Robert Laul: Sportslig bedömning? Det är inte min bedömning...

Erik Hamrén hävdar att en sportslig bedömning ligger bakom att Mathias Ranégie och Tobias Hysén går före Alexander Gerndt i truppen mot Argentina.

Vill ni höra min bedömning?

Att vi har ett förbund och en landslagsledning som fortfarande – över ett år efter tingsrättens dom – är oförmögna att hantera Gerndt-frågan på ett vettigt sätt.

Alexander Gerndt, Utrecht.

Turerna har varit många kring Alexander Gerndts vara eller icke vara i svenska landslaget. De blir allt märkligare.

I december 2011 fälldes anfallaren i Tingsrätten för misshandel av dåvarande hustrun och Svenska Fotbollförbundet stängde av honom från landslaget på obestämd framtid. Avstängningen hävdes i april och några månader senare, i augusti, togs Alexander ut i Blågult igen, inför träningslandskampen mot Brasilien:

– Jag tänker bara sportsligt och vilka spelare jag har till förfogande. När han är tillgänglig måste jag bedöma honom på samma sätt som övriga spelare, sa förbundskapten Erik Hamrén som om det vore den naturligaste saken i världen.

Debatten fick inte störa festen

I Brasilien-truppen fanns utöver Alexander Gerndt följande forwards: Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen och Marcus Berg. Någon egentlig anledning att ta ut Gerndt just då förelåg inte. Visserligen stod en lätt skadad Johan Elmander över matchen men Gerndt – som inte kom med i EM-truppen – hade inte ens startat ligaspelet med Utrecht.

Efter en uppseendeväckande dåligt hanterad presskonferens, där landslagsledningen och förbundet tycktes fullständigt tagna på sängen av att Gerndt-uttagningen väckte reaktioner, kom det inte som någon större överraskning när Alexander bara några dagar senare lämnade återbud till Brasilien-matchen på grund av en ”vadskada”.

”Vadskadan” var nu inte allvarligare än att Gerndt kunde spela från start för sitt klubblag sex dagar senare, mot VVV Venlo, där han dessutom gjorde mål. Det går naturligtvis inte att bevisa men du behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att betrakta ”vadskadan” som ett rent påhitt för att inte debatten skulle störa landslagets avskedsfest på Råsunda.

Två veckor senare var det dags för en ny trupputtagning, den här gången inför Kina samt första VM-kvalmatchen mot Kazakstan. Alexander Gerndt var nu helt återställd från ”vadskadan” och spelade ordinarie i Utrecht, gjorde mål och assist.

Med den skillnaden att nu fanns det ingen plats i truppen för honom trots att den till en början bara innehöll tre forwards. Efter att Gerndt gjort ytterligare ett ligamål kompletterades den med Marcus Berg. Att Alexander inte togs ut denna gång motiverades av Erik Hamrén med att Johan Elmander var tillbaka.

Det går helt enkelt inte ihop

Sedan dess har Alexander Gerndts rättsfall prövats av hovrätten som i slutet av november fastslog den villkorliga domen men lindrade straffet från 80 till 60 dagsböter. SvFF ansåg inte det som skäl för en ny avstängning.

När 2013 års första ”riktiga” landslagstrupp skulle presenteras stod Erik Hamrén inför ett läge där Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander är givna men det är ytterst tunt bakom duon. Varken Marcus Berg eller Markus Rosenberg har gjort ett enda mål för sitt klubblag på hela säsongen, Mathias Ranégie har spelat sammanlagt fyra minuter för Udinese i år och Tobias Hysén är inte igång med ligaspelet (även om han gjorde ett mål mot Finland under januariturnén).

Mot detta står Alexander Gerndt som är helt ordinarie i ett topplag i Holland, som spelar sin bästa fotboll sedan ankomsten till Utrecht för ett och ett halvt år sedan och med en statistik som vare sig Ranégie eller Hysén är i närheten av (sex mål – fem assist).

– Han är aktuell givetvis, som alla andra forwards. Men jag bedömer de jag tagit ut som sportsligt bättre, sa Hamrén om Gerndt i går.

Hur Alexander Gerndt kunde komma med på sportsliga grunder mot Brasilien, men hållas utanför truppen på samma sportsliga grunder ett halvår senare…ja, det går helt enkelt inte ihop.

Du behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att se att Hamrén och förbundet inte vill störa fotbolls­festen mot Leo Messis Argentina på Friends Arena med en förebildsdebatt.

Men de klarar inte att kommunicera det.

Det kan bero på feghet eller brist på kompetens, möjligen en kombination.

Men sportslig bedömning? Den går jag inte på.