Ystad till semifinal efter 3–0 i matcher mot Alingsås

Publicerad 2024-04-10

YSTAD. Oskar Joelsson hade spelat i botten av handbollsligan i många säsonger.

Till den här säsongen tog han klivet till ett topplag.

– Det är betydligt roligare att kämpa om titlar, säger vänsternian som i kväll sköt Ystads IF till semifinal mot Alingsås: 30–29 och 3–0 i matcher.

Snitslad bana för Ystads IF till SM-final.

Det menade de flesta förståsigpåarna när slutspelsträdet vecklade ut sig efter den sista omgången i serien där YIF klättrade upp till andraplatsen, IFK Kristianstad till den fjärde och Hammarby rasade ner till femte.

YIF slapp Sävehof, Kristianstad och Hammarby på sin halva och ställdes mot Alingsås, som åkt ut i tre raka kvartsfinaler efter att varit ett nästan notoriskt finallag under många år på 10-talet.

Efter 2–0 i matcher hade Ystad chansen att säkra semifinalplatsen på hemmaplan.

Man fick också en fin start, framför allt defensivt.

Oskar Joelsson.

I den 14:e minuten och ställningen 9–6 till YIF tog Alingsås timeout. Det gav en scenförändring. När ytterligare 14 minuter hade gått stod det 16–15 till gästerna i stället efter att hemmalaget radat upp sex tekniska fel på kort tid och Alingsås fått de lätta mål de behöver eftersom de stångade sig blodiga mot ett av ligans absolut bästa försvar annars.

Nilsson tog Alingsås tillbaka

Alingsås gick till paus i ledning med 17–16 trots blott två, officiella målvaktsträddningar.

Andra halvlek blev helt jämn. YIF var på väg att rycka till 28–25 men då sköt Kim Andersson i stolpen. I stället kunde en annan veteran och högernia, Johan Nilsson i Alingsås, ta sitt lag tillbaka och till och med ledning med 28–27 med några vassa avslut.

Men YIF vände tillbaka mycket tack vare vänsternian Oskar Joelsson och kunde vinna med 30–29 inför 2243 jublande åskådare efter ett ett slutsekundsdrama där gästerna hade chansen att kvittera i sista anfallet.

– Vi stänger inte matcherna och det är något vi får kika på. Men samtidigt: vi vinner matcherna. men fortsätter det så här i slutspelet så kommer vi att förlora en match till slut, säger Joelsson.

Han har, trots att han bara är 24 år, tillbringat fem säsonger i bottenlag i handbollsligan (Helsingborg och Redbergslid) men värvades i somras till Ystad. Här har han ersatt Jonathan Svensson med den äran, tilldelats ett mycket stort förtroende och får nu äntligen uppleva ett slutspel.

– Det är ju betydligt roligare att vinna och kunna kämpa om titlar. Nu har vi redan tagit en i år (cupen) och har väldigt goda chanser att kämpa om en till. Det kändes som ett bra steg för mig. När man ser tillbaka hade man kanske velat få till det här steget tidigare men nu tog man chansen när den kom och än så länge känns det mycket bra.

YIF är nu i semifinal för tredje året i rad. Där väntar antingen Skövde eller Önnered. Den kvartsfinalen är inte avgjord ännu sedan Önnered reducerat till 2–1 i matcher på bortaplan i kväll.