Uppdaterad 2016-12-08 | Publicerad 2016-12-06

Kim Nilsson är med 81 fullträffar tidernas främste målskytt i innebandylandslaget.

Ett mål i VM-segern med 8–4 mot Tjeckien gör att han passerar Niklas Jihde.

– Det känns jättekul, såklart, säger Nilsson.

Kim Nilsson satte 4–1-målet när han sprang sig fri i slutet av första perioden. Det betydde att 28-åringen, som tidigare hade tangerat Jihdes 80 mål, nu är ensam rekordman i Blågult.

– Det är jätteroligt att gå om en sådan stor person som Niklas Jihde är. Han var en otroligt duktig innebandyspelare, jag fick äran att spela med honom i AIK. Det är häftigt, säger Nilsson enligt ett pressmeddelande.

Segern mot Tjeckien säkrade de svenska herrarnas gruppseger i VM i Riga, där Tyskland eller USA väntar i kvartsfinal på torsdag.

"Bättre energi"

Förbundskapten Jan-Erik Vaara kategoriserar laginsatsen som "stundtals lite knackig", men ändå ett steg i rätt riktning.

– Vi har lite bättre energi i dag och kanske har växlat upp lite inför helgen som kommer. Det får vi hoppas, säger han till TV12.

Tjeckien kunde hur som helst inte hota Sverige, som kopplade greppet direkt. Jonas Svahn assisterade till de tre första målen – gjorda av Alexander Galante Carlström, Johan Samuelsson och Rasmus Enström – och det stod 3–0 efter drygt åtta minuter.

Ledningen växte till 7–2 inför sista perioden, då tjeckerna reducerade två gånger i numerärt överläge efter att Emil Johansson dragit på sig en femminutersutvisning.

Rasmus Sundstedt gjorde matchens sista mål i tom bur och var Sveriges ende tvåmålsskytt.

Finland finalmotstånd?

Gruppsegern gör att Sverige slipper möta ärkerivalen Finland förrän i en eventuell final.

– Det spelar egentligen ingen roll, säger Jonas Svahn till TT.

– Det viktigaste nu är att vi tar med oss en bra känsla i laget. Det vi kan förbättra är att inte släppa till så mycket bakåt.