TOUR DE SCANDALE

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-15

Lars Nylin utser Tour de France 10 största skandaler – genom tiderna

skandalmän Ivan Basso, Lance Armstrong och Jan Ullrich tar alla tre plats på Lars Nylins lista över de tio största skandalerna genom tiderna i cykelklassikern Tour de France.

Cykelklassikern Tour de France och skandaler har varit en ohelig allians ända sedan loppet kördes för andra gången sommaren 1904.

Sportchansens Lars Nylin har utsett tio Tour-skandaler i kronologisk ordning – som defiintivt inte bara handlar om dopning.

Redan i begynnelsen...

Skandaler och Tour de France är knappast någon modern skapelse. Redan i det andra loppet år 1904 höll Tour de Frances skapare Henri Desrange på att knäckas. Stenkastning, spik utslängd på vägar, attacker från maskerade män och allehanda fusk från åkarna reducerade drastiskt fältet. Till sist fanns bara 15 av 88 startande kvar i resultatlistan. Först efter medling lyckades franska cykelentusiaster övertala Desrange om att fortsätta jobbet med sin skapelse.

Törst

1935 var ett lopp i hetta och evig törst för åkarna. På etappen mellan Pau och Bordeaux nådde de ledande cyklisterna en vätskekontroll som visade sig servera enbart öl. En av åkarna, Julien Moineau, avstod den lockande drycken och vann etappen. Senare visade det sig att Moineau stått bakom utskänkningen...

Knivhot

1950 drog sig loppets ledare, italienaren Gino Bartali, ur loppet – och fick med sig alla landsmän. Enligt Bartali hade han under den 12:e etappen hotats med kniv, i så fall hämnden för att Bartali skulle ha orsakat ett förödande fall för fransmannen Jean Robic. Franska vittnen till incidenten hade en annan uppfattning. De beskrev hur en åskådare som just skurit en salami bara råkade komma nära Bartali i palavern som följde på Robics fall.

Dödskraschen

Ett halvdussin åkare och åskådare har förolyckats under loppets historia. Men mest famös av dödskrascher är den som funktionären Constant Wouters råkade ut för 1958. När ledaren André Darrigade körde in på målplatsen Parc des Princes försökte vaktmästaren Wouters hålla borta åskådare som trängde på. Wouters blev då påkörd av Darrigade och dog elva dagar senare av skadorna.

Första dopingskandalen

Redan 1911 drabbades loppet av sin första dopningskandal, preparerade vätskor som åkarna medvetet eller omedvetet fick i sig. 1924 berättade åkare om det omfattande dopingbruket i en uppmärksammad tidningsintervju. Den 13 juli 1967 blev engelsmannen Tom Simpson det första officiella offret för dopning i Tour de France. Simpson kollapsade under klättringen uppför Mont Ventoux. Efteråt fann man amfetamin såväl i Simpsons fickor som på hans hotellrum.

Merckx märkt

1975 jagade Eddy Merckx sin sjunde titel. Det blev för mycket för en fransk åskådare som helt enkelt slog ner Merckx. Belgaren kunde fortsätta loppet men blev till sist ”bara” totaltvåa.

”Skammens tour”

Tour de France har gått genom så många dopningskandaler att de drunknar i varandra. Men Festina-skandalen 1998 står ut även i detta dystra galleri. Redan innan loppet greps Willy Voet, massör hos Festinastallet, i en gränskontroll när han var på väg till starten i Dublin. Voets bil var lastad med hundratals dopingpreparat, bland annat EPO, testosteron och amfetamin. Men skandalen slutade inte där. Efter polisraider mot olika stall strejkade cyklisterna och bara 96 åkare fullföljde loppet. Inte sedan skandalloppet 1904 hade Tour de France varit en så ifrågasatt instutition. Men det skulle komma att bli ännu värre...

Lance Armstrong vs L'Équipe

Amerikanens sju segrar har ständigt omgivits av dopningsrykten. Han har dock aldrig fällts. År 2005 skrev tidningen L'Équipe att Armstrong använt EPO vid 1999 års lopp. Amerikanen förnekade detta kraftfullt men kunde inte komma undan att han vid nämnda lopp avslöjats ha glucocorticosteroid i sitt urin – dock i en godkänd mängd. Lance Armstrong hävdade att hormonen måste ha funnits i en hudkräm som han använde mot skavsår.

Armstrongs spott och spe

Lance Armstrong har i jakten på sina sju titlar råkat ut för en serie incidenter när åskådare försökt störa honom. 2004 övergick verbal spe i spott. Det var en klick tyska åskådare som inte kunde smälta att amerikanen ännu en gång var på väg att stjäla totalsegern från deras hjälte Jan Ullrich. Även australiern Robbie McEwen råkade i samma lopp ut för liknande behandling från tyskarna.

Operation Puerto + Floyd Landis

Om 1998 års lopp var skandalomsusat var det ändå en mild västan jämfört med det 2006. 17 åkare togs redan innan loppet bort från Tour de France av sina stall sedan prover från Spanien Runt visat att stjärnor som Jan Ullrich och Ivan Basso haft för höga doser av otillåtna medel i kroppen. Under loppet avslöjades Floyd Landis med för höga testosteronvärden och diskades. Jämfört med 2006 års lopp framstår 1904 och 1998 som harmlösa tillställningar.