”Kommer aldrig att godkännas”

Publicerad 2015-09-26

Polisen nobbade Helsingborgs test: Var onödigt att göra

När polisen testade pyroteknik ansågs den så farlig att säkerhetsmask nu införs.

När Helsingborgs IF genomförde sitt eget bengaltest valde polisen att nobba inbjudan.

– Det är ett test som är ganska onödigt att göra. De kommer aldrig godkännas som legala överhuvudtaget, säger Per Engström, chef för gruppen för ordning och säkerhet inom polisen.

Följ ämnen

2013 genomförde Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tester av bengaler på Friends arena i Solna. De visade på låga halter av giftiga ämnen från de pyrotekniska pjäserna.

Förra veckan höll Helsingborgs IF och polisen var sina test av pyroteknik. HIF tände bengalen Ikaros med förhoppningen att hitta en säker form av bränning på Olympia.

– Kan vi få det att bli ett lagligt och accepterat inslag blir vi av med den infekterade stämningen, sa Frederik Eriksson, arrangemangsansvarig för HIF, till Sportbladet inför testet.

Stora skillnader i testen

Sportbladet har nu tagit del av både HIF:s och polisens test. De skiljer sig åt i både utförande och huvudsakligt syfte. Helsingborg testade bengalen Ikaros säkerhetsmässigt på en ståplatsläktare samtidigt som polisen undersökte om röken från populär illegal pyroteknik (bengaler, rökbomber mm.) är hälsofarlig för den egna personalen.

Polisen bjöds in till HIF:s test men nobbade och nu avfärdar Per Engström, chef för gruppen för ordning och säkerhet inom polisen, testet som ”onödigt”.

– Det är ett test som är ganska onödigt att göra. De kommer aldrig godkännas som legala överhuvudtaget. Det kan man konstatera. Det är en missuppfattning bakom att de gör testet. Det vore bättre att satsa tid och energi på att prova att utforma legal pyroteknik, säger Engström.

Samtidigt riktar Helsingborg kritik mot polisens test. De reagerar framförallt på att myndigheten genomförde sina undersökningar i en container istället för på en läktare.

– Den vanligaste containern är på 20 fot och 33 kubikmeter. Det test vi gjorde är på 15 000 kubikmeter. En läktare på 15 000 kubikmeter är 454 normalstora containrar. Det är lite som att dricka koncentrerad saft eller hälla ut det i en swimmingpool och dricka det. Det blir lite svagare i swimmingpoolen. Samtidigt har polisen endast testat illegal pyroteknik i sitt senaste test. Vårt test är på Ikaros som testades redan 2013 och som då var legalt enligt polisen. säger klubbens SLO Alexander Ström.

Varnar allmänheten för partiklarna

En kritik polisen inte ger något för.

– Vi har inte konstaterat täthet utan hur stora partiklarna i röken är. Hur många partiklar innehåller röken om du står oerhört nära? De som träffas mest är ju inte polisen utan supportrarna. Vi vill värna om vår arbetsmiljö i och med skador på grund av just de här rökbomberna. Då måste vi veta vilka skyddsåtgärder vi ska vidta, säger Engström.

Du menar att det inte hade varit någon skillnad om ni mätt på en läktare?

– Nej, vi mäter direkt vid bengalen oavsett. Det är där vi mäter.

2013 gjorde Totalförsvarets forskningsinstitut en ”studie av pyroteknik vid Friends Arena” där bengalen Ikaros testades. Dammnivåerna var då 0,31mg/m3, vilket är långt under gränsvärdet för vad som anses farligt. I polisens nya test varierar samma siffra från 19mg/m3 till 281 mg/m3.

– Vi har testat helt andra pyrotekniska prylar som vi sett börjat användas. Sådana som avger rök och kraftig rök i olika färger och mängd. De flesta tillverkade i Asien, säger Per Engström.

Nu varnar polisen också allmänheten för effekterna av pyrotekniken – inte bara gällande värme och eld.

– Definitivt. Det handlar inte bara om att man andas in de små partiklarna utan de fastnar också i kläderna som man tar med sig i bilen, hem och hela vägen in i garderoben. Om du har några personer hemma som är känsliga så har du då spridit det. De långsiktiga effekterna vet vi ingenting om men du kan ju jämföra med andra partiklar som förbjudits av miljöskäl, som dubbdäcksförbudet på Hornsgatan (i Stockholm). Det är partiklar man kan dö av på lång sikt, men det här kan vi ännu inte säga något om effekterna kring på lång sikt.

Helsingborgs IF ansåg att sitt bengaltest var lyckat och att eldningen kunde kontrolleras med 36 personer på en 640 kvadratmeter stor avstängd yta. De argumenterar också för att det på Ikaros produktbeskrivning inte står något om förbud mot andra användningsområden än ren sjönöd (som är huvudsyftet), att den är CE-märkt och säljs utan åldergräns i Sverige samt att den är tillverkad för att kunna användas i en trång gummibåt vid sjögång.

”En användning är helt otänkbar”

Trots det är polisens linje klar. Produkten kommer aldrig att godkännas och om eldningen fortsätter på de svenska arenorna kan ståplatsläktare komma att förbjudas eller hela evenemang ställas in.

– Ikaros är tillverkad för att dra uppmärksamhet till sig på håll och ska bara användas i nödsituationer. De är inte tillförlitligt säkra att använda annars. Man kan hålla dem i händerna men det är en viss risk och den måste uppvägas av nöd. Att använda dem under lugna förhållanden är helt otänkbart, säger Per Engström.

Nu hoppas polisen att fansen själva ska initiera arbetet med legal pyroteknik.

– Det finns en jättestor marknad för legala produkter. Alla konserter och inomhusarenor har sådana som är godkända i dag. De har inga skadliga partiklar eller är värmeutvecklande. Jag hoppas att det kommer ett initiativ nu i supporterkretsar där de tar det här på allvar och börjar titta på det. Det finns jättemycket man kan göra för att få upp stämningen ytterligare.

Helsingborgs SLO Alexander Ström anser samtidigt att Ikaros är just säker och inte skadlig.

– Vi vill inte legalisera något illegalt utan vill givetvis hitta en säker, trygg och stämningsfull legal lösning. Vi anser att produkten vi sökt om är det, säger Ström.

Där råder oenigheten, men någon direkt dialog mellan polisen och fansen ser inte ut att vara aktuell.

– Vi har dialoger på olika sätt redan för att bedriva arbetet vidare. Framförallt med säkerhetsansvariga inom klubbarna. Det är främst de kontakter vi har, säger Per Engström.