spelare som Noor Eckhoff, Linn Vickius och Felicia Saving. Men så klart också deras nigerianska landslagsmittfältare. Sonia Okobi var sedvanligt nyttig och företagsam i 2–1-segern mot Växjö. En mångsidig, skicklig och framförallt viktig kugge på Unitedmittfältet.

Katrina Guillou, Piteå

När Piteå gjorde en ypperlig första halvlek borta mot AIK så var amerikanskan oerhört delaktig. Bland annat genom att skapa ett flertal fina lägen. Men kanske framförallt genom att springa, springa och springa lite till. Katrina Guillou var rena rama duracellkaninen på Skytteholm.

Anfall:

Clara Markstedt, Vittsjö

Visst var kommunikationen i Djurgårdsförsvaret högst bristfällig. Visst skulle inte Djurgårdsmålvakten Kelsey Daugherty ha tvekat när det där inlägget dök upp i boxen. Men samtidigt krävs det instinkt, speluppfattning och skicklighet för att uppfatta läget likt Clara Markstedt gjorde när hon nickade in 2–2 på Stockholms Stadion. Vittsjöanfallaren var nyttig även i övrigt med sitt sedvanliga slit och jobb på topp.

Sveindis Jane Jonsdottir, Kristianstads DFF

Det matchavgörande målet mot Linköping var ett efterlängtat sådant för den isländska supertalangen, som dessförinnan gått fem raka damallsvenska matcher utan mål på det personliga kontot. Väl när hon bröt måltorkan var det inte bara ett poänggivande mål utan ett ohyggligt vackert sådant. Bestämt, distinkt och stenhårt rakt upp i första krysset från distans. Kvalitetsavslut av en kvalitetsspelare.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Genomgång: Kontraktsläget i damallsvenskan – de kan lämna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

FC Rosengård

BK Häcken

Kristianstads DFF

Eskilstuna United DFF

Piteå IF Dam

KIF Örebro DFF