”Åberg är redan en världsstjärna”

Publicerad 2023-09-04

Ludvig Åberg, 23, är klar för Ryder Cup och ingen kan vara förvånad.

Svensken har stormat in på den internationella golfscenen med dunder och brak och visat att han inte bara kan hävda sig bland världsstjärnorna.

Han är en av dem.

Ja, jag vill hävda att det är ett av modern tids största och mest spektakulära genombrott vi fått bevittna de senaste tre månaderna.

Tre månader då Ludvig Åberg gått från att vara en upphaussad amatör till en fullfjädrad superstjärna.

Visst, det är lätt att ryckas med i hysterin och ta till överord när något så remarkabelt som det här händer – särskilt när det handlar om en svensk – men just i det här fallet finns inga överord.

Ludvig Åbergs genombrott är sensationellt.

Och alla siffror backar upp det.

I sina nio första tävlingar som proffs har han följande resultatrad:

  • T25
  • T24
  • T40
  • T4
  • T78
  • T64
  • T14
  • T4
  • 1

Vi snackar alltså om sex topp 25-placeringar, varav tre topp-tio och en seger, samt 28,2 som snittresultat.

I sina nio första tävlingar.

I en sport där konkurrensen är mördande, där du varje vecka möter över 130 andra spelare varav typ hälften har en realistisk chans att vinna.

Det är bra…

Är egentligen 29:a

På världsrankningen ligger Åberg just nu på en 90:e plats, men det är missvisande eftersom man behöver ha spelat minst 40 tävlingar för att få rätt snitt i det tämligen avancerade räknesystemet.

Hans ”verkliga” rankning är 29:a.

Det är ruskigt bra…

Och tittar vi på avancerad statistik, det som på golfspråk kallas ”strokes gained off-the-tee” men som i enkla ordalag betyder ”hur bra du slår bolluslingen med din driver” är Ludvig Åberg etta, Rory McIlroy tvåa och Scottie Scheffler trea.

Det är snuskigt bra…

Ludvig Åberg poserar med pokalen efter vinsten i Schweiz.

Få liknande exempel

Klart vi har sett imponerande genombrott i golfen på senare år och då tänker jag främst på en sådan som just Scottie Scheffler, som gick från att inte ha vunnit ett skvatt till att år 2022 plötsligt börja vinna och varannan vecka.

Men det genombrottet kom efter flera års gnugg på PGA-touren.

Ett genombrott mer jämförbart med Åbergs är det Tom Kim stod för förra sommaren då han – 20 år ung och utan fullvärdig PGA-status – gick och vann Wyndham Championship.

Nu är han på plats 15 på världsrankningen och med och slåss i toppen i varenda tävling, känns det som.

Två andra exempel är Matthew Wolff, 24, och Viktor Hovland, 25, som båda – precis som Ludvig Åberg – dominerade stort på college och sedan gick rakt in på PGA-touren och gjorde succé.

Wolff spelar på LIV-touren just nu.

Hovland är fyra i världen och känslan är att det bara är en tidsfråga innan norrmannen vinner sin första major.

Ett sista exempel är Tiger Woods som blev proffs i augusti 1996, vann sin första major (Masters) i april 1997 och blev världsetta i juni samma år.

Men Tiger är Tiger.

Ludvig Åberg under sin seger på Europatouren i helgen.

Förbättrar Europas chanser

Var Ludvig Åberg befinner sig vid den här tiden nästa år, får tiden utvisa. Det vi kan konstatera här och nu är att alla kurvor pekar spikrakt uppåt.

Härnäst väntar Ryder Cup på Marco Simone Golf and Country Club i Rom, dit 23-årige Åberg alltså fått ett så kallat ”captains pick”.

Åberg blir den mest orutinerade Ryder Cup-spelaren någonsin, den förste i historien som blir uttagen utan att ens ha spelat i en major.

En del (läs: Eddie Pepperell) hävdar att det är fel och att spelare som varit trogna DP World Tour (Europatouren) och presterat just i Europa borde gått före.

Politiskt trams, säger jag.

Luke Donald tar med Ludvig Åberg till Rom för att den 23-årige svensken från Eslöv förbättrar Europas chanser att vinna. För att Åberg har vapen som ingen annan spelare som var aktuell för ett ”captains pick” har.

Luke Donald, som alltså är Europas kapten, sa åt Åberg att åka över till Europa och spela de två sista DPWT-tävlingarna och visa att han förtjänar en plats i laget.

Vad Åberg gjorde?

Han åkte hit och kom delad fyra i den första tävlingen och vann den andra.

Snacka om att täppa igen truten på de (ytterst få, numera) som tvivlar.

Nu får vi se vår svenske stjärna i Rom den sista helgen i september, på den allra största scenen med de allra bästa spelarna i världen, kanske ihopparad med Norges världsfyra Viktor Hovland.

Det lär inte dröja särskilt länge innan Ludvig Åberg, Sverige, också är där uppe på världsrankningen.

Till sist, i helgen som gick var Linn Grant, 24, återigen med och slogs om segern på LPGA-touren.

Den här gången slutade hon delad sjua i Portland Classic.

Hennes åttonde topp tio-placering hittills.

Grant har etablerat sig i toppen nu och klättrar i och med detta till en 16:e plats på Rolex-rankningen – damernas världsrankning.

Så ja, det ser ljust ut på damsidan också.

Följ ämnen i artikeln