Stjärnornas miljonklipp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-03

Efter VC-succén – nu kan skidskyttet skriva rekordavtal

leenden av guld Anna Carin Olofssons och Helena Jonssons dubbel kan bli guld värd – bokstavligt talat. Skidskyttelandslagets framgångar sätter förbundet i en guldsits när sponsoravtalen ska omförhandlas.

Svenskt skidskytte sitter i en guldsits efter den historiska dubbelsegern.

Sportbladet kan avslöja att förbundets samtliga stora sponsoravtal går ut efter OS.

Nästa år ska förbundet dra in tio miljoner kronor i sponsorintäkter och 2014 ska man ha fördubblat antalet aktiva.

– Det här var det slutgiltiga genomslaget, jublar generalsekreteraren Björn Bettner.

Helena Jonssons och Anna Carin Olofsson-Zideks dubbelseger i världs-cuppremiären på hemmaplan var inte bara historisk. Den sätter också svenskt skidskytte i en guldsits.

– Det här var det slutgiltiga genomslaget som får sponsorer att inse vad man får igen om man lierar sig med skidskyttet, säger Björn Bettner, förbundets generalsekreterare.

Växer allt mer

Till dubbelsegern ska vi också lägga Jonssons bragdmedalj och hur lavinartat intresset för skidskytte växer i Sverige, vilket Sportbladet kunde berätta om i går.

– Det här intresset borde ge oss ännu mer pay off.

Och guldsitsen blir förstås ännu bekvämare om det skulle bli ett framgångsrikt OS. Efter säsongen går nämligen förbundets samtliga stora sponsoravtal ut och nya ska skrivas. Då räknar förbundet med att öka sina sponsorintäkter från årets 8,5 miljoner kronor till rekordhöga 10 miljoner.

– Vi har ett mycket bra samarbete med våra partners. Jag är inte orolig över att vi inte kommer att få det vi vill ha, säger Bettner.

2014 ska intäkterna ökas till 15 miljoner kronor.

De här siffrorna ska jämföras med de 4,5 miljoner man hade för fyra år sedan. Men de kan också jämföras med Norges cirka 30 miljoner.

”Få talanger”

Men skidskyttehaussen ska inte bara ge mer pengar. Förbundets mål är att fördubbla antalet aktiva skidskyttar i Sverige till år 2014 – från dagens 550 till 1100.

– Det är jätteviktigt. Vi har väldigt få talanger att ta av egentligen om man jämför med de andra stora nationerna, säger Helena Jonsson.

Norge har 2 000 skidskyttar, Ryssland 4 000 och i Tyskland finns det hela 100 fullblodsproffs.

– Det är helt fantastiskt att vi kan vara så här bra.

Följ ämnen i artikeln