15-årige domaren Mario slagen i ansiktet

Vuxne spelaren stängdes inte av

Publicerad 2024-04-17

Den 15-årige domaren Mario blev slagen i ansiktet.

Den vuxne spelaren fick inte ens en matchs avstängning.

I besvikelse över hur han behandlades slutade pojken döma hockey.

I veckan dömdes en 22-åring för misshandel. Påföljden motsvarade en månads fängelse men ska avtjänas som samhällstjänst i 50 timmar.

I mångt och mycket är det en småsak, en smäll på käften våren 2023, men det finns detaljer som är värda att dröja kvar vid.

För offret Mario var 15 år och aspirerande hockeydomare. Han hade läst första kursen och planerade att beta av del två till hösten, men ville först skaffa sig erfarenhet. Så när en förening ringde och erbjöd att döma en slags plojmatch, veteraner mot ungdomar, tackade han ja.

Bula och spruckna blodkärl

Tillställningen var avspänd, beskriver hans äldre domarkollega Stefan. Flamsig nästan. Ändå ska en spelare i det äldre laget ha förföljt Mario och väst att han var kass. Enögd och värdelös.

Efter slutsignal vägrade spelaren att tacka domaren.

– Är du tolv år? sa Mario.

Enligt domen svarade spelaren med ett mummel och ett slag under den unge domarens öga, på okbenet. Hög på adrenalin kastade Mario hjälmen i isen och åkte ut till omklädningsrummet. När han återfått sansen dokumenterade han svullnaden och åkte till sjukhuset. Där konstaterades en bula och spruckna blodkärl.

Ansiktet läkte, men inombords hade något brustit. I förundersökningen står att läsa att ”han inte vill gå distriktsdomarkursen fastän det skulle kunna göra så att han kan döma större matcher och få mer betalt. Mario säger att han inte vill vara domare längre, ska man bli slagen och de bara skriker på en och säger massa onödiga kommenterar så känner Mario att han hellre lever på sin månadspeng”.

Mario blev slagen i ansiktet.

Förblev ostraffad av klubben

Den äldre domaren Stefan försökte ge Mario upprättelse. Han ringde spelarens klubb och krävde åtgärder, men utan resultat. Han kontaktade också den domaransvarige på Västmanlands hockeyförbund, men det var lika fruktlöst.

– Nej, i och med att det inte var en sanktionerad match fanns inget vi kunde göra. Blir det fajt på träning går inte vi in och dömer, säger Niclas Sundqvist på Västmanlands förbund.

Så ni gjorde ingenting?

– Jo, vi gjorde vad vi kunde. Vi poängterade för alla domare att de inte ska döma matcher på träningar, utan bara sanktionerade matcher.

22-åringen utreddes som hastigast av klubben innan de konstaterade att versionerna ”inte gick ihop storymässigt”. Så han förblev ostraffad, bytte klubb och har i vinter gjort karriärens hittills poängbästa säsong i Hockeyettan.

Domare lämnar yrket i förtid

Det råder akut brist på unga hockeydomare i Sverige. Inför säsongen 2022 slog förbundets domaransvarige David Bergman larm om att matcher ställts in för att det saknats rättskipare. Han upplevde att klimatet hade hårdnat i de lägre divisionerna och inom ungdomshockeyn, något som bidrog till att unga domare lämnade yrket i förtid.

– Hela hockeyfamiljen måste hjälpa till, sa Bergman.

Men Mario såg inte skymten av den där familjen när han behövde den. Ingen från förbundet ringde och uttryckte sympatier. Tonåringen som hade kunnat vara del av domarkrisens lösning skrev aldrig in sig på fortsättningskursen, utan slutade döma direkt efter plojmatchen. Numera går han inte nära någon ishall.

Pojkens anhöriga vill inte att hans riktiga namn skrivs ut, men önskar att berättelsen leder till diskussion och rannsakan. De skickar bilder på skadan, den putar som en rödrosa golfboll på okbenet.

Jag frågar familjen om Mario, som alltså heter något annat, hade fortsatt om han fått bättre stöd efter slaget.

– Ja, det tror jag. Han kände sig väldigt ensam och utsatt. Fy skäms på laget och alla ansvariga för att det behövde gå så här långt, svarar mamman.

Sportbladet har sökt den vuxne spelaren.

Följ ämnen i artikeln