Klassikern som fick fansen förälskade i Liverpool FC

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-30

Sportchansens Lars Nylin ger oss de klassiska Tipsextra-ögonblicken som fick fansen förälskade

en klassiker Sportchansens Lars Nylin ger er de klassiska Tipsextra-ögonblicken som skapade tusentals svenska fans av engelsk fotboll. I dag har turen kommit till en klassiker med Liverpool 1990.

Sportchansens Lars Nylin fick en uppgift.

Att återge de klassiska Tipsextra-matcherna som skapade tusentals svenska beundrare och fans av engelsk fotboll.

I dag har turen kommit till Liverpool som fick många fans under säsongen 1989/90, och framförallt efter en vårdag på Anfield 31 mars 1990.

Lars Nylins matchrapport:

Liverpool–Southampton 3–2

31 mars 1990 i Tipsextra.

Säsongen 1989/90 var på åtskilliga sätt speciell för Liverpool. Hur speciell anade man nog inte då. I skuggan av läktarkatastrofen på Hillsborough i Sheffield våren 1989 – där 96 Liverpoolsupportrar dog – samlade Liverpool FC ihop sig till en av de starkaste insatserna i klubbens historia.

Liverpool vann ligan för 18:e gången – fortfarande den senaste triumfen för klubben – och borde ha gått till final i FA-cupen (Crystal Palace skrällde i semifinalen).

Glenn Hysén, som nyinkommen förste svensk, bidrog också till att de rödklädda den säsongen fyllde på rejält i sitt blågula medlemsregister.

Idel världsstjärnor

I det helt avgörande skedet av dramat presenterade Tipsextra i mars 1990 matchen Liverpool–Southampton. Ett möte som utvecklade sig till en klassiker i tv-institutionens historia.

Bortalaget från sydkusten hade några starka profiler i Jimmy Case, Matthew Le Tissier – en nyanländ rund skyttekung från ön Guernsey – respektive Rod Wallace – och nosade på toppskiktet av tabellen. Men på papperet skullle inte detta räcka mot ett Liverpool som vid eventuell vinst skulle återta serieledningen från Aston Villa.

Det var bara att titta på Liverpools laguppställning för att komma till insikten att de var storfavoriter i tv-matchen. På i princip varje position hade man världsspelare, namn som Bruce Grobbelaar, Glenn Hysén, Ronnie Whelan, Alan Hansen, Peter Beardsley, Ian Rush, Steve McMahon och inte minst fixstjärnan John Barnes.

På väg att spolieras

När engelsk media under innevarande säsong, 2008/09, jämfört Liverpool då med dagens uppställning vinner alltid den elva som 31 mars 1990 sprang in för att möta ”The Saints”. Den digniteten hade den formation som Hysén inte bara spelade i utan också för en tid var kapten för.

Men i verkligheten blev det ingen lätt match. Inte alls. Southampton hade höjt sig inför utmaningen och levererade inför 37 027 på Anfield säsongens bästa spel. Efter mål av John Barnes och Paul Rideout stod det 1–1 i paus.

I andra halvlek hetsade Southampton upp stämningen ytterligare genom att Case gjorde 1–2. I det skedet trodde många gamla Liverpool-fans framför tv-apparaterna att säsongen var på väg att spolieras.

Reste sig ur skuggan

En halvtimme senare var de åtskilligt gladare. De hade då dessutom fått sällskap av tusentals nya svenska Liverpoolsupportrar. Efter först ett självmål av Southamptons Russel Osman och därefter ett avgörande mål av Ian Rush vann Liverpool med 3–2. I perspektiv av Hillsboroughkatastrofen – och även Heyselditon 1985 – kände uppenbarligen åtskilliga dittills neutrala i det ögonblicket en stor sympati för storklubben som gått genom fotbollsskuggor och nu rest sig.

En månad senare säkrade Liverpool seriesegern och Hysén fick åka kortege inför en halv miljon bindgalna ”scousers” i centrala Liverpool.

Fotnot: Märkligt nog utvecklade sig även följande seriematch mellan de två klubbarna, den säsongen 1990/91, på exakt samma sätt. Den gången var det Ronnie Rosenthal som kom in och vände matchen till 3–2 för Liverpool.

Läsarna tycker till:

Hur blev du förälskad i engelsk
fotboll?

Se Premier League på plats: