31 stjärnor – nu är ingen kvar längre

Uppdaterad 2015-08-24 | Publicerad 2015-07-03

”Fotbollskarta har ändrats”

Therese Sjögran, Marta, Ramona Bachmann och Amanda Ilestedt – allsvenska stjärnor som fått lämna VM.

Från start i VM: 31 spelare med svensk klubbtill­hörighet.

I kvartsfinalerna fanns inga kvar, vilket är den sämsta siffran på de ­senaste fyra världs­mästerskapen.

– Man ska inte dra för stora växlar av ett enskilt VM, säger Linda Wijkström, genera­lsekreterare i Elitfotboll Dam.

Efter Sveriges uttåg ur VM har en av diskussionerna handlat om att svensk fotboll blivit passerad.

Hur står sig dam­allsvenskan egentligen?

Merparten av spelarna med svensk klubbtillhörighet försvann givetvis ur VM när Sverige åkte ut. Men även jämfört med VM 2007, då Sverige åkte hem efter gruppspelet, är representationen av spelare som hör hemma i allsvenska ­klubbar, sämre i slutspelet (som nu börjar med ­åttondelsfinaler).

Då 2007 fanns det sex spelare med allsvensk ­klubbadress i kvartsfinalerna. I år noll.

Möjligen kan man sträcka sig så långt att säga att det fanns en kvar. Anja Mittag, som tillhört Rosengård de senaste åren, spelade ­semifinal med sitt Tyskland. Men precis före VM blev det klart att den tyska anfallaren byter klubb och land.

Anja Mittag har lockats till Paris Saint-Germain i Frankrike, som är en av de ligorna som utvecklas mest i Europa.

– Ja, det känns bra och de har ett bra lag. Det var synd att de inte fick vinna en stor turnering (Champions ­League), sa Anja Mittag ­efter kvartsfinalen mot just Frankrike.

”Allt kan hända”

För att dra stora ­slut­satser måste vi nog vänta ett VM till och se. Men i en tid då franska, ­tyska och engelska klubbar drar i Sveriges ­stora ­stjärnor kan det vara värt att notera ­utvecklingen. Dam­allsvenskan är rankad som Europas tredje liga.

– Det har gått åtta år från 2007 och damfotbolls­kartan har ändrats en del sedan dess. Min ­reflektion och ­kommentar enbart när det gäller de ­damallsvenska spelarnas uttåg ur VM är att inte dra för stora växlar av ett ­enskilt VM. Allt kan hända under mästerskap. Jag ­anser att den signalen är ­något för vag när det gäller klubbfotbollen, säger Linda Wijkström.

”Bra med konkurrens”

Hon välkomnar ut­maningen från andra ligor, även om det finns stora ­utmaningar för svensk klubbfotboll.

– Konkurrens är oftast bra för att det gäller att ­vara på tå och se till att ­driva ­utvecklingen åt rätt håll, menar Linda ­Wijkström.

Att herrklubbar skapar damlag ser hon både som ett hot och möjlighet.

– Hotet handlar om att med de ekonomiska musklerna som herr­klubbarna i Europa har så kan det blir för stora sprickor i ligafotbollen som gör att det är färre som tar hand om ­utvecklingen av damfotbollen, kommenterar ­Linda Wijkström.