”Det här känns som Nordkorea”

Norska besvikelsen efter att Sverige flyttat fram positionerna

Uppdaterad 2019-07-14 | Publicerad 2018-02-12

Det ena jämförs med Nordkorea – det andra ska få kungligt besök.

Det sägs att Norge dominerar skidvärlden men det syns inte.

Sverige har flyttat fram positionerna i och utanför spåren.

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

”Nordkorea!”

En av de norska journalisterna spar inte på krutet när han ska beskriva det norska skidlandslagets faciliteter i Pyeongchang. En kilometer bort från OS-arenan har norrmännen stuvat in sina pressträffar i en gympasal som inte varit modern sedan Harald Hårfager satt på tronen. Det är slitet, rått och så kallt att tungan skulle fastna om du slickade på tangentbordet.

”Det är nästan lite för varmt här...”

Solen ligger på mot Sweden Arenas inglasade fasad och värmer journalisterna som vilar ut i de utställda solstolarna i väntan på Sveriges presskonferens. Inne i den nybyggda lokalen finns klassisk svensk mat som köttbullar, fika och kaffe att köpa för de som vill följa tävlingarna på de många storbildsskärmar med svenska kommentatorer. I dagarna ska kungen komma på besök.

Det påstås att Norge dominerar skidvärlden och efter herrarnas inledande lopp är det svårt att argumentera för något annat. Men det syns inte.

Påminner om en begravning

Det är söndag, dagen efter Charlotte Kallas OS-guld och det svenska sprintlandslaget har bjudit in till pressträff i SOK:s eget Sweden Arena. Det råder närmast feststämning när Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk och Anna Dyvik minglar i kostymer med små medaljpins i guld som en påminnelse om den svenska triumfen dagen innan.

Trion inleder med att driva med journalisterna på plats genom att läsa upp en dikt de har skrivit. Efter en kort frågestund kliver de ner från podiet och sprider ut sig i lokalen. Först när alla fått sitt är pressträffen över och skidåkarna återvänder till OS-byn.

På Norges pressträff är inte bara lokalen utan även reglerna helt andra. Trots att den samlade presskåren är mindre genomförs inga enskilda intervjuer. Istället står åkarna uppställda bakom fem tillfälliga barbord och turas om att kliva fram två steg till mikrofonerna i skollokalen vars entré snarast leder tankarna till ett fängelse.

Scenerna inne i ”Norway Arena” påminner i sin tur om en begravning. En samlad talare framför en sörjande familj inför en dyster församling som egentligen redan börjat fundera på vad det ska bli för fika. Men här blir det inget fika.

Till sist måste vi fråga Emil Iversen vad det egentligen är som pågår.

Sverige hade presskonferensen i dag iklädda kostymer i ett eget Sverige-hus som var några grader varmare än det är här... Här står ni vinterklädda i en gympasal. Vi svenskar trodde att Norge var stornationen inom skidor. Vad är det som har hänt?

– Vi har börjat spara pengar och tänka på klimatet. Nu har vi ju dessutom fått så fina vinterkläder så då får svenskarna stå för de stora ekonomiska utsvävningarna, säger Iversen med glimten i ögat.

Men faktum är att någonting faktiskt har hänt. Det hela ska ses som en del i Sveriges strategi för att mycket riktigt ta över skidtronen i världen. Sverige ska inte längre låta Norge vara i täten. Det gäller såväl utanför som i spåret.

”Det blir lite respekt”

Det sportsliga beviset kom redan i OS inledande lopp. Det var länge gott om svenska dräkter längst fram i klungan under damernas skiathlon, något landslagsledningen pratat om innan.

– Det är inte för inte man har sett fyra norska dräkter längst fram och det har ofta varit fyra norska när de gått i mål också. Det blir ju lite respekt. Vi ska ta lika mycket plats som dem. Charlotte med sina resultat har en respekt, men vi vill ha fler där framme också så det var ett häftigt lopp att följa, säger damtränaren Johan Granath.

Loppet slutar med att Charlotte Kalla rycker ifrån de övriga och defilerar till ett svenska guld. Bakom henne lyckas dessutom sensationen Ebba Andersson försvara sin tätplacering i klungan och åker in som fyra.

Charlotte Kalla och Ebba Andersson.

Herrtränaren Ola Ravald intygar att samma direktiv även gäller för de svenska herråkarna.

– Vi pratar om det hela tiden också. Vi vill försöka ligga långt fram. Det gäller att vara aktiv för början. För tjejerna handlar det mycket om att spränga sig in bland det norska röda gänget så att de inte får åka fyra där helt ihop. Skulle det bli liknande här får man tänka likadant så att de inte får åka och härja hej vilt, säger Ravald.

Är det lite mentalt spel?

– Ja, ja. Det är klart att det är det.

Herrarnas skiathlon slutar ändå i besvikelse när Sveriges största hopp Calle Halfvarsson tvingas bryta. Mot slutet syns trots det mycket riktigt ändå en svensk dräkt i täten när Daniel Richardsson prövar sina krafter. De skulle dock bara räcka till en 14:e plats.

Tanken är att de svenska dräkterna ska ge ett mentalt övertag. Oavsett om du som åkare känner dig stark eller inte finns det enligt sprintåkaren Teodor Peterson mycket riktigt en poäng i att försöka lura dina motståndare lite.

– Ofta är det så att de som är starkast är längst fram. Lägger någon sig längst fram tänker man att den är stark. Klart att det inte går att spela teater hela vägen in i mål, har man inte dagen orkar man inte men man ger ju sig bästa förutsättningen om man lägger sig där framme, säger Peterson.

Hanna Falk:

– Det gäller att ha en offensiv inställning i huvudet. Det var häftigt att se tjejerna i går (lördag) när de låg på rad i täten. Vi ska våga ta för oss så får det bära eller brista.

Sverige har flyttat fram positionerna och kan de frysa ut de norska åkarna lika effektivt som det norska skidförbundet fryst ut sina journalister kan det mycket väl lyckas.