Så blåstes klubbarna av Lars-Åke Lagrell

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2011-02-09

Förbundets okända plan: Utomstående ska få äga 90 procent av idrottsbolag

Sportbladet har kommit över ett dokument som avslöjar Svenska Fotbollförbundets okända plan i bolagiseringsfrågan:

Förbundet med ordföranden Lars-Åke Lagrell i spetsen vill tillåta att utomstående ska kunna äga hela 90 procent av ett idrottsbolag.

Förslaget går tvärt emot RF:s uppfattning och vållar skarpa protester hos klubbar, distriktsförbund och fans.

Följ ämnen

Vid Riksidrottsförbundets (RF) stämma i maj ska den så kallade 51-procentregelns framtid avgöras. Riksidrottsstyrelsens juridiska kommitté har föreslagit att den ska ersättas med en 34-procentsregel.

En sådan öppnar för enskilda privata aktörer likt Roman Abramovitj i Chelsea att delvis ta makten över svenska fotbolls- och hockeyklubbar.

Begränsar utveckling

I ett kontroversiellt remissvar, som lämnades in till Riksidrottsstyrelsen i går, vill fyra företrädare för svensk fotboll ta det hela betydligt längre:

”SvFF anser att nivån där föreningen ska äga minst en tiondel av rösterna kan vara ett alternativ”, skriver SvFF-ordförande Lars-Åke Lagrell, generalsekreteraren Mikael Santoft, Sef-ordföranden Bosse Johansson och dambasen Susanne Erlandsson.

De fyra fotbollsledarna menar i remissvaret att 34-procentsregeln gör att idrottsbolagets ”utvecklingsmöjligheter begränsas av föreningen”.

Kommer skapa debatt

Men fotbollförbundets förslag om en 10-procentsregel döms ut av Riksidrottsstyrelsens juridiska kommitté: ”Nivån ger inte tillräckliga möjligheter till skydd av för idrottens kärnvärden”.

De tidigare okända detaljerna i remissvaret från fotbollens största makthavare lär skapa debatt hos klubbar, fotbollsdistrikt och fansen.

”Upprörda”

Bert Andersson, ordförande Göteborgs Fotbollförbund:

– Vi är lite smått upprörda, vi tycker hanteringen är illa skött. Det här berör idrottens själ. Vi saknar den stora debatten. Fotbollförbundet har jobbat med remissvaret genom att SEF och EFD är med, men det fattas en fjärde aktör, breddfotbollen via distrikten. Jag tycker det hade varit klädsamt om så många distrikt som möjligt också stått bakom det här svaret.

”Märkligt”

Likadant låter det från Skånes Fotbollförbund:

– Eftersom det i slutändan handlar om en ändring av fotbollförbundets stadgar och distrikten har majoritet – så kanske det vore bra om vi var informerade, säger ordföranden Khennet Tallinger.

Flera av elitklubbarna som Sportbladet pratat med har ingen aning om att det gått ut ett remissvar.

– Det låter lite märkligt. Det nämndes inget om detta på senaste mötet med Sef, säger AIK:s ordförande Johan Strömberg.